2021. december 31., péntek

My Chief, My Regiment (我的团长我的团)

Az idei év utolsó posztja egy sorozat ajánló lesz. A My Chief and My Regiment egy igen népszerű novella alapján rendezett 2009-es kínai TV sorozat, amely az NRA Expedíciós Haderejének részvételét mutatja be a burmai hadszíntéren 1942-45 között. Sajnos angol felirat nincs a sorozathoz, de akinek ez nem szegi kedvét, nyugodtan kezdjen bele! Mind a 43 részt itt megtaláljátok a Youtube linken!

This year's last post will be a serie offer. My Chief and My Regiment is directed onto the screens in 2009, based on a popular novel  and shows the participation of the Chinese Expeditionary Force in the Burma Campaign during 1942-45. Unfortunately, no English subtitles available, despite I recommend to watch it! You can find all the 43 episodes by clicking on this Youtube link!


2021. december 25., szombat

Az első békés Karácsony

 


1945 decembere, Guangzhou, Dél-Kína: amerikai személyzet
ünnepli az első békés Karácsonyt a kínai pilótákkal

2021. december 24., péntek

圣诞节快乐! Merry Christmas! Boldog Karácsonyt!

 


Gyakorlatilag majdnem eltelt egy év a blog indulása óta és igencsak mozgalmas évet tudhatunk magunk mögött! 4 rendezvényes megjelenés,2 fotózás, 1 emlékvideó, 113 blogbejegyzés (ezek közül számos, nagyobb terjedelmű cikkel), sok-sok új felszerelés valamint új barátságok, kapcsolatok gazdagították a 2021-es évünket. 2020 decemberében egyáltalán nem gondoltam, hogy ezt az egészet 1 év alatt arra a szintre tudjuk hozni minőségben, ahol most a csoportunk áll, így kimondottan örülök, hogy mindannyiunk erőfeszítéseit mindenhol siker koronázta. 

Szintén fontos megemlítenem, hogy rengeteg segítséget kaptunk Kínából és Taiwanról is, nagyon sokszor olyan dolgokat, amiket máshogyan vagy esetleg angol nyelven biztosan nem találtunk volna meg. Kínai barátainknak ezúton szeretnénk köszönetet mondani a rengeteg segítségért, bíztatásért és támogatásért amit irányunkban nyújtottak. Nélkületek ez nem jöhetett volna létre!

Óriási köszönet illeti bőrdíszművesünket, Mr. BaziJoet, aki lélegzetelállító módon alkottott újra olyan, az 1930-40-es években használt kínai tártáskákat/töltényöveket, amiből jó pár fajta még reprodukciós változatban sem kapható sehol. Természetesen még nem láttatok mindent, még jelen pillanatban is vannak készülő darabok ;)

Barbi, a szabónk még így év vége fele nekilátott újraalkotni a lábszárvédőket és a tölténybandoliereket, amelyek annakidején is textilből készültek (s habár ugyanolyan anyagot már lehetetlen szerezni, próbáljuk nektek a lehető legmagasabb minőséget lepakolni az asztalra!), januárban már ezeket is be tudjuk nektek mutatni a blogon. 

Nem maradhat ki Dalma a fotósunk sem, aki mindig örömmel jön minket fotózni, és olyan munkát ad ki a kezei közül, amely után mindig leesik az állunk (és a barátainknak egyaránt!).

Jövő év elejétől újra belevetjük magunkat a munkába, hiszen megkaptuk az első felkérésünket egy kiállításra, amelynek a témája a "Kínai Elitalakulatok a 2. Világháborúban" lesz. Reméljük, addig is az olvasók közül kedvet kapnak majd páran a csatlakozáshoz, és bővíthetjük kicsiny csapatunkat újabb lelkes és odaadó emberekkel, akiket érdekel a kínai történelem ezen periódusa.

Mindannyiótoknak Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánunk, pihenjétek ki magatokat az ünnepek alatt!

74H Ghost Division kínai hagyományőrző csoport, Magyarország


ENGLISH:

In fact, almost 1 year has passed since the starting of the blog, and we left a really eventful year behind us! 4 events, 2 photo shootings, 1 memorial video, 113 blog articles (including many bigger ones), many-many new equipment and of course, new friendships and contacts made the year 2021 more richer. When I started the blog in 2020 december, I didn't thought we can bring this group to this level where we stand now, only in 1 year, so I'm pretty much satisfied with everybody's efforts.

It's vital to mention those incredible amount of help and information we've got from Mainland China and from ROC, these stuff could not be found in English or any other way. We'd like to thank our Chinese friends for these help and support towards us. Without you, this group could not be this efficient and good at knowledge!

Big applause for our Leatherwork Master, Mr. BaziJoe, who can replicate magazine belts and pouches from the 1930-40's China with breathtaking precision and quality. Of course, you haven't seen it all, there are still some products which are under development ;)

Barbara, our sewer, started to make our first textil ammo bandoliers and field leggings (altough we can't get nowadays the same, original materials from that time, but we can ensure you, we will put the best quality available to the table). You can see these equipment in January.

We are paying tribue with utmost respect to our photographer Dalma, who always coming with good mood to take her best shots, and gives out jaw-dropping work from her talented hands.

From next year, we will continue our work, since we have got our first request for an exhibition, with the topic "Chinese Elite Divisions in WW2". I hope until then, a few of our readers will feel the spirit to join is and we can expand our group with new enthusiastic and devoted people, who are interested in this period of China.

We wish you all a Merry Christmas, relax a lot during the holidays!

74H Ghost Division Chinese Reenactor Group, Hungary

2021. december 21., kedd

Shanxi Type 17

 







Múltkor a töltőléces posztnál szó esett többek közt a .45 ACP kaliberű C96 változatról, nos itt is van róla néhány kép! Shanxi tartományban került gyártásra a Taiyuan Arsenal keretein belül, 1928 és 1931 között. A Type 17-es előtt a sima 7.63mm-es Mauser kaliberű C96-ost gyártották, de mivel a gyárban Thompson géppisztolyok is készültek, így adta magát az ötlet, hogy a pisztolyt .45 ACP kaliberhez is átalakítsák. Az eredmény egy iszonyat masszív kéziágyú lett, amely 10db lőszert tudott befogadni és járt hozzá a szokásos fa tus is. A visszarúgása már a 7.63mm-esnek is jókora volt, a 45-ös kaliberű lőszer viszont erre is rárakott még egy lapáttal, pláne, hogy a szokásos hüvelykivetési probléma ennél a verziónál is fennállt: a .45 ACP lőszer sokkal kisebb nyomással tudott dolgozni, mint a 7.63-as vagy a 9mm-es verzió, amire a pisztolyt alapból tervezték. Az üres hüvelyeket a fegyver csak egy minimális energiával tudta kivetni mikor a zár hátramozdult, így sokszor az üres hüvely még csak félúton járt kifelé, mikor a zár visszacsukódott, természetesen egy elakadást eredményezve.

A kínaiak kitaláltak egy módszert, hogy ezt ellensúlyozzák, a spéci technikának pedig a "Bandita Lövészet" nevet adták (ellenük is használták ezt a technikát, a banditák az 1920-as évek Kínájában ugyanis igencsak nagy fejfájást jelentettek a hatóságoknak). A fegyvert ritkán 60, de leginkább 90 fokkal elfordítva sütötték el, így a visszarúgás a fegyvert vízszintesen mozgatta, így könnyebb is volt azt kontrollálni. Az üres töltényhüvely így oldalra távozott, és a gravitációra még rásegített az oldalirányban bekövetkező visszarúgás is, amely közelharcban a használó kezét is segítette abban, hogy a fegyvert a következő célpontra mozgathassa. Ez a gyakorlatban úgy festett, hogy mindig a jobbszélső célpontra lőttek először, majd a visszarúgás segített a fegyver csövét a következő célpontra "ugrasztani".
Közelharcban ez a fajta mód az ellenfélnek egyet jelentett a biztos halállal, óriási kaszálást lehetett vele véghezvinni, bár 5 méteres lőtávon kívül már semmit sem lehetett így vele eltalálni. Nem csak a banditák, de az IJA katonák is kimondottan rettegtek ettől a fajta tüzelési módszertől.


2021. december 19., vasárnap

Az elveszett Nanking-i zászlóalj

 



1937 decemberében egy 3000 főt számláló zászlóaljat bíztak meg egy közel 2 mérföldes sáv és egy, a Yangtze folyón átívelő híd védelmével Nankingnál. December 9-én este a zászlóalj parancsnok Li Fu Sien álomrahajtotta fejét, miután az esti seregszemlén mindent rendben talált: a katonák rendesen beásták magukat, bőven el voltak látva lőszerrel és nehézfegyverzettel, valamint az állásokat precízen kiépített szögesdrót akadályok és aknazár kombinációja védte egy esetleges Japán támadástól. Ha ez nem lett volna elég, az állásokra még külön őrszemeket is beosztottak, a jobb és bal szárnyakon egyaránt.

December 10-én kora reggel a zászlóaljparancsnok ajtaján berontó altiszt igencsak nyugtalanító hírekről számol be: a védelmi vonalakkal minden kapcsolat megszakadt, és a vonalakért felelős szakemberek legjobb tudásának dacára sem sikerült a kapcsolatot helyreállítani. Egy keresőosztagot állítanak össze és küldenek előre az állásokba, hogy megtudják a nyugtalanító csend okát. Amikor a néhány katonából és műszaki személyzetből álló alakulat megérkezik a védelmi állásokba, döbbenten veszik tudomásul, hogy a szárnyakon elhelyezett őrszemek kivételével az egész zászlóaljnak (a tisztekkel együtt) nyomaveszett. Küzdelemnek semmiféle jelét nem találták, az őrség melegedésére szolgáló álcázott tábortüzek még mindig égtek. Az egyik lőszeres ládán félbehagyott kártyaparti és az otthagyott kis mennyiségű pénz, máshol félig elfogyasztott fejadagok maradékai hevertek. A vadiúj 81 miliméteres aknavetők is kibontva, tüzelésre készen álltak helyükön, de a Maxim géppuskák és a lángszórók is éppen ott, ahol a kezelőik hagyták őket, semmi jelét nem mutatva bármiféle használatnak.



Az őrszemeket természetesen kikérdezték, ám egyikük sem látott mozgást a hídon keresztül (ami kb az egyetlen kivezető út volt Nankingból) és csatazajt sem hallottak az éjszaka folyamán.

Az első teória ami felmerülhetett, hogy a Kínaiak (látva a harcok reménytelenségét) megadták magukat a Japán Császári Hadseregnek, ám ismerve az IJA brutalitását a Kínaiak felé, ez több, mint valószínűtlen, mert mindannyiukat megkínozták és kivégezték volna. Később más Japán források is arról számolnak be, hogy nem találkoztak magukat megadni szándékozó NRA-s csapatokkal. Ennyi embert elég nehéz elrejteni és még ha katonaszökevényekről is volna szó, kizárt, hogy évekkel később valaki ne akadt volna a nyomukra.

A második teória lehetne a dezertálás is, figyelembevéve a tényt is, hogy a vidék parasztjai simán elbújtathattak volna menekülő katonákat, így pedig az NRA vezetősége simán letagadhatta az eseményt, mivel egy ekkora tömeges szökés igencsak rossz hatással lett volna a morálra, azon felül a világnak Kínáról alkotott képére, de még a Japánok is felhasználhatták volna propagandaként az akkori nemzeti kormány ellen. Habár ésszerűnek tűnik a dezertálás, egyúttal elég valószínűtlen is, mert Nankingnál a növényzet igencsak gyér volt és semmiképpen sem nyújthatott kellő védelmet ahhoz, hogy 3000 ember észrevétlenül dezertálhasson. A környék parasztjait is kikérdezték, de egyikük sem hallott december 9-ről 10-re virradóra fegyverropogást, sem menekülni próbáló katonákat nem láttak, ahogyan nem találtak letaposott aljnövényzetet és lábnyomokat sem, pedig 3000 katona azért elég észrevehető nyomot hagyna maga után.

Különböző teóriák léteznek a fenti esemény megmagyarázására az UFO aktivitástól kezdve addig, hogy a katonák egy földalatti barlangrendszerbe húzódtak vissza (vagy éppen húzták le őket olyan sötét lények, amelyekkel televan a Kínai Mitológia. Lásd a ShuiGui-t /水鬼/, amelyek a vízbefúlt emberek szellemei. Azon a helyen kísértenek, ahol meghaltak, és az óvatlan arrajárót lerántják, hogy a teste felett átvehessék az irányítást).


Shui Gui (水鬼)

Egy dolog viszont biztos: arra vonatkozólag, hogy mi is történt ezen az ominózus estén, valószínűleg sosem tudjuk meg a választ.

2021. december 18., szombat

Kínai Egyenruhák 1930-1958 / Chinese Uniforms 1930-1958

 









Örömünkre szolgál bejelenteni, hogy az alábbi, kínai egyenruhákkal, rendfokozatjelzőkkel és felszerelésekkel foglalkozó könyv van befejezés közeli állapotban! A szerzőtől származó információ szerint a könyvet 2022 márciusára várhatjuk, és tervben van egy angol nyelvű kiadás is, de ennek a pontos dátumát még nem tudta megmondani. 
Az alkotás egészen biztosan hiánypótló a témában, így aki érdeklődik a kínai katonai hagyományőrzés ezen periódusa iránt, az mindenképpen zsebelje be a kötetet! Elvileg lesz Európán belüli terjesztője is a könyvnek, amint lesz további infónk, azt itt a blogon megosztjuk veletek!

A kiadó Instagram oldala: https://www.instagram.com/chinaunifrom/
A kiadó Facebook oldala: https://www.facebook.com/chinawu1949/

A fenti képek a kiadó engedélyével kerültek megosztásra!


It is a great honor to us to announce this book, which will provide a fully detailed picture about Chinese uniforms, ranks/insignias and equipment. The release is to be expected in March, 2022, in Chinese language. The author is also considering an English version, however he does not have any additional info regarding the release of the English version yet.
This book will be a gap filling masterpiece in this topic, so who is interested military reenactment in this period of Chinese history, it is a must have into your bookshelf! The book is also planned to be available in Europe. As soon as we have more information about it, we will share it with you here.

The author's Instagram page: https://www.instagram.com/chinaunifrom/
The author's Facebook page: https://www.facebook.com/chinawu1949/

The pictures we've shared above, is with the approval from the author!

2021. december 16., csütörtök

Mauser C96 töltőléc+dekorlőszer

 



Végre valahára megjöttek a 10-es C96 töltőlécek is, így a nyáron vásárolt 7,62x25mm-es DEAKTIVÁLT Tokarev lőszerek végre méltó helyükre kerültek. Ez a kaliber gyakorlatilag megegyezett a 7,63x25mm-es Mauser lőszerével, de a C96 a kínaiaknál több kaliberben is futott. Jelen töltőléc egészen biztosan jó a 9x19 parabellumhoz is (a .45 ACP, a ritka 9x25mm Mauser valamint a kísérleti 8,15mm-es Mauser lőszerhez nincs információm azt illetően, hogy milyen töltőlécek léteztek. Ha esetleg a kedves olvasó birtokában van ezen információknak, ne fogja vissza magát, írja be nyugodtan ide a cikk alatti komment szekcióba. Köszi!).

Finally, the 10 ammo stripper clips for the Mauser C96 has arrived, so the 7,62x25mm DEACTIVATED Tokarev ammo I bought in the summer can be finally in their place. This caliber was basically the same as the 7,63x25mm Mauser, however the C96 existed in many calibers in the Chinese war theater. This stripper clip is also 100% perfect for storing the 9x19 parabellum ammo (I don't have any information regarding the stripper clips for the use with the .45 ACP, the rare 9x25mm Mauser and the experimental 8,15mm Mauser ammo. If you have more knowledge than mine, please don't hold back your horses, write it in the article's comment section! Thank you!)

2021. december 13., hétfő

A Nanking-i Mészárlás (南京大屠殺)

 



1937 vége felé történt meg az a szégyenteljes esemény, amelynek keretein belül egy több, mint 6 hetes időszak lezártával a Japán Császári Hadsereg többszázezer civilt és katonát gyilkolt le brutálisan Nanking városában. A rettenetes eseményeket ma a Nanking-i Mészárlás néven ismerjük, de emlegetik még Nanking Megerőszakolásaként is, ugyanis a megszállók több tízezer nőt erőszakoltak meg, számuk 20.000-80.000 közé tehető. A kínai főváros romokban hevert, és évtizedekbe telt, amíg a város és lakosai felépültek ebből a megrázkódtatásból.

AZ INVÁZIÓ KÜSZÖBÉN

A Shanghaiban aratott véres győzelem után az IJA figyelme Nanking felé fordult. Chiang Kai-shek immáron tisztában volt vele, hogy Nanking eleste csak idő kérdése, így nem kockáztatták a teljes megsemmisülést egy teljesen reménytelen városvédő csatában. A további hadseregcsoportokat megkímélve (és azt a jövőben bekövetkező csatákra tartalékolva) azokat a városból kivonták, és szinte csak tartalékos katonákat hagytak a szinte biztosan bekövetkező összecsapásra. Ezek javarészt olyan katonák voltak, akik még kiképzést sem kaptak vagy végigharcolták Shanghai ostromát és teljesen kimerültek voltak (többek közt a 88D hadosztály maradéka is 7000 fővel, amelyből 3000 volt frissen kiképzett újonc). Létszámuk 100.000 főre tehető. A Kínai Kormány december 1-jén elhagyta a fővárost, egy Nemzetközi Bizottság kezébe adva annak sorsát, melynek élén John Rabe, egy német üzletember állt (aki nem mellesleg az NSDAP tagja volt).


John Rabe, 1882. november 23. - 1950. január 5.



A Nanking-i Biztonsági Zóna és a szintén menedékként funkcionáló templomok

Ez a kis csoport, amely nyugati üzletemberekből és misszionáriusokból állt, felállított egy biztonsági zónát a városban, amely semleges övezetként szolgált, hogy otthont adhasson az ottmaradt nankingi lakosoknak. Ez a zóna 1937 novemberében nyitotta meg kapuit, méreteiben a New York-i Central Parkkal vetekedett és vagy egy tucat kisebb menekülttábor helyezkedett el a területén. Rabe a saját ingatlanát is megnyitotta a kínaiak előtt, mintegy 650 menekültet szállásolt el, a zónában pedig nagyjából 250 ezer ember lelt menedékre.

AZ ELLENSÉG MEGÉRKEZIK

December 13-án a Matsui Iwane tábornok által vezetett Központi Kínai Front Hadseregének japán katonái belépnek a városba. Már az érkezésük előtt elterjedtek a lakosság között azok a beszámolók, miszerint a japánok útközben már szabályosan fosztogattak és gyilkoló versenyeket rendeztek egymás között. Az utóbbi esemény Toshiaki Mukai és Tsuyoshi Noda tisztek között kezdődött el, akik azon versgentek, ki fog előbb 100 embert megölni karddal, mire elérnek Nankingig. Ekkorra már Noda 105, Mukai pedig 106 embernél tartott, így egy következő, 150-es limitet nyitottak, amit sajnos egészen biztosan teljesítettek mindketten a harcok alatt. Japán 1945-ös fegyverletétele után mindkettejüket letartóztatták, és háborús bűnösökként kerültek kivégzőosztag elé.


IJA katonák bevonulása Nankingba


Korabeli újságcikk a kegyetlen versengésről....a Főcímben:
"Hihetetlen rekord! Mukai 106 - 105 Noda"

A magukat megadó kínai katonákat is kivégezték, a menekülőket levadászták, és tömegsírokba dobálták. Egész családokat irtottak ki, még az idősek és a csecsemők sem kaptak kegyelmet, a holttestek pedig még hónapokig hevertek az utcákon. A magukból teljesen kivetkőzött japán katonák végigfosztogatták a várost, és az épületek legalább egyharmadát fel is gyújtották. Ajtóról ajtóra jártak és kerestek nőket, akiket ha megtaláltak, csoportosan tettek rajtuk erőszakot. A becstelen tettek után a szerencsétlen áldozatot válogatott módszerekkel ölték meg, sokszor élve darabolták fel, vagy helyeztek fel a vaginájukba bajonettet, kihegyezett bambuszrudat és egyéb tárgyakat.


14.777 kínai hadifoglyot tereltek össze a város elfoglalása után,
nem túl valószínű, hogy a mészárlást bármelyikük is túlélhette




Az áldozatokat sokszor élve temették el


Az IJA katonák kínai hadifoglyokon próbálják ki bajonettjeiket












Habár a japánok hivatalosan beleegyeztek, hogy a Nanking-i Biztonsági Zónát tiszteletben tartják, a valóságben még az itt tartózkodó menekültek sem voltak biztonságban tőlük. 1938 januárjában a japánok kijelentették, hogy a városban a rendet visszaállították, így a biztonsági zónára többé nincs szükség, és leépítették azt.... a kegyetlenkedések és a gyilkosságok egészen február 1-jéig tartottak, amikor is a japánok hatalomra segítették a Wang Jingwei-féle kollaboráns bábkormányt (róluk majd egy későbbi cikkemben fogtok olvasni), akik egészen a 2. Világháború lezárásáig uralkodtak Nankingban. Az utolsó menekülttáborokat 1938 májusában számolták fel.

A MÉSZÁRLÁS UTÓHATÁSAI

Máig nincsenek hivatalos adatok a Nanking-i Mészárlásról, ugyanis a japánok minden lehetséges bizonyítékot megsemmisítettek. A háború végét követően Matsui Iwane és hadnagya, Tani Hisao szintén háborús bűnösnek találtatott, és őket is kivégezték. Az áldozatok számát legalább 250-300.000 főre teszik, a történészek a város akkori lélekszámát Nanking külvárosaival (pl. Xiaguan kerület, északi irányban, 31 négyzetkilóméter) együtt 535 és 635 ezer fő közöttire taksálják.


A Nanking-i Mészárlás Emlékparkja napjainkban

A témában számos film és könyv is íródott, az alábbiakban ajánlanék nektek párat:

FILMEK:

The Battle of China 1944:
https://www.youtube.com/watch?v=m4Ebv-FzP60

Black Sun: The Nanking Massacre:
https://www.youtube.com/watch?v=UrKgQojVlYg

The City of Live and Death/Nanjing! Nanjing!:
https://www.youtube.com/watch?v=Yx_ervF7h7w

The Flowers of War:
https://www.youtube.com/watch?v=uwLdh1T5rQo

KÖNYVEK:

Peter Harmsen, a Shanghai 1937 című könyv szerzőjének könyve Nankingról: 
https://www.libristo.hu/hu/konyv/nanjing-1937-battle-for-a-doomed-city_33243126

Ethan Young: Nanjing: The Burning City
https://www.libristo.hu/hu/konyv/nanjing-the-burning-city_20296275

Geling Yan: The Flowers of War
https://www.goodreads.com/book/show/12710390-the-flowers-of-war

Benjamin Lai: Shanghai and Nanjing
https://www.libristo.hu/hu/konyv/shanghai-and-nanjing-1937_14129273

2021. december 12., vasárnap

Asawei/lófarkas gránát (馬尾手榴彈)

A legkorábbi feljegyzések az Asawei vagy más néven lófarkas/kenderfarkú gránátokról Kínában 1926-ból valók. Többek közt Shanghaiban, Jinlingben és Guangxiban gyártották, nyers vasból. Ahogyan a képen látható, a gránát teteje egy erős kötéllel van egybegyártva, amely igencsak hasonlít a lófarokra, innen kapta a nevét. A gránát külső átmérője 55mm, a hosszúsága 93mm, a külsején függőlegesen és vízszintesen is barázdált.







A kötél alapvető funkciója nem csak a dobás elősegítése, hanem magának a gránát hordásának megkönnyítése is volt, ennek hossza 700 és 900mm közé tehető. Habár a lófarkas gránát biztonságosabb volt mint a fanyéllel rendelkező társai, voltak igen komoly hátulütői, ez pedig magából az "elsütő" szerkezetből fakadt. A gránát ugyanis akkor robbant, amikor az aljára erősített ütőszeg a talajnak/falnak ütődött, viszont ha sáros/erdei talajra érkezett, sanszosan bennevolt a pakliban, hogy a nedves talaj vagy az aljnövényzet miatt fel sem robbant, ha mégis, akkor egy diszkrét "pukk" hanggal vált használhatatlanná.



Összevetve a nyelesgránátokkal, amelyek még "machinálhatóak" is voltak a nagyobb ölőhatás érdekében (pl levegőben felrobbantani azt), a lófarkas gránát ölőhatása igen nagy mértékben redukált. Főként az Északi Expedíciós Hadsereg, a Kínai Vörös Hadsereg valamint a 8RA használta nagy számban, de amint lehetőség nyílt rá, ők is inkább valami megbízhatóbb gránáttípust próbáltak rendszeresíteni.


NRA-s rohamcsapat lófarkas gránátokkal és Zhan Ma Dao
lóvágó kardokkal

Indigenous Project - Official Trailer

Barátaink a Reticent Veterans Film Studionál újabb projekten munkálkodnak, ehhez érkezett tegnap az alábbi kedvcsináló trailer. Igazán precíz és odaadó munkát végeznek az általuk készített termékekkel, így magunk között csak simán a "taiwani NRA Isteneknek" hívjuk őket, és ezt bizony nem ok nélkül tesszük. 
Aki tud angolul, rendelhet tőlük különböző NRA-s felszereléseket, egyenruhákat, így a HikiShop és a Sdulevs-féle termékek után ők azok, akiktől minőségi dolgokat lehet beszerezni!

Aki szeretné őket követni, az az alábbi Instagram oldalon teheti meg: https://www.instagram.com/chinese_ww2/

Our friends at Reticent Veterans Film Studio are working on a new project, here comes the trailer for it. They are doing a precise and devoted work with their products, so among us we just call them the "Taiwanese NRA Gods", and we are doing it for a good reason. If someone speaks english, he/she can obtain various NRA equipment and uniforms, so after the products of Hikishop and Sdulevs, these guys are the next, where you can get QUALITY stuff for your impression!

You can follow their work on the following Instagram page:
https://www.instagram.com/chinese_ww2/

2021. december 5., vasárnap

Nagyvilág Szórakoztatóközpont / Great World Amusement Center (上海 大世界)

Shanghai leghíresebb szórakoztatóközpontja volt az 1920-as és 30-as évek folyamán. Egy, a brit koncessziós negyedben elhelyezkedő több szintes épületet kell elképzelni, amely rengeteg helyiséggel rendelkezett a különböző előadásokhoz, szerencsejátékokhoz, jövendőmondáshoz, de voltak benne éttermek, egy szép tetőkert és még egy bank is (ha már a szerencsejáték kéznél volt), valamint a központ falai között is virágzott a drogkereskedelem és a prostitúció. A központ napi 20.000 látogatót fogadott, azonban a gazdasági válság és a japán megszállás sajnos megállította az itt folytatott üzleti tevékenységeket, így 1937-től ételosztó központként funkcionált a háborús menekültek számára.





1937. augusztus 14-én következett be az a sajnálatos esemény, amit a történetírás Fekete Szombatként tart számon. Shanghai ostroma épphogy csak a második napjába lépett, amikor a koncessziós negyed mellett horgonyzó japán Izumo hadihajó ellen a kínai légierő támadást intézett, ám a támadás balul sült el. 4 ledobott bomba eltévedt, és ebből kettő a Szórakoztatóközpontot előtt csapódott be, a másik kettő a Nanking úton. A központ elé esett bombák közel kétezer embert öltek meg egy szempillantás alatt, a másik kettő 700 embert ölt meg és közel 3000-et megsebesített. A bombázásban vesztette életét Frank Rawlinson (kínai nevén: Yue Lingsheng) protestáns misszionárius is, aki egyike volt annak a 4 amerikai állampolgárnak, akik Shanghaiban vesztették életüket ezen a napon, mindössze néhány perc eltéréssel csak egymástól.






Bombakráter a Szórakoztatóközpont előtt




Háborús menekültek a Szórakoztatóközpontban

A szórakoztatóközpontot aztán 1954-ben újranyitották, viszont a szórakoztatás kizárólag a Párt által diktált puritán színvonalat képviselhette. Ahol az ember egykoron huligánokba, zsebtolvajokba és prostituáltakba botlott minden lépésnél, most másfajta szórakoztatásban találhatta meg érdeklődését: akrobata, dráma, és vígjáték előadások valamint zenei események színesítették a palettát. A Kultúrális Forradalom (amelyben éppen csak kultúra nem volt és sokkal inkább a Párton belül egymással versengő frakciók agresszív hadjáratai voltak minden létező dolog /s olykor egymás/ ellen, amelyek a tradícionális kínai értékeket közvetítették) alatt az egész szórakoztatóközpont leállt és csak 1987-ben nyitott újra, majd pár év múlva ismét bezárt a szükséges felújítások miatt. A 2010-es shanghaji Világkiállítás előtt aztán újra megnyíltak a központ kapui. Az akrobata mutatványok mellett immáron kínai néptáncot, pekingi Opera darabokat, videojátéktermet, diszkót, karaoke valamint egy európai stílusú bárt is megnézhet az arra tévedő látogató.



A Nagyvilág Szórakoztatóközpont napjainkban

2021. december 4., szombat

SMLE No.4 MK 1

 



Az Indiában harcoló Kínai Expedíciós Haderő számára a Britek biztosítottak 40.000 darabot ebből a remek puskából. 10db 7.7x56mm-es töltényt tudott befogadni. Sajnos az angolokkal ellentétben a kínaiak valahogy képtelenek voltak kiaknázni a puskában rejlő gyorstüzelési lehetőséget, így csak egy újabb sima forgó-tolózáras puska szerepét töltötte be a kínai haderőn belül, amely biztosíthatta a harcoló alakulatok minőségi fegyverek iránt való igényét. 

Az alábbiakban láthattok egy videót, amely kiválóan szemlélteti a puska gyorstüzelési funkcióját:



2021. december 1., szerda

Peter Harmsen: Shanghai 1937

 





A téma kedvelőinek/kutatóinak kimondottan ajánlott remekmű, sok fontos információval és képpel. Kizárólag ANGOL nyelven elérhető!

Az alábbi két linken beszerezhetitek (én speciel a Libristóról rendeltem), az angol Bookdepositorynál minden küldemény elővámkezelt, így elviekben nem lehet ráfaragni, de ha mégis, írjatok nekik e-mailt és készségesen segítenek rendezni a dolgot!

https://www.libristo.hu/hu/konyv/shanghai-1937_02001964

https://www.bookdepository.com/Shanghai-1937-Peter-Harmsen/9781612001678?ref=grid-view&qid=1638357315039&sr=1-1

2024 Zrínyi napok beszámoló, Szigetvár

  Tavalyhoz hasonlóan idén is hivatalosak voltunk a Szigetváron megrendezett Zrínyi napokra. Ez az ország egyik olyan színvonalas eseménye, ...