2021. december 13., hétfő

A Nanking-i Mészárlás (南京大屠殺)

 



1937 vége felé történt meg az a szégyenteljes esemény, amelynek keretein belül egy több, mint 6 hetes időszak lezártával a Japán Császári Hadsereg többszázezer civilt és katonát gyilkolt le brutálisan Nanking városában. A rettenetes eseményeket ma a Nanking-i Mészárlás néven ismerjük, de emlegetik még Nanking Megerőszakolásaként is, ugyanis a megszállók több tízezer nőt erőszakoltak meg, számuk 20.000-80.000 közé tehető. A kínai főváros romokban hevert, és évtizedekbe telt, amíg a város és lakosai felépültek ebből a megrázkódtatásból.

AZ INVÁZIÓ KÜSZÖBÉN

A Shanghaiban aratott véres győzelem után az IJA figyelme Nanking felé fordult. Chiang Kai-shek immáron tisztában volt vele, hogy Nanking eleste csak idő kérdése, így nem kockáztatták a teljes megsemmisülést egy teljesen reménytelen városvédő csatában. A további hadseregcsoportokat megkímélve (és azt a jövőben bekövetkező csatákra tartalékolva) azokat a városból kivonták, és szinte csak tartalékos katonákat hagytak a szinte biztosan bekövetkező összecsapásra. Ezek javarészt olyan katonák voltak, akik még kiképzést sem kaptak vagy végigharcolták Shanghai ostromát és teljesen kimerültek voltak (többek közt a 88D hadosztály maradéka is 7000 fővel, amelyből 3000 volt frissen kiképzett újonc). Létszámuk 100.000 főre tehető. A Kínai Kormány december 1-jén elhagyta a fővárost, egy Nemzetközi Bizottság kezébe adva annak sorsát, melynek élén John Rabe, egy német üzletember állt (aki nem mellesleg az NSDAP tagja volt).


John Rabe, 1882. november 23. - 1950. január 5.



A Nanking-i Biztonsági Zóna és a szintén menedékként funkcionáló templomok

Ez a kis csoport, amely nyugati üzletemberekből és misszionáriusokból állt, felállított egy biztonsági zónát a városban, amely semleges övezetként szolgált, hogy otthont adhasson az ottmaradt nankingi lakosoknak. Ez a zóna 1937 novemberében nyitotta meg kapuit, méreteiben a New York-i Central Parkkal vetekedett és vagy egy tucat kisebb menekülttábor helyezkedett el a területén. Rabe a saját ingatlanát is megnyitotta a kínaiak előtt, mintegy 650 menekültet szállásolt el, a zónában pedig nagyjából 250 ezer ember lelt menedékre.

AZ ELLENSÉG MEGÉRKEZIK

December 13-án a Matsui Iwane tábornok által vezetett Központi Kínai Front Hadseregének japán katonái belépnek a városba. Már az érkezésük előtt elterjedtek a lakosság között azok a beszámolók, miszerint a japánok útközben már szabályosan fosztogattak és gyilkoló versenyeket rendeztek egymás között. Az utóbbi esemény Toshiaki Mukai és Tsuyoshi Noda tisztek között kezdődött el, akik azon versgentek, ki fog előbb 100 embert megölni karddal, mire elérnek Nankingig. Ekkorra már Noda 105, Mukai pedig 106 embernél tartott, így egy következő, 150-es limitet nyitottak, amit sajnos egészen biztosan teljesítettek mindketten a harcok alatt. Japán 1945-ös fegyverletétele után mindkettejüket letartóztatták, és háborús bűnösökként kerültek kivégzőosztag elé.


IJA katonák bevonulása Nankingba


Korabeli újságcikk a kegyetlen versengésről....a Főcímben:
"Hihetetlen rekord! Mukai 106 - 105 Noda"

A magukat megadó kínai katonákat is kivégezték, a menekülőket levadászták, és tömegsírokba dobálták. Egész családokat irtottak ki, még az idősek és a csecsemők sem kaptak kegyelmet, a holttestek pedig még hónapokig hevertek az utcákon. A magukból teljesen kivetkőzött japán katonák végigfosztogatták a várost, és az épületek legalább egyharmadát fel is gyújtották. Ajtóról ajtóra jártak és kerestek nőket, akiket ha megtaláltak, csoportosan tettek rajtuk erőszakot. A becstelen tettek után a szerencsétlen áldozatot válogatott módszerekkel ölték meg, sokszor élve darabolták fel, vagy helyeztek fel a vaginájukba bajonettet, kihegyezett bambuszrudat és egyéb tárgyakat.


14.777 kínai hadifoglyot tereltek össze a város elfoglalása után,
nem túl valószínű, hogy a mészárlást bármelyikük is túlélhette




Az áldozatokat sokszor élve temették el


Az IJA katonák kínai hadifoglyokon próbálják ki bajonettjeiket












Habár a japánok hivatalosan beleegyeztek, hogy a Nanking-i Biztonsági Zónát tiszteletben tartják, a valóságben még az itt tartózkodó menekültek sem voltak biztonságban tőlük. 1938 januárjában a japánok kijelentették, hogy a városban a rendet visszaállították, így a biztonsági zónára többé nincs szükség, és leépítették azt.... a kegyetlenkedések és a gyilkosságok egészen február 1-jéig tartottak, amikor is a japánok hatalomra segítették a Wang Jingwei-féle kollaboráns bábkormányt (róluk majd egy későbbi cikkemben fogtok olvasni), akik egészen a 2. Világháború lezárásáig uralkodtak Nankingban. Az utolsó menekülttáborokat 1938 májusában számolták fel.

A MÉSZÁRLÁS UTÓHATÁSAI

Máig nincsenek hivatalos adatok a Nanking-i Mészárlásról, ugyanis a japánok minden lehetséges bizonyítékot megsemmisítettek. A háború végét követően Matsui Iwane és hadnagya, Tani Hisao szintén háborús bűnösnek találtatott, és őket is kivégezték. Az áldozatok számát legalább 250-300.000 főre teszik, a történészek a város akkori lélekszámát Nanking külvárosaival (pl. Xiaguan kerület, északi irányban, 31 négyzetkilóméter) együtt 535 és 635 ezer fő közöttire taksálják.


A Nanking-i Mészárlás Emlékparkja napjainkban

A témában számos film és könyv is íródott, az alábbiakban ajánlanék nektek párat:

FILMEK:

The Battle of China 1944:
https://www.youtube.com/watch?v=m4Ebv-FzP60

Black Sun: The Nanking Massacre:
https://www.youtube.com/watch?v=UrKgQojVlYg

The City of Live and Death/Nanjing! Nanjing!:
https://www.youtube.com/watch?v=Yx_ervF7h7w

The Flowers of War:
https://www.youtube.com/watch?v=uwLdh1T5rQo

KÖNYVEK:

Peter Harmsen, a Shanghai 1937 című könyv szerzőjének könyve Nankingról: 
https://www.libristo.hu/hu/konyv/nanjing-1937-battle-for-a-doomed-city_33243126

Ethan Young: Nanjing: The Burning City
https://www.libristo.hu/hu/konyv/nanjing-the-burning-city_20296275

Geling Yan: The Flowers of War
https://www.goodreads.com/book/show/12710390-the-flowers-of-war

Benjamin Lai: Shanghai and Nanjing
https://www.libristo.hu/hu/konyv/shanghai-and-nanjing-1937_14129273

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

2024 Zrínyi napok beszámoló, Szigetvár

  Tavalyhoz hasonlóan idén is hivatalosak voltunk a Szigetváron megrendezett Zrínyi napokra. Ez az ország egyik olyan színvonalas eseménye, ...