2021. szeptember 28., kedd

Gewehr 88/Hanyang Type 88

 




Hanyang 88-as puska a Wuchang-i Felkelés Múzeumában

Gyakorlatilag a Kínai haderő elsőszámú puskája volt, amely több mint fél évszázadot szolgált végig hűségesen, a német M.88-as töltényeket és azok kínai változatait tüzelte. Több mint egymillió Gewehr 88-at gyártottak helyben, ami a kínaiaknál a Type 88 vagy a "Hanyang gyártású" nevet kapta, mivel a gyártás a Hanyang Arsenal keretein belül ment végbe.






A kúpos 7.92mm-es lőszer már régen elavultnak számított, de még mindig felülmúlta a Japán 6.5mm-est, amit az IJA (Imperial Japanese Army) puskái tüzeltek. Habár az új, 7.92-es csúcsos lőszer már tömeggyártásban volt, a régi kúpos 7.92mm-es maradt az általános. A régi 7.92mm-es lőszer megállítóerejének növelésének érdekében a katonák sokszor minimálisan meggyengítették a lőszer végét egy kés segítségével. Ezzel egy bukdácsoló hatást értek el, ugyanis a becsapódás után a lőszer ily módon óriási roncsolást vitt végbe a szövetekben. Elavultnak számított, mégis a kínai katonák leghatásosabb puskái között tartják számon.

2021. szeptember 26., vasárnap

HM Fest 2021

Figyelembevéve azt, hogy a hét elején totálisan lebetegedtem, sikerült szombatra annyira kikúrálnom magamat, hogy csatlakozhattam a rendezvényhez. 2 tagunk már péntek este kiment és egy igen pazar kis kiállítást rendezett be, az estét pedig stílusosan lövészgödrökben, lópokrócokkal betakarva töltötték.

Némi káosz után nekünk is sikerült feljutnunk a hegyoldalon, így az immáron 4 főre bővült társaságunk teljes harci díszben várta a további érdeklődőket, akikből még mindig akadtak szépszámmal! 

Őszintén remélem, hogy Ti, akik láttátok a kiállításunkat és odajöttetek érdeklődni, élveztétek azt, amibe hónapok óta pakoljuk bele a szabadidőnket, hogy szélesebb körben tehessünk ismertebbé egy olyan korszakot, amely sokaknak kevésbé vagy egyáltalán nem is ismert. 

Köszönjük az elismerő szavakat és a kérdéseket, reménykedem benne, hogy mindenkinek sikerült kielégítő válaszokat adnunk és egy adag pozitív élménnyel vitte tovább az útja a kiállítás többi pontja felé. 

Amennyiben bármilyen kérdésetek van, esetleg a Toborzó plakátunk nyomtatott verziója is felkeltette az érdeklődéseteket, nyugodtan írjatok nekünk üzenetet a ghostdivision74h@gmail.com címre!

A szervezőknek ezúttal is szeretnénk megköszönni a lehetőséget, hogy részt vehettünk a rendezvényen!

Considering my sickness started on Monday, it was at issue if I can attend to the event. I had luck, and on Saturday I felt much better and had enough energy to join our comrades, who where there since Friday and made a quite awesome little exhibition from our gear, and they've spent the night in their improvised foxholes, covered in their military blankets.

After some chaos, we've managed to drive up to the place of the event, and finally with our 4 members, dressed in full battle gear, we have waited for the curious guests of the event.
I truly hope, that You, who have seen our exhibition and came to us, asking questions and checking our gear, enjoyed our efforts where we put our free time for a long time now, to show an era wider to the open public, which is still little known or totally unknown to most of the people.

Thank you very much for your praises and questions, I hope, all of your questions has been answered and you continued your way to the other interesting places of the military festival with a big amount of positive vibes.

If anyone of you still have questions or our Recruitment flyer got your attention, don't hesitate to drop us a message to ghostdivision74h@gmail.com!

We'd also like to thank the organizers for making our attending possible to this event!
















2021. szeptember 24., péntek

Véres csata a Xiangjiang folyónál

 



A NAGY MENETELÉS CSATÁI

1934 novemberében Chiang Kai-shek 5 részre osztotta szét főerőit, hogy megkísérelje teljesen felmorzsolni a menekülésben lévő Kínai Vörös Hadsereget (a továbbiakban: KVH - a szerk.) a Xiangjiang folyónál. Erre a hadmozdulatra az NRA közel 400.000 katonát mozgósított, hogy a Xiangjiang folyót használva egy negyedik blokádot állítsanak a kommunisták útjába (mivel az üldözött KVH-nek sikerült egyhuzamban 3 NRA-s blokádot áttörnie és gőzerővel mentek nyugatnak), majd ezzel megpróbálják bekeríteni és megsemmisíteni azt a Xiangjiang folyótól keletre.

A KVH-nek két folyó is az útjába akadt, amin átkelhettek: az egyik a Xiaoshui a másik pedig a Xiangjiang volt. Chiang Kai-shek fő terve az volt, hogy a KVH-t a Xiaoushi folyótól keletre feltartóztatják, e terv megtörésének kulcsa azonban a Xiahoe folyó nyugati partján található kompkikötő elfoglalásában rejlett. November 18-án a KVH 2. Hadosztályának 4. Hadserege egy hatalmas távot lefutva kizárólag védekező harcokba bocsájtkozott és visszavonult Guangxi tartomány felé. Itt a KVH könnyűszerrel elfoglalta Daoxiant és annak déli részén egy ponton hidat építve biztosították az őket követő Kínai Nemzeti Forradalmi Katonai Bizottság katonái számára az utat a Xiaoshuin át. Az NRA első terve kudarcot vallott.



Az NRA-nak azonban egy második terv is akadt a tarsolyában, ez pedig azt takarta, hogy a KVH-t a Xiangjiang folyó keleti partján próbálják majd meg feltartóztatni. Chiang Kai-shek 20 hadosztályt mozgósított (ez a már fentebb említett 400.000 katonát takarja) és mintegy 150 kilóméternyi blokádot állított fel a Xiangjiang folyó mentén, amelyen minden talpalatnyi földet ők ellenőriztek. A vörösök végül a Jieshou és a Longfengzui közti folyórészt választották az átkeléshez, az ellenség azonban ekkor már teljes készültségben volt. Az első Vörös Hadsereg jobbról, a harmadik Vörös Hadsereg balról, valamint a nyolcadik és a kilencedik hadseregcsoportok a két szárnyat fedezve biztosították az utat a Központi Hadsereg és a katonai bizottság embereinek átkeléséhez. november 27-én a Vörös Hadsereg előörse átkelt a Xingjiang folyón és biztosította az átkelőpont másik felét, és felhúzták a ponton hidat.



De ekkor a Vörös Hadsereg vezetői még mindig nem voltak hajlandók eldobálni azokat az "oltárokat, fazekakat és edényeket", amelyeket magukkal szállítottak, és csak feleslegesen lassították a mozgásukat, amellyel így csak napi 20-30km közti távolságot voltak képesek előrehaladni. Ennek eredményeképpen az oldalszárnyakat biztosító vörös katonák kénytelenek voltak állandó csatározásba bocsájtkozni az élőerőben és felszerelésben is fölényben lévő NRA-s katonákkal, hogy fedezzék a saját főerőiket. 
A KVH 1. Hadosztályának feladata volt, hogy tartsa Yueshant és megakadályozza a velük szembenálló, Liu Jianxu vezette 3 NRA-s hadosztály betörését a Xingjiang folyó felől, de a nacionalistáktól valóságos golyózáport kaptak, és az őket támogató bombázóknak köszönhetően a Vörös Hadsereg állásai hamarosan egyetlen nagy lángtengerbe borultak. Mivel a támadást sikeresnek vélték, a nacionalisták hatalmas hullámokban kezdtek özönleni a vörösök állásai felé, azonban ahogy hatótávon belül értek, az életben maradt KVH-sok irdatlan puska és géppuskatüzet zúdítottak rájuk. A csata egy napig tartott és mindkét oldal súlyos veszteségeket tudhatott magáénak. 



A következő napon az NRA-sok visszább vonultak, hogy oldalba kaphassák a kommunisták állásait és vad támadást indítottak. November 29-én Liu Jianxu rájött, hogy a KVH vezetősége aznap fog átkelni a Xiangjiang folyón, így sebtiben még 4 hadosztályt mozgósított a környező tartományokból, majd minden erejével támadást intézett a Vörös Hadsereg ellen. Liu Jianxu tábornok(劉建緒) amúgy később részt vett Shanghai ostromában a 10. Hadseregcsoportot irányítva, majd 1949-ben Hong Kongba ment, és 1951-ben Brazíliába emigrált. 

Liu Jianxu tábornok
(1892. október 2. - 1978. március 22.)

Ekkorra a Vörös Hadsereg katonái már napok óta alvás és jószerivel élelem nélkül, holtfáradtan tartották állásaikat, ám az ember és tűzerőfölényben lévő NRA-sokkal szemben nem tudták felvenni a versenyt, akik így is csak úgy tudták elfoglalni a Mihua-hegyet és a Meihua-gerincet, hogy az ott védekező összes vörös katonát megölték.



December elseje egy rendkívül kritikus nap volt, és talán az egész ütközetben a legdurvább is. Kora reggel az NRA repülőgépekkel megtámogatva támadást indított, hogy visszaszerezze a kompkikötőt, de a kommunisták keményen visszavágtak és állták a sarat. Számos sikertelen próbálkozás után a nacionalisták az immáron egyesült 1. és 2. Vörös Hadosztályra koncentrálták a támadásaikat, még körbe is kerítették azokat, de a nagyrészük a gyűrűből sikeres kitörést hajtott végre. Dél körül a Katonai Bizottság két hadoszlopa sikeresen átkelt a Xiangjiang folyón és túljutott a Xianggui országúton is. A KVH védekezésben lévő egységei lassacskán elkezdtek visszavonulni, ezzel pedig a tervezett hadművelet sikerrel zárult.



Hatalmas árat fizettek érte, ugyanis a 86.000 katonából 56.000 elesett az ütközetben (ez pedig gyakorlatilag majdnem a teljes haderő háromnegyede), a tragikus veszteség a parancsnokokat és a katonákat egyaránt sokkolta. Ez a későbbiekben az egész KVH katonai stratégiájának és ideológiai alapjainak megváltoztatását eredményezte. 

2021. szeptember 23., csütörtök

MP18 dupla tártáska

 A sima alap ötös tártáskát már láthattátok pár eddigi fotónkon, azonban létezett egy másik verzió is az MP18-hoz, egy 2x2-es elosztású, amelyet magára a derékszíjra fűztek fel a katonák, a hátulsó Y-szíjjal együtt. Tehetséges barátom kedvet kapott hozzá, hogy elkészítse ezt a ritka változatot, és kimondottan pazarra sikeredett, a képek szerintem önmagukért beszélnek!
Ha valakit érdekel a dolog, és szeretne magának egyet, írjon nekünk egy üzenetet a ghostdivision74h@gmail.com címre!

I presume you previously met the common 5 mag pouch before in some of our photos, however another version also existed for the MP18: a 2x2 version, which attached to the ROC belt along with the Y-straps. My talented friend immediately accepted the project to make this rare version, and the finals are showing a premium quality work, I think the pictures are speak for themselves!
If you are interested in these mag pouches, write us a message to ghostdivision74h@gmail.com!












2021. szeptember 20., hétfő

HM Fest

 Örömmel közöljük veletek a hírt, hogy az idei HM Fesztiválon velünk is összefuthattok! Várhatóan 3-4 fővel és nagyon sok bemutatni való felszereléssel, egyenruhával és kiegészítővel várunk titeket, péntektől vasárnapig.


2021. szeptember 14., kedd

Type 27

A Type 27-es gázálarc gyártása (tehát a Kínai Köztársaság számításától /1911/ +27 év) 1938-ban kezdődött meg az NRA számára, amit a Canton-i és később a Hongkong-i harcok során használtak. Az arc része lényegében egy Csehszlovák FM-3-as licenszelt változata volt.








Szűrő csatlakozás: 40mm DIN
Gyártotta: Hongkong mint brit gyarmat (英屬香)
Gyártók: Jiehe Steel Factory, Hong kong-i részleg (捷和鋼鐵廠, 香港分廠), Security industry co., ltd. (保安實業股份有限公司), CHICO Strong China industry (強華實業公司), Jianmin Company (堅民公司), Private chemical company (民営化学工業所)
Országok amelyek használták: Kínai Köztársaság, Japán

A Type 27-es nem igazán különbözik sokban a már fentebb említett FM-3 típustól: ugyanúgy szürke, öntött gumiból készült és a szerkezete is ugyanaz volt. A legnagyobb különbség a jelölésekben és a külső (arc résznél lévő) tömítést illetően jelentkezett, ez utóbbi ugyanis szövetből készült. Az arc rész belsejében megtalálható a szokásos fogaskerék+nyíl embléma, amely a Kínai Arzenál megjelölése volt. A kör alakú, 3 rétegű szemlencséket feketére festett acél keret tartotta a helyükön, a szelepház pedig bakelitből készült, és egy fém szalag rögzítette az arc rész alján található foglalathoz.

A gázálarc csomag a következőket tartalmazta:

- maga a gázálarc
- gázálarc táska
- szűrők
- védőgumi a szűrőhöz
- tartalék kilégzőszelep egy fémdobozban
- páramentesítő krém és törlőrongy egy második fémdobozban
- kilégzőszelep szerelőkészlete
- kézikönyv






Felhasznált forrásoldal: https://gasmaskandrespirator.fandom.com/

2021. szeptember 13., hétfő

PPD34 és PPD34/38 géppisztoly

 




PPD34 (fent) és PPD34/38-as géppisztoly (lent)

A PPD géppisztolyból még a szovjetek küldtek a kínaiaknak a háború korai szakaszában a Kölcsönbérleti Törvény keretein belül. A Nacionalista erők ugyanúgy használták, mint az Északkeleti gerillacsoport kommunista harcosai. 25 darabos szekrény vagy 71 darabos csigatárral működött, és az első géppisztoly volt, amely feltűnt a Kínai hadszíntéren. 7.62x25mm-es Tokarev lőszert tüzelt, amely gyakorlatilag ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezett, mint a Mauser-féle pisztolylőszer és 800-1000 lövés per perces tűzgyorsaságot tudhatott magáénak. Körülbelül 3000db PPD géppisztoly érkezett Kínába a háború során, habár a harctéri teljesítménye meglehetősen alulmúlta a működésit, amely viszont igencsak megbízhatónak bizonyult. 

Úgy összességében a géppisztolyok kiváló tűztámogatást nyújtottak a nehézfegyverzettel jól ellátott Japán megszállók ellen, és némileg kompenzálta azt a hátrányt, amelyet a Kínai haderőnél a nehézfegyverzet hiánya okozott.

2021. szeptember 5., vasárnap

Luding hídi átkelés

 



A NAGY MENETELÉS CSATÁI

Pár hetes a sztori ugyan, de sikerült rálelnem két olyan kínai Youtube csatornára amik ontják magukból a korabeli háborús filmeket, természetesen a "dicső" vörös alakulataik szemszögéből. Naívan még azt is mondanám rá, hogy tök jó, ha hiteles engem simán érdekel bármi, na ezekben a CCP-s propagandafilmekben viszont minden van, csak realitás nincs. 
Egy vasárnapi délután végülis egy adag nassolnivaló mellé belőttem a The Warriors (勇士, 2021) című mozit, és bár nem egy jelenetnél kaptam visítórohamot a baromságoktól, azért átküzdöttem ezt a kemény 1 óra 40 percet.
A történet felkeltette az érdeklődésemet, így utánalestem az interneten, bár meglehetősen sok, egymásnak ellentmondó tényt találtam. A film egy megtörtént eseményt dolgoz fel, de borzasztó rosszul, és sokszor rémesen túltolva a kommunista propagandát. Nemcsak a CCP-re hanem általánosan a kommunista propagandára is hatványozottan jellemző, hogy jelentéktelen győzelmeket színeznek ki és "tuningolnak" fel meg nem történt dolgokkal, ez  most sincs nagyon másként.

Mivel mind a blogot, mind a hazai hagyományőrző társaságot szeretnénk kibővíteni az "ellenoldallal", ezért mostantól lesznek cikkek a Kínai Vörös Hadsereg csatáiról, viszont a blog fő profilja továbbra is a Kínai Nacionalista haderő marad!

A film linkjét iderakom nektek, a bátrabbak nyugodtan kezdjenek neki, a most következő cikkben pedig végig követhetitek a Luding hídi átkelés történetét. 

https://www.youtube.com/watch?v=ZKFQILiNvbI



A Luding hídi csatát ha időben akarjuk elhelyezni, a Nagy Menetelés ideje alatt (1934 október 16. - 1935 október 22.) ment végbe, és egy meglehetősen ellentmondásos átkelés volt a Kínai Munkások és Parasztok Hadserege 4. Ezredének részéről. A híd a Dadu folyó felett halad át Luding megyében, Szecsuán provinciában, mindössze 80 kilóméterre Yenan városától, ami a Nagy Menetelés végső állomása, majd pedig 1935-től 1947-ig a Kínai Kommunista forradalom központja lett.
Az őket üldöző kínai nacionalista erők elől menekülő kommunistáknak nem állt rendelkezésére elég csónak ahhoz, hogy a Dadu folyón való átkelést véghezvigyék (a teljes ezred túlpartra szállítása a 4 csónakkal 1 egész hónapot vett volna igénybe), így rákényszerültek a Luding híd használatára, amely egy, a Qing dinasztia által épített függőhíd volt. 13 nehéz vaslánc tartotta a híd pallóit, csaknem 92 méter hosszan. 

1935 május 28.-a reggelén Lin Biao 2.Hadosztályának 4. ezrede (amely a Kínai Vörös Hadsereg 1. hadtestét alkotta) sürgős üzenetet kapott a főparancsnokságtól: 1935 május 29-ig a Luding hidat el kell foglalni, egy nappal a tervezett bevétel előtt...

A 4. Ezred kevesebb mint 24 óra alatt masírozott le 120km-t, amellyel világrekordot állítottak fel. Az út során harcba bocsájtkoztak és győzelmet arattak számos nacionalista harcsoport felett, amelyek az útjukat állták, de volt olyan nacionalista csapat is, amit az éj leple alatt (köszönhetően a heves esőzés zajának, az éj sötétjének és a rádiófelszerelés hiányának) sikeresen átvertek: a vörösök ugyanúgy rendelkeztek amolyan kis trombitával (angol nevén: bugles), amit a nacionalisták is parancsjelzésre és vezénylésre használtak, így a kommunista csoport a megfelelő "visszajelzéssel" átejtette a part túloldalán masírozó nacionalistákat, akik így letáboroztak pihenni, mialatt a vörösök folytatták az előrenyomulást a híd felé. 
 1935 május 29-én reggelre Lin Biao katonái elérték a hidat, viszont addigra a Kuomintanggal szövetségben lévő helyi hadurak az összes pallót felszedték a hídról. Luding városát az 5. Hadosztály védte:
- a 4. Dandár, Yuan Guorui(袁国瑞) parancsnoksága alatt, aki az egész régió védelméért volt felelős, de a vesztes csata közben elhagyta posztját és elmenekült
- Li Quanshan(李全山) 38. ezrede. Li amúgy egy tehetős ópiumdíler volt, amely egy általános megélhetési forma volt a korabeli haduraknál, de ugyanúgy függő volt, ahogy a katonái többsége
- A 10. és 11. Ezred
Li két részre osztotta fel a várost védő alakulatokat: 2 zászlóalj védte magát Ludingot és 1 zászlóaljat helyezett kintre, a külvárosba (és ez a későbbiekben a csata során még fontos helyszín lesz, csak ezt a kínai propagandisták szeretik elhallgatni).
A védők jókora létszámbeli fölényt élveztek a támadó kommunistákkal szemben, révén, hogy a vörös 4. Ezred a 24 órás erőltetett menetben figyelemreméltó "veszteségeket" könyvelhetett el: katonái 2/3-a a menet alatt lemaradt, így mindössze egy zászlóalj erejű egység érkezett meg reggelre a Luding híd nyugati partjára.




A támadó kommunista egységek az alábbiakból álltak:

Az első hadtest keleti menetoszlopa (Liu Bocheng és Nie Rongzhen parancsnokokkal)
1. Hadosztály, Li Jukui(李聚奎) parancsnoksága alatt
- 1. Ezred Yang Dezhi(杨得志) parancsnokkal és Li Lin(黎林) politikai tiszttel 
- 2. Ezred
- 3. Ezred

Az első hadtest nyugati menetoszlopa, Lin Biao parancsnokkal
- 2. Hadosztály Chen Guang(陈光) parancsnokkal
- 4. Ezred Wang Kaixiang(王开湘) parancsnokkal és  Yang Chengwu(杨成武) politikai tiszttel, akik az egész csata tényleges parancsnokai voltak.

Köszönhetően a Nagy Menetelés alatt bekövetkező iszonyatos felőrlődési rátának, a kommunista erőknél olyan szintű káosz és fejetlenség volt, hogy a hagyományos dandár-információk a csata idején egyáltalán nem léteztek (ez kb. annyit tesz hogy nem voltak hadosztályok sem, csupán (gyalog)ezredek)

AZ ELSŐ CSATA:

Mivel a KMT csapatok vészesen közeledtek a vörös csapatok háta felől, így egy kis önkéntes csoport megkezdte az átkelést a megrongált hídon (a hidat örző hadurak felszedették a híd pallóit), majd a 2. század parancsnokával, Liao Dazhu-val(廖大珠) az élen megkezdték a támadást. 22 katona kezdett végigmászni a hatalmas láncokon, miközben a másik oldalról folyamatos géppuskatűz alatt álltak. A támadó csoportból mindössze 4 ember neve maradt fent az utókornak, a többieké nem ismert: Wang Haiyun(王海云), Li Jinshan(李金山), Liu Zihua (刘梓华) valamint a parancsnok, Liao Dazhu(廖大珠). A propaganda szerint a hídon 3 ember lelte halálát, viszont a túlélők visszaemlékezései szerint magán a hídon történt átkelésen senki sem esett el a 22 fős csoportból, viszont a végén kialakított hídfőnél 2 ember biztosan meghalt, és több halott valamint sérült is lett, miközben a nacionalisták ellentámadásait próbálták visszaverni.

A Kínai Népköztársaság 1949-es megalapítását egyikük sem érte meg: Liu Zihua(刘梓华) 1949 januárjában esett el Tianjin ostrománál (Pingjin Hadjárat), Liao Dazhu(廖大珠) pedig utolsóként esett el Shanghai 1949-es ostromában. Wang Kaixiang(王开湘) szintén nem élte túl: a Nagy Menetelés után maláriát kapott és véletlenül lelőtte saját magát egy, a betegség miatt kapott görcsös roham alatt. 

A MÁSODIK CSATA:

Sok helyen nincs megemlítve, de lényegében két, egymással párhuzamosan zajló csata ment végbe: egy a hídnál és egy másik, Luding városában, bár ez utóbbi a politikai propaganda miatt, csak "nemrég" került nyilvánosságra. Korábban már említettem, hogy a külvárosban is volt egy támadó zászlóalj, mi több, az első lövés is itt dördült el, és ez a külvárosban vívott csata segítette elő azt, hogy a másik támadó csoport a kommunista haderő részéről a hidat bevehesse. Amint a várost védő nacionalisták rájöttek, hogy a vörösök a hátukba kerültek, azonnal kiküldtek egy másik hadosztályt erősítésnek, így a hídon csak egy jelképes haderő maradt ott védelemként. A nacionalisták viszont ezt későn reagálták le, így az erősítésként érkező hadosztályt amely alapból rosszul szervezett volt, a támadók jócskán megtizedelték, így villámgyorsan megkezdték a városból való kivonulást.
A szervezetlen és lassú reagálás tovább rontotta a védők helyzetét a városfalakon belül: figyelmen kívül hagyva a gyorsan változó harci helyzetet (és az erre sebtében összetákolt haditerveket), látva a kiküldött hadosztály sorsát,  a megmaradt katonák elkezdtek elhagyni a pozíciójukat.
A fejetlenséget kihasználva a 7. Század, a 2. hadosztály 4. Ezrede és az 1. Kínai Vörös Hadsereg hadtest sikeresen tört be a városba délután 16:00-kor, mindössze körülbelül egy tucat fő veszteséget elkönyvelve. Nagyjából ezidőtájt indította meg a támadást a 2. Század is a Luding híd túloldalán. A csata 18:00-kor fejeződött be, a város pedig teljesen a Vörös Hadsereg kezére került. 

A HARMADIK CSATA:

4 órával a kommunisták győzelme után, nacionalista erősítések érkeztek a Dadu folyó keleti partjára, és a korábbi városi csata túlélőivel együtt ellentámadást indítottak a külváros keleti részén nagyjából este 22:00 környékén, 1935 május 29-én. Nagy csata volt kilátásban, de ahogy a roham elkezdődött, szinte véget is ért: a nacionalisták vagy megadták magukat vagy a környező hegyekbe menekültek, mivel a Dadu folyó keleti partján kisvártatva megjelent a Kínai Vörös Hadsereg 1. Ezredének 1. Hadosztálya, élén Yang Dezhi(杨得志) parancsnokkal és Li Lin(黎林) politikai tiszttel, megtámogatva az 1. Hadosztály főerejével, Lio Bocheng parancsnok és Nie Rongzhen politikai tiszt vezetésével.

A Kínai Vörös Hadsereg a teljes átkelést 1935 június 2-ára fejezte be, és ez a mozzanat (a Luding hídi csatával együtt) hozzájárult ahhoz, hogy egy totális vereségtől mentse meg a kommunista erőket.

Igen jelentős faktor volt és nagyban elősegítette a Kínai Vörös Hadsereg győzelmét az a tény, hogy a hidat védeni hivatott helyi hadurak inkább Chiang Kai-shekkel (és az ő területeikre kivetett elfoglalási terveivel) voltak elfoglalva, vajmi kevéssé érezték fenyegetve magukat attól, hogy a kommunisták majd itt megjelennek. A provinciák közti hadakozások eredményeképpen Liu Wenhui kimondottan vonakodott attól, hogy erőit a vörösök ellen vesse be, így abban a hitben, hogy a kommunisták maximum elvonulnak mellettük, a hadereje javát a többi hadúr elleni harcra tartogatta, így a 120 ezer fős állományt 20 ezer bevethető főre csökkentette. 
Szintén érdekesek a Kínai Vörös Hadsereg veteránjainak visszaemlékezései is, akik nem egyszer említik, hogy a hidat és a várost védő csapatok fegyverei irdatlanul elavultak voltak, míg a kommunista csapatok (mivel az itt bevetett erők elit csapatok voltak) javarészt géppisztolyokkal voltak felfegyverezve, melyek hatótávolsága 300-400 méter volt, de még a puskával rendelkező katonáik lőtávja is elérte a 800 métert. Ezzel szemben a hidat és a várost védő nacionalisták jórésze csupán forgó-tolózáras puskákkal volt felszerelve, amely bizony jóval kevesebb tűzerőt jelentett, mint amit ezzel ellentétben a vörösök fel tudtak vonultatni.

Még egy nagyon fontos tényt meg kell említeni: a muníciót és annak "minőségét". A vörösök a legjobb minőségűt tudták használni, révén volt náluk bőven a nacionalistáktól zsákmányoltakból, míg a hadurak javarészt csak helyileg gyártott lőszerekkel tudták ellátni katonáikat, ez pedig jóval alulmúlta a szokásos kínai gyártók minőségét. Gyakorlatilag a helyi katonák lőszerei legalább 10 évesek voltak. Amikor a csata után a Vörös Hadsereg lőteszteket végzett a zsákmányolt fegyvereken, kiderült, hogy a védők által használt muníció lőtávja alig érte el a 100 métert, ez pedig még a híd hosszának átlövésére sem volt elegendő...

2021. szeptember 3., péntek

Speciális egységek

 



A katonák pólóján található “特” jelzés alapján jól látható, hogy az NRA egy speciális alakulatához tartoznak. Szabad fordításban a jelzés "különlegest", itt azonban a katonai szakzsargon szerint "különleges erőket" jelöl. A képen látható alakulat nagy valószínűséggel a Németek által kiképzett elit hadosztályokhoz tartozott, akik a Japán harcállások elleni támadási parancsra vártak még a háború előtt. Shanghai, 1937

The tank tops of the soldier shows that he’s in a special unit of the NRA seen from the Chinese character “特” meaning special forces in military terms.
This unit was likely one of the elite division with German equipment awaiting orders to strike Japanese positions before the war, stationed in Shanghai 1937.

国民革命军驻上海精锐部队,特制背心上印有“特”字样疑似特种部队。同时这名士兵样貌精神良好符合精锐的气质。

Forrás/source: https://www.instagram.com/forgotten_ally_/

2024 Zrínyi napok beszámoló, Szigetvár

  Tavalyhoz hasonlóan idén is hivatalosak voltunk a Szigetváron megrendezett Zrínyi napokra. Ez az ország egyik olyan színvonalas eseménye, ...