2021. szeptember 28., kedd

Gewehr 88/Hanyang Type 88

 




Hanyang 88-as puska a Wuchang-i Felkelés Múzeumában

Gyakorlatilag a Kínai haderő elsőszámú puskája volt, amely több mint fél évszázadot szolgált végig hűségesen, a német M.88-as töltényeket és azok kínai változatait tüzelte. Több mint egymillió Gewehr 88-at gyártottak helyben, ami a kínaiaknál a Type 88 vagy a "Hanyang gyártású" nevet kapta, mivel a gyártás a Hanyang Arsenal keretein belül ment végbe.






A kúpos 7.92mm-es lőszer már régen elavultnak számított, de még mindig felülmúlta a Japán 6.5mm-est, amit az IJA (Imperial Japanese Army) puskái tüzeltek. Habár az új, 7.92-es csúcsos lőszer már tömeggyártásban volt, a régi kúpos 7.92mm-es maradt az általános. A régi 7.92mm-es lőszer megállítóerejének növelésének érdekében a katonák sokszor minimálisan meggyengítették a lőszer végét egy kés segítségével. Ezzel egy bukdácsoló hatást értek el, ugyanis a becsapódás után a lőszer ily módon óriási roncsolást vitt végbe a szövetekben. Elavultnak számított, mégis a kínai katonák leghatásosabb puskái között tartják számon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

2024 Zrínyi napok beszámoló, Szigetvár

  Tavalyhoz hasonlóan idén is hivatalosak voltunk a Szigetváron megrendezett Zrínyi napokra. Ez az ország egyik olyan színvonalas eseménye, ...