2021. szeptember 13., hétfő

PPD34 és PPD34/38 géppisztoly

 




PPD34 (fent) és PPD34/38-as géppisztoly (lent)

A PPD géppisztolyból még a szovjetek küldtek a kínaiaknak a háború korai szakaszában a Kölcsönbérleti Törvény keretein belül. A Nacionalista erők ugyanúgy használták, mint az Északkeleti gerillacsoport kommunista harcosai. 25 darabos szekrény vagy 71 darabos csigatárral működött, és az első géppisztoly volt, amely feltűnt a Kínai hadszíntéren. 7.62x25mm-es Tokarev lőszert tüzelt, amely gyakorlatilag ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezett, mint a Mauser-féle pisztolylőszer és 800-1000 lövés per perces tűzgyorsaságot tudhatott magáénak. Körülbelül 3000db PPD géppisztoly érkezett Kínába a háború során, habár a harctéri teljesítménye meglehetősen alulmúlta a működésit, amely viszont igencsak megbízhatónak bizonyult. 

Úgy összességében a géppisztolyok kiváló tűztámogatást nyújtottak a nehézfegyverzettel jól ellátott Japán megszállók ellen, és némileg kompenzálta azt a hátrányt, amelyet a Kínai haderőnél a nehézfegyverzet hiánya okozott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

2024 Zrínyi napok beszámoló, Szigetvár

  Tavalyhoz hasonlóan idén is hivatalosak voltunk a Szigetváron megrendezett Zrínyi napokra. Ez az ország egyik olyan színvonalas eseménye, ...