2021. augusztus 1., vasárnap

Zheng Pingru (鄭蘋如)

Zheng Pingru (1918-1940) a kínai felső tízezer tagja volt, aki kémként dolgozott, hogy titkos információkat gyűjtsön a Japán Birodalmi Hadseregről a második Kínai-Japán háború ideje alatt. Miután a Ding Mocun elleni gyilkossági kísérlete kudarcot vallott, kivégezték. Ding Mocun a Jingwei rezsim (a Jingwei rezsim a japánok által, Kína keleti részén létrehozott bábkormány) biztonsági főnöke volt volt. Az ő élettörténete inspirálhatta Eileen Chang: Lust, Caution című novelláját, amit 2007-ben ugyanezzel a címmel Ang Lee rendező vitt a mozivászonra.

ÉLETE:

Zheng Pingru 1918-ban született Lanxiban, Zheijang tartományban. Az édesapja Zheng Yueyuan(鄭鉞原) vagy ahogy még ismert volt Zheng Yingbo(鄭英伯), egy nacionalista forradalmár és Sun Yat-sen követője volt. Mialatt Zheng Yueyuan Japánban végezte tanulmányait, feleségül vett egy japán nőt, Hanako Kimurát(木村花子), aki később felvette a kínai Zheng Huajun(鄭華君) nevet. Két fiuk és három lányuk született, Pingru a második legidősebb leány volt a családban. 
Édesanyjától folyékonyan megtanult japánul, majd politikai és jogi tanulmányait (mivel ott nőtt fel) Shanghaiban végezte a Fudan egyetemen, ahol az édesapja is tanított. Csodálta a híres színésznőket mint Hu Die vagy Ruan Lingyu és az ő vágya is a színésznői karrier volt, társulva egy olyan kis csoport színésszel, akik a Datong egyetemre jártak. Pingru édesapja viszont kimondottan tradícionális és konzervatív volt, az ifjú hölgy minden ilyen irányú törekvésének ellene volt. 



Jól ismert tagja lett a felsőbb rétegeknek Kínában, egy alkalommal még a híres The Young Companion (Liangyou) magazin címlapján is szerepelt 1937-ben. Maga az újság egy igényes kombinációja volt a művészeti,fotós, irodalmi és sport témáknak. Habár a családja félig japán származású volt, erős ellenérzésekkel viseltettek Japán Kína elleni agressziója iránt. Amikor a japánok megszállták Mandzsúriát 1931-ben és először megtámadták Shanghait 1932-ben, Pingru és testvérei csatlakoztak a japánellenes tüntetésekhez.



A Young Companion magazín pár címlapja

HÁBORÚS KÉM:

Amikor Japán megszállta kínát 1937-ben és elfoglalta Shanghait, Pingru titokban csatlakozott az ellenállási mozgalomhoz és Kuomintang kém lett. A kiváló japán nyelvtudása és beszédkészsége, valamint az édesanyja kapcsolatai rendkívül sokat segítettek neki, hogy a Japán Birodalmi Hadseregről információkat gyűjthessen. Hamarosan lehetőséget kapott rá, hogy meggyilkolhassa Ding Mocunt, aki a Wang Jingwei által vezetett bábkormány biztonsági főnöke volt. Dinget gyűlölték a japánokkal való együttműködése miatt, és a japánok ellen tevékenykedő ellenállók kivégzéséért megkapta a "Hentes Ding" becenevet. Mivel Deng iskolaigazgató volt abban a gimnáziumban ahol Pingru tanult, így adta magát a feladat, hogy elcsábítva csalhassa csapdába.


Ding Mocun (1901-1947)

1939-ben több találkozót is sikeresen lebonyolított Dinggel, és végül a barátnője lett. 1939 december 21-én Pingru csatlakozott Dinghez egy vacsorára az egyik ismerősük házában. Vacsora után Pingru megkérte Dinget, hogy vigye el a Nanjing Roadra, ami Shanghai híres vásárlóutcája volt. Amikor az autó elhajtott a Siberia Fur Company mellett, Pingru előrukkolt a kérésével, hogy vásárolna egy szőrmét, Ding pedig segítsen neki választani. A közelben már két Kuomintang orgyilkos várakozott, hogy a kellő pillanatban lecsaphasson. A boltban Ding valahogy gyanút fogott, mikor meglátta az egyiküket odakint és hirtelen átrohant az utcán, egészen az autójáig. Az orgyilkosokat váratlanul érte Ding menekülése, és rá is lőttek, de mindketten célt tévesztettek, így a kocsi villámgyorsan elhagyta a helyszínt.

A sikertelen gyilkossági kísérlet után Ding már tudta, hogy Pingru kém, és felvette a kapcsolatot vele egy újabb találkozóért. A nő egy Browning pisztolyt a ruhája alá rejtve hajtott a 76 Jessfield Roadhoz, de amikor belépett, Li Shiqun(A Jingwei-i Titkosrendőrség feje) letartóztatta és Ding hírszerzési központjába szállította. Jingwei felesége és mások is próbálták meggyőzni, hogy csatlakozzon a bábkormányhoz, de ő hajthatatlan maradt. Wang túszként továbbra is túszként tartotta fogva Pingrut és megpróbálta rávenni az apját, hogy a Wang Jingwei rezsim igazságügyi minisztere legyen, de az ajánlatot elutasította. Ez olyannyira feldühítette a Wang Jingwei rezsim vezetőit, hogy egyhangúlag kiálltak Pingru megölése mellett.

1940 februárjában Zheng Pingrut a nyugat Shanghaiban, a Zhongshan Road mellett kivégezték. 22 évet élt. 

CSALÁD:

Pingru kivégzése után édesapja hamarosan megbetegedett és 1941-ben meg is halt. Testvére, Zheng Haicheng (鄭海澄), a Kínai Köztársaság Légierejében (Republic of China Air Force) szolgált pilótaként, 1944. január 19-én egy ütközetben életét vesztette. Vőlegénye, Colonel Wang Hanxun (王漢勛), aki szintén pilótaként küzdött a testvére oldalán, 1944. augusztus 7-én egy Guilin melletti légicsatában életét veszti. Édesanyja később Taiwanra költözött, és 1966-ban, 80 évesen hunyt el.



Zheng Pingru (balszélen) és családja 1924-ben





Wujiaba Repülőtér, balról jobbra:
Yuan Qinghan, Wang Hanxun, Ismeretlen, Cai Mingyong and Wang Wenhao

ÖRÖKSÉGE:

A Kuomintang kormány Taiwanon hivatalosan is mártírrá nyilvánította, de még a Kínai Kommunista Párt (CCP) is "Japánellenes Hősként" tartja nyilván. Zheng Pingru 2009-ben kapott emlékszobrot Kínában, Shanghai Qingpu kerületében. Sokan úgy tartják, hogy Zheng Pingru inspirálta az Eileen Chang által írt 1979-es Lust, Caution novella hősnőjét, Wang Jiazhit. Eileen az exférjétől, Hu Lanchengtől ismerte meg Pingru történetét, aki annakidején a Jingwei rezsim propagandafőnöke volt.


Zheng Pingru szobra Shanghaiban

2007-ben a novellát Lust,Caution (Ellenséges vágyak) megfilmesítették, Ang Lee rendezésében, ám a novella és a film kimenetele teljesen eltért a valóságtól, itt a főhősnő gyilkossági kísérlete kudarcba fullad, ugyanis még előtte beleszeret célpontjába. Wang Jiazhi ábrázolása ellen sokan tiltakoztak, hiszen úgy érezték, hogy a történet perverz módon kicsavarva ábrázolja Zheng Pingru hőstetteit. A Zheng család kimondottan úgy érezte, hogy a filmbéli karakter bemocskolja Pingru emlékét. 


A Lust,Caution (Ellenséges vágyak) filmplakátja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

2024 Zrínyi napok beszámoló, Szigetvár

  Tavalyhoz hasonlóan idén is hivatalosak voltunk a Szigetváron megrendezett Zrínyi napokra. Ez az ország egyik olyan színvonalas eseménye, ...