2021. augusztus 9., hétfő

Sten MKII/M38

A Sten géppisztolyt az angol haderő kiképzőinek jóvoltából a Kínai Expedíciós Haderő használta Indiában. 32db 9x19mm-es pisztolylőszer fért a tárba, és 550 lövés per másodperces tűzgyorsasággal rendelkezett. Ez a kompakt de egyszerű géppisztoly a Thompsonnal együtt legtöbbször az elnyomó tűzerőt (ellenséges erők lefogása, fedezékbe kényszerítése, mialatt a saját /sokszor védtelen/ egységek támadásban vannak. Gyakorlatilag az elnyomó tűz egyenlő a fedezettűzzel) hivatott biztosítani. Hatótávolsága maximum 100 méter volt.


A források elég gyakran hivatkoznak rá M38 néven, ugyanis volt egy Kínában gyártott verziója is! Amíg közelről meg nem nézi az ember, simán azt mondja rá, hogy egy az egyben az MKII-es, de a látszat bizony távolról csalóka. Ha jobban megnézitek, a fegyvertok (lower receiver) azon része ahol az elsütőbillentyű szerkezete található, sréjan egyenes és nem pedig kidudorodó, mint az angol verziónál. Van még más eltérés is, ugyanis az eredeti verzióhoz képest ez a változat csak sorozatlövésre volt alkalmas, a tűzváltó szerkezetet kivették, hogy a fegyver elsütőszerkezetének házát könnyebben tudják előállítani.




Jól látható az elsütőbillentyű szerkezetének tokjai közti különbség,
felül a kínai M38, alul az angol MK2 verzió

Sajnos a biztosítószerkezet, amit a felhúzókar ugrálásából eredő véletlen elsülések miatt építettek be, finoman szólva semmit sem ért. Az M38 verzió is a 9x19mm-es kalibert tüzelte és a STEN tárakat használta. 


A Kanadai Légierő egyik tisztje Kínai nacionalista tiszteknek mutatja be az MK2-es Sten géppisztolyt egy katonai találkozón

Több, mint 70.000db Kanadában gyártott MK2-es géppisztoly kötött ki a Kínai Nacionalista Haderőnél a Második Világháború alatt. Az M38-as másolatokat (ezek száma ismeretlen) nem csak a nacionalisták használták és gyártották 1949 előtt (mikor is a KMT-sek Taiwan szigetére vonultak vissza), hanem az 1949 utáni időkben a Kommunista Kína is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

2024 Zrínyi napok beszámoló, Szigetvár

  Tavalyhoz hasonlóan idén is hivatalosak voltunk a Szigetváron megrendezett Zrínyi napokra. Ez az ország egyik olyan színvonalas eseménye, ...