2024. szeptember 22., vasárnap

Nyaralás a Kínai Köztársaságban (Taiwan), 7. rész

 


Az előző napi hazautat kipihenve újabb várt rám: elnézni Jioufenbe, amely egy tengerpart mentén fekvő hegyvidéki (volt bányász)város. Nem csak az 1903-ban fellendülő aranybányászatáról híres, hanem a 2001-ben megjelent Chihiro Szellemországban című anime bizonyos jeleneteiről, amely igencsak hasonlóságot mutat Jioufen bizonyos részeivel. A rajzfilm megjelenése után Jioufen közkedvelt hely lett a japán turisták köreiben, habár Hayao Miyazaki, a rendező, tagadta, hogy a várost használta fel a legendás animációs filmhez. A cimboráim javasolták, hogy lehetőség szerint este látogassam meg, mert akkor még szebb, mint nappal, de ott már nem lett volna ennyi időm felfedezni és vissza is érni Taipeibe a lefoglalt szállásomra, így a nappali bóklászás mellett döntöttem (mint utóbb rájöttem, helyesen!).


A vonatra várakozás pillanatai


Megérkeztünk a ruifangi vasútállomásra

Nem egy nagy tudomány a lejutás, Taipei Main Stationnél veszel egy jegyet a Ruifang-i vasútállomásra tartó járatra, ott viszont muszáj egy taxit szerezned, amely felvisz téged a hegyre. A muszáj szó szerint értendő tehát kiemelném: NE PRÓBÁLJ MEG GYALOG FELMENNI, mert nincs gyalogút a szerpentinen és kib******ul életveszélyes! Szóval NE! És lefele se! Értem én, hogy szép lesz az út oda meg vissza, de a taxiból ugyanúgy élvezheted a kilátást, ráadásul ha valami a kaja mellett pofátlanul olcsó Taiwanon, az bizony a taxis szolgáltatás. Nyugodtan térképezd fel a szitut, hol érdemes tömegközlekedned és hol taxiznod, és ha kell, bátran válaszd az utóbbit! (a ruifangi vasútállomástól Jioufenbe felmenet kb 2400 Forint volt a fuvar, a taxi patyolattiszta volt, mint bármelyik másik amelyeket próbáltunk a nyaralásom alatt). Vigyél magaddal szúnyogirtó sprayt, mert bizonyos részeken azért itt akadnak szép számmal, de a bóklászásban ők összesítettben nem fognak zavarni. Az ázsiai óriás lódarázs viszont igen, szóval nem árt odafigyelni és elkerülni őket. Jioufen televan elhagyatott, pusztuló házakkal, a nagyrészük le van zárva hivatalosan, de van, ami nem, így nem feltétlenül javaslom az ezekbe való bebóklászást, mert számtalan tartalmazza a fenti jószág fészkeit. Az itthoni darazsakkal ellentétben ezek tényleg képesek megölni az embert, ha csoportosan támadnak rá és csípik meg, jobb a távolságtartás.

























Joiufen amúgy fantasztikus látvány, ha kíváncsi vagy milyen az igazi kínai szomszédság, bóklássz el egy kicsit a főbb turista útvonalaktól, varázslatos élményekben/látványvilágban lesz részed! Miután fél 1 körül visszaértünk Ruifangba, a vasútállomás felé található egyik szimpatikus családi kajáldába vetettük be magunkat, ahol bevertünk a cimborával egy jó tél ételt, és indultunk is vissza Taipeibe.....azaz, hogy mellé Taoyuan tartományba, a Lunghwai Tudományegyetemre, ahol egy ismerős baráti kör kis csapata éppen a kiállítós hétvégéjükön ügyködött. A kiállításon az itt tanulók mutathatták be saját fejlesztésű számítógépes játékaikat, volt szerencsém többet is kipróbálni, ezek közül nem egy igencsak jópofa alkotás volt. A cimboráék (természetesen) egy háborús FPS-t fejlesztgetnek, ezt lehetett a standjuknál nyúzni 3 pálya erejéig. Van még vele bőven meló, viszont egy érdekes és egyben pozitív kezdeményezés a játék. Az érkezésemet meglepetésnek szántam, így rendesen meglepődtek a srácok amikor felbukkantam az egyetemen.


Érkezés a Lunghwa-i Tudományegyetemre













Későre járt, segítettünk a srácoknak visszahurcolkodni a szomszédos épületbe, este 17:45-kor pedig elhagytuk az egyetemet, indulnom kellett vissza Taipeibe. A napot egy kiadós vacsorával és a Don Don Donki boltban vett kiváló jégkrémmel zártam.





Akit érdekel egy rövid videoválogatás a Jioufenben tett látogatásomról, az az alább található kis ablakban, vagy az Odyssey videomegosztó portálon fellelhető csatornánkon megtekintheti! Jó szórakozást hozzá! 
Link: https://odysee.com/@GhostDivision74H:3/Jioufen:c

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyaralás a Kínai Köztársaságban (Taiwan), 7. rész

  Az előző napi hazautat kipihenve újabb várt rám: elnézni Jioufenbe, amely egy tengerpart mentén fekvő hegyvidéki (volt bányász)város. Nem ...