2024. szeptember 17., kedd

2024 Zrínyi napok beszámoló, Szigetvár

 





Tavalyhoz hasonlóan idén is hivatalosak voltunk a Szigetváron megrendezett Zrínyi napokra. Ez az ország egyik olyan színvonalas eseménye, ahol a hazai hagyományőrző csoportokból is sikerül felvonultatni mindazokat, akik munkájukra és megjelenésükre egyaránt igényesek, az odalátogató közönségnek pedig a kiállításukkal és a tudástárukkal egyaránt érdekességekkel szolgálnak. Tavaly némileg szerény repertoárt tudtunk kiállítani a tömegközlekedéssel való utazás miatt, így idén két jóbarátunk volt segítségünkre abban, hogy a leszállítandó temérdek egyenruhát és egyéb felszerelést segítsenek autóval levinni. Ezúton is köszönjük a nekünnk nyújtott segítséget, nagyban hozzájárultatok a rendezvényen való részvételünk sikeréhez! Ennek köszönhetően a vonatutunk kellemesen telt, a cipekedésre nem volt gondunk. Relatíve kevés késéssel érkeztünk be Szigetvárra, irány a vár, ahol a tavaly már megismert régi arcok és a szervező gárda fogadott minket.


Szombat délelőtti program: chips evés pálcikával 


Az egyik lelkes látogatónk

A gyors lepacsizás után neki is ültünk elfogyasztani az aznap estére készített babgulyást, a hosszú út meg az előtte átdolgozott nap után ez különösen jólesett. Sajnos az egyik csapattagunk már este sem érezte jól magát, így másnapra a kórházban kötött ki, pár nap után kiengedték, miután lecsengett a vírusfertőzése. A kiállításunk lebonyolítása mellett így igyekeztünk a legjobb tudásunk szerint segíteni neki, a kórházba is benéztünk hozzá, szerencsére hamar túlesett ezen pár nap megpróbáltatásain. Idén két korszak bemutatásával készültünk, az egyik a szokásos 1937-1945-ig tartó 2. Kínai-Japáb háború, a másik pedig az 1950-1953-ig tartó Koreai Háború és az ott részt vevő Kínai Népi Önkéntes haderő témáját elevenítette fel. Az elmúlt hónapokban kellően sok energiát fektettem bele a beszerzendő felszerelésekbe, amelyek oroszlánrészét a kínai barátaim segítségvel kaptam meg Kínából/Taiwanról, így pl a koreai háborús standon az arrajárók láthattak eredeti téli szőrmesapkát, egy eredeti Type 53 (Mosin Nagant)-hoz tartozó vászon textil töltényövet, 2. világháborús japán kulacsot kínai gyártású dugóval, vagy éppen a ZB26-os géppuska ebben az időszakban használt tármellényének reprodukciós változatát. A két korszakhoz a színesben nyomtatott propagandaposztereken kívül 1-1 "Tudtad-e?" táblával készültem, amelyeken rövid, ám annál lényegesebb ismertetőket és érdekességeket olvashattok  a két korszag hadseregeiről! A rajtunk lévő egyenruhákon kívül elvittünk mindkét korszakhoz 1-1 téliuniformis szettet, és jópár korabeli, a hatályos jogszabályoknak megfelelően hatástalanított kínai antik puskát. Szerencsére bőven volt érdeklődő és kérdések is, remélem, mindenki kíváncsiságát sikerült kielégítenünk! A szombat este egy jó hangulatú közös beszélgetéssel és üdítőzéssel ért véget, tavalyhoz képest idén nem a főtérre mentünk bulizni.








A Koreai háborút bemutató részleg







A 2. Kínai-Japán háborút bemutató részleg

Maga a fesztivál jelentősen bővült, így a további jó hangulatról és a kellemes beszélgetésekről immáron a https://www.instagram.com/alliedhun/, a https://www.instagram.com/a.reenactor.too.far/, a 1st Cavalry Hungarian Reenactors (https://www.facebook.com/profile.php?id=100064521108491) és a https://www.instagram.com/soldierandwaac/ kiváló csapata is gondoskodott, így aki érdeklődik a második világháború szövetséges haderőinek bemutatására, az általuk megjelenített kiállításokon garantáltan megtalálta a számításait. Szerencsére az időjárás is kegyes volt a résztvevőkhöz és a látogatókhoz egyaránt, így egy viszonylag konszolidált hőmérsékletet élvezve telt el a hétvége, sajnos viszonylag hamar. A hétfői munka miatt nekünk is pakolnunk kellett vasárnap délután, így lemaradtunk a Szigetvár ostromát bemutató hadijátékról, az esti tüzijátékról és még több látogatóról, akik főként ezekre a programokra jöttek. A szervezőkkel történt egyeztetés után jövőre ez úgy fog kinézni, hogy a hétfői napra veszünk ki egy szabit, így a vasárnapi nap folyamán is végig ott tudunk majd lenni.


Az AlliedHun, a SoldierandWAAC valamint a 1st Cavalry Hungarian Reenactors csapatai


A 74H Ghost Division kis csapata, vagyis mi

A szervezőlnek ezúton is köszönjük az idei meghívást, és ha jók az értesüléseink, jövőre találkozunk veletek ugyanitt ;) Addig is, ha bármi kérdésetek van, írjatok nekünk nyugodtan a blogon vagy az Instagram oldalunkon keresztül!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

2024 Zrínyi napok beszámoló, Szigetvár

  Tavalyhoz hasonlóan idén is hivatalosak voltunk a Szigetváron megrendezett Zrínyi napokra. Ez az ország egyik olyan színvonalas eseménye, ...