2023. szeptember 17., vasárnap

A Dongjiang Hadoszlop/ The Dongjiang Column/ 广东人民抗日游击队(东江纵队) 国民革命军东江游击指挥所

 



A Dongjiang Hadoszlop , teljes nevén a Guangdong Népi Japán-ellenes Gerilla Dongjiang Hadoszlop , egy japánellenes gerilla alakulat volt, amelyet a Kínai Kommunista Párt vezetett a japánok elleni háború alatt. A Dongjiang Hadoszlop elsősorban Huiyang , Dongguan , és Baoanban a Dongjiang folyó alsó folyásánál Guangdongban , valamint Hongkong és Guangzhou környékén tevékenykedett . A Japán elleni háború későbbi időszakában a gerillaövezetet kiterjesztették Guangdong északi részének hegyvidéki területeire és a Hanjiang folyó medencéjére. Az East River Column eredetileg több, 1938-ban létrehozott gerillacsoportból alakult, köztük a Zeng Sheng által alapított Huibao Népi Japánellenes Gerilla Hadtestből, valamint a Wang Zuoyao által alapított Dongbao Huibian Népi Japánellenes Gerilla Brigádból. Ezek a csapatok 1939 áprilisától májusáig megkapták a Nemzeti Forradalmi Hadsereg elnevezést, és két dandárrá szerveződtek át a Nemzeti Forradalmi Hadsereg Negyedik Hadszínterének Dongjiangi Gerilla Parancsnoksága alatt (Összesen 12 hadszíntér létezett, ezeket lásd alább a képen).



A japánok elleni háború befejezése után, 1946. június 30-án, a KMT és a Kommunista Párt közötti csungkingi tárgyalásainak megfelelően a Dongjiang-oszlop észak felé, Shandongba vonult vissza , és végül beolvadt a Népi Felszabadító Hadseregbe (People's Liberation Army).

A KEZDETEK:

A Dongjiang folyó alsó folyásánál lévő területek eleste után a KKP 1938 októberében Guangdongban több gerillacsoportot hozott létre, hogy megpróbáljon gátat szabni a japán csapatok újabb térnyeréseinek: megalakult a Huibao Népi Japánellenes Gerilla Hadtest, a Dongguan japánellenes csapat, a Dongbao Huibian népi japánellenes gerillacsapat, és a Guangdong Állandó Csapat Zengcheng megye 3. körzetének Guangdong Állandó Csapata, Népi Önvédelmi Hadtest stb.

1938. október 13-án a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága utasította a Kínai Kommunista Párt Guangdong Tartományi Bizottságát és a Nyolcadik Hadseregcsoport Hongkongi Irodáját, hogy tegyenek lépéseket egy gerillazóna létrehozására a japánok által megszállt Dongjiang területén. Ugyanezen a napon Liao Chengzhi , a Kínai Kommunista Párt Guangdong Tartományi Bizottságának tagja és a Nyolcadik Hadseregcsoport Hongkongi Irodájának igazgatója találkozót hívott össze Hongkongban Wu Youhenggel , a Kínai Kommunista Párt Hongkongi Városi Bizottságának titkárával és Zeng Shenggel , a Kínai Kommunista Párt Hongkongi Tengerészek Munkabizottságának titkárával, Dongjiangrával. Október 24-én a találkozó döntésének megfelelően Zeng Sheng több tucat embert vezetett Hongkongból Pingshanba , Huiyangba , majd létrehozta a Kínai Kommunista Párt Huibao Munkabizottságát és kölcsönkért 15 puskát a helyi Kuomintang helyőrségtől, valamint több másik fegyvert az egyik helyi kommunista pártcsoporttól. December 2-án a Nemzeti Forradalmi Hadsereg ott állomásozó 151. hadosztályának dandárparancsnoka, Wen Shumei beleegyezésével , a Zhoutian faluban létrehozták a Huibao-i Népi Japánellenes Gerilla Hadtestet.



December 7-én a japán hadsereg kénytelen volt összébb húzni az előzőleg felállított védelmi vonalat és visszavonult Danshui városából, a Huibao Népi Japánellenes Gerilla Hadtest pedig visszaszerezte Danshui városát a japánok által fentartott bábhadseregtől . 1939 tavaszán a Huibao Népi Japánellenes Gerilla Hadtest több mint 200 embert és több, mint 120 fegyvert számlált, miután a sikeres toborzási kísérleteknek köszönhetően több, mint 70 ember csatlakozott hozzájuk a Dongguan Japánellenes Csoportból és 18 munkás is jelentkezett a Kowloon-i Taohua Datong konzervgyárból.

1939 tavaszán ez a 200 ember egy több, mint 500 fős japán erővel kellett hogy felvegye a harcot, akik a Daya öbölben partraszállva elfoglalták Kwai Chungot és a Shayu öböl területeit, teljesen elvágva egymástól Kínát és HongKongot. Szeptember 12-én a gerillák megindították a támadásaikat az IJA csapatok ellen a cél pedig többek között Kwai Chung és Sha Yuyong visszavétele volt. Több mint 30 nagyobb csetepatát tudhattak a hátuk mögött és mire eljött 1939 decembere, a helyi kínai gerilla csapatok ereje már majdnem 700 főt számlált.


A Dongjiang hadoszlop tagjai rajtaütnek egy japán csapaton

HARC A NACIONALISTÁKKAL:

1939 januárjában Chongqingben tartották meg a KMT ötödik központi bizottságának 5. plenáris ülését, amely a kommunizmus felszámolására tett irányelveket volt hivatott megfogalmazni, majd átültetni a gyakorlatba. 1939 decembere és 1940 tavasza között a KMT megindította az első antikommunista tisztogató hullámot (az 1937-es EgységFront megalakítása óta a két frakció között), melynek köszönhetően a térségben található kommunista gerillák száma 700-ról 100-ra csökkent. 1940-re a csoportot teljesen újraszervezték a KKP központi bizottságának erőfeszítései révén, így 1941 őszére a csoport 1500 főt számlált, és a kiképzésnek köszönhetően kiváló harcértéket is magukénak tudhattak.

SZEREPVÁLLALÁS HONG KONGNÁL:

1941. december 7-én a japán hadsereg megtámadta az Amerikai Egyesült Államok hadseregét Pearl Harbornél és ezzel kitört a csendes-óceáni térségben is a háború. December 8-án a japán hadsereg a Sencsen-folyón keresztül megkezdte a Hongkong elleni inváziót és légitámadást intézett a hongkongi Kai Tak repülőtér ellen. December 9-én a Guangdong Népi Japán-ellenes gerillák 3. és 5. zászlóalja azonnal több mint 50 emberét mozgósította és küldte Hongkongba, Huang Guanfang kapitány vezetésével, akik a hongkongi Sai Kung és Kai Tak repülőterek közelében tevékenykedtek. 1941 végére a Guangdongi Népi Japánellenes Gerillák több mint 100 tagja hatolt be Hongkongba és vette fel sikeresen a harcot az ellenséggel. 1942 februárjában megalakult a Guangjiu Népi Japánellenes Gerilla Brigád , amelyet később átneveztek Hongkong-Kowloon Brigádnak, Cai Guoliang kapitány és Chen Daming politikai komisszár vezetésével.



1941. december 9-én a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának utasításainak megfelelően a Kínai Kommunista Párt Déli Irodája sürgős táviratokat küldött a Nyolcadik Hadseregcsoport hongkongi irodájának és a Guangdongi Népi Japánellenes Gerillák vezetőinek, arra kérve őket, hogy próbálják megmenteni a Hongkongban rekedt hírességeket és barátaikat. Liao Chengzhi és Zhang Wenbin , a Kínai Kommunista Párt Déli Irodájának távirata szerint, összehívta a Kínai Kommunista Párt Guangdong-i Pártszervezetének és a Guangdong-i Népi Japánellenes Gerillák vezetőit, hogy dolgozzanak ki egy kimenekítési tervet. Hat hónapon belül a Guangdong Népi Japánellenes Gerillák megmentették He Xiangning , Liu Yazi , Mao Dun , Zou Taofen , Hu Sheng , Ge Baoquan , Liao Mosha , Zhang Youyu , Qian Jiaju , Yu Ling , Ding Cong és más híres embereket HongKong különböző területeiről. Összesen több mint 2.800 embert sikerült kimenekítenie a gerilláknak, többek közt a Hetedik Hadszíntér parancsnokát Yu Hanmout és feleségét Shangguan Xiandét, Chen Rutangot valamint más Kuomintang tisztviselőket (!!!) és családtagjaikat, és nagyjából 2000 hongkongi fiatalt, akik ezután kérvényezték áthelyezésüket az ország belsejébe, hogy beálljanak a hadseregbe és felvehessék a harcot a japán megszállókkal.


A gerillák 2 fő kimenekítési útvonala HongKongból

Nem csak a sajátjaikat mentették, de oroszlánrészt vállaltak a lelőtt amerikai gépek személyzetének megmentésében is nem csak a szárazföldön, de még a partszakaszhoz közelebbi tengeri részeken is! A megmentett amerikai pilótákat ha kellett, a helyi kórházakba szállították, vagy vissza a saját amerikai légibázisukra. Az USA haderejének segítségével az itteni kommunista gerillacsoportok sikeresen építettek ki rádió és időjárásjelző állomásokat, amely rendkívüli segítséget nyújtott az amerikai légierőnek abban, hogy a hongkongi japán katonai célpontokat sikerrel támadhassa meg.

TOVÁBBI SZEREPVÁLLALÁSOK:

1945 augusztus 15-én Hirohito Császár benyújtotta feltétel nélküli megadását, Guangdongban pedig Dongjiang csoport teljes támadást indított azon japán katonák és kínai kiszolgálóik ellen, akik még eztán sem voltak hajlandóak megadni magukat a kínai kommunista csoportoknak. Szeptember végéig a Dongjiang folyó mindkét oldalán csaknem 60 elfoglalt falut és több, mint 11.000 harcost tudhatott magáénak a csoport. A japán elleni háború során a gerillacsoport több, mint 1400 alkalommal vette fel a harcot a megszállókkal és azok helyi kiszolgálóival, megölve és megsebesítve 6100 főt és foglyul ejtve 3500-at. A dongjiangi csoport összes vesztesége 2500 fő volt.

Szeptember 7-én az NRA számos hadseregcsoportot és hadosztályt vezényelt a Dongjiangba és Guangdongba, hogy megkezdje a kommunista gerillák felszámolását, összesen 70.000 fővel. 

EVAKUÁLÁS:

1945 augusztus 28-án Mao Cetung, Zhou Enlai, és Wang Ruofei egy delegációt küldött Chongqingbe, hogy megkezdhessék a tárgyalásokat Chiang Kai-shekkel. Október 10-én mindkét fél aláírta a "Dupla Tizes Egyezményt" (ez röviden a két frakció közti ellenségeskedést hivatott megszüntetni. Mivel a két frakció között már ekkor is ott lebegett egy második körös polgárháború, a "Terjeszkedés északra, védelem a déli részeken" politikája mentén a Yangtze folyótól délre lévő CCP-s csapatokat északra helyezték át, valamint néhány északi illetve közép-kínai hadseregcsoport északkeletre helyezte át a székhelyét. Gyakorlatilag a fenti lépés leegyszerűsítve azt a célt szolgálta, hogy a CCP vezetősége az elszigetelt kommunista csoportokat egy olyan területen összpontosíthassa, ahol nem fenyeget az a veszély, hogy a kisebb "zsebeket" felszámolják a számbeli és felszerelésbeli előnyt élvező NRA-s hadosztályok.)



Nyolc tartományból vontak ki sikeresen CCP csapatokat, ezek pedig az alábbiak voltak: Guangdong, Zhejiang , dél-Jiangsu, dél-Anhui, közép-Anhui, Hunan , Hubei , és Henan. 1946 január 10-én a KMT és a CCP egyezségre jutottak a tűzszünetet illetően és egy háromtagú (KMT, CCP és egy USA tagból álló) vizsgálóbizottság alakult a további konfliktusok elkerülése végett. Az egyedüli problémás eset pont a Dongjiang csoport kivonása volt, ugyanis a KMT mindenáron próbálta megakadályozni, hogy a gerillacsoport katonái kijuthassanak a tartományból. Újabb adag tárgyalás következett, végső soron a gerillák fegyver nélkül, egy 3000 tonnás amerikai teherhajó fedélzetén elhagyhatták a Yantai kikötőt. Az út így sem volt eseménytelen, mert a KMT kormány még itt is megpróbálta hátráltatni a kikötést, és erre csak rájátszott az útközben bekavaró hurrikán is. Végül június 29-én 16:00-kor a teherhajó sikeresen kiköthetett a Mirs öbölben, köszönhetően a hongkongi Miller ezredes igyekezetének.

POLGÁRHÁBORÚ:

1947 márciusában a Dongjiang csoportot beolvasztották a PLA-ba, és ezt követően számos későbbi csatában remekül állták meg a helyüket.

A Dongjiang Hadoszlop harcosainak emlékét ma is egy épület őrzi, bár az egyik egykori parancsnokság épülete romos állapotban, lezárva található a TaiTong Roadon (évekkel ezelőtt pedig sikerült védett műemlékké nyilváníttatni, így végül a tervezett nyugdíjasotthont a mellette lévő épületben rendezték be). A Baishilong falu egykori helyén felépült Kínai Kulturális Hírességek Megmentésének Emlékcsarnoka a hazafias nevelés és a vörös turisztikai látványosságok egyik kulcsfontosságú elemévé vált. 2003-ban a múzeumban található Fehér Kősárkány katolikus templomot a Bao'an kerület népi kormánya kulturális ereklyevédelmi egységgé nyilvánította. 2010 novemberében elnyerte a "Guangdong Egyesített Front Bázis" címet. 


A lezárt egykori parancsnokság a TaiTong Roadon, HongKongban

A főparancsnokság épülete napjainkban


PÁR KÉP AZ EMLÉKMÚZEUMBÓL:
(Huizhou város, Shangtang utca 70.)













Felhasznált forrásanyagok:
- https://www.huaxia.com/c/2022/06/02/1175472.shtml
- https://news.southcn.com/node_54a44f01a2/01100d1fce.shtml
- https://zh.wikipedia.org/zh-hans/%E4%B8%9C%E6%B1%9F%E7%BA%B5%E9%98%9F
- http://www.81.cn/gfbmap/content/2019-05/16/content_233785.htm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

2024 Zrínyi napok beszámoló, Szigetvár

  Tavalyhoz hasonlóan idén is hivatalosak voltunk a Szigetváron megrendezett Zrínyi napokra. Ez az ország egyik olyan színvonalas eseménye, ...