2022. május 31., kedd

North China Type 30





Amikor Kína megszállása 1937-ben egyre erősödött, a japán birodalom igénye megnőtt az olyan hozzájuk hű kínai katonák iránt, akikre elsősorban a városok védelménél számítottak. Nagyjából 500 és 900 ezer ilyen kínai katonáról beszélünk, akik vegyesen voltak elosztva különböző milíciákba vagy éppen a reguláris haderőbe. A felfegyverzésük okozott némi fejtörést, mivel a Type 38-as és később a Type 99-es puskák kizárólag az IJA kötelékein belül kerültek kiosztásra. A problémára jónéhány megoldás született, többek közt egy Tientsinben megépített kínai fegyverüzem.

Az NCT30-as puskából igen kevés darabról tudunk manapság, de ezekből a számokból következtethetünk nagyjából mennyi is készülhetett annakidején, nagyjából 40.000 darabról beszélünk. 5 különböző gyár gyártotta őket (egyedül a Tientsin nevét ismerjük, a maradék négy sajnos ismeretlen), a sorozatszámaik 0 (ez volt a Tientsiné)-1-2-3-4-5-el kezdődnek, mindegyik gyárnál 100.000 darabos limittel. Ha a kezdőszámot figyelmen kívül hagyjuk, a legnagyobb ismert gyártási szám az egyik blokkon belül 16.503db. Ez a puska például csak a 3399. a 300.000-es blokkon belül.



A North China Type 30-as puskák közepes minőséget képviseltek, de csak a háborús éra előtti időszakon belül. Egy, a japán Type 30-ashoz hasonló felhajtható irányzékkal rendelkezett, akárcsak a fém tustalppal. A birodalmi krizantén helyett ezeken a puskákon egy 5 szirmú cseresznyevirág található.





1944-ben igyekeztek többé-kevésbé lecserélni a 6.5mm-es North China Type 19-esekkel (az NCT30-as 8mm-es kaliberrel rendelkezett). Manapság mind a két puska kimondottan ritkának számít!

Forrás/Source: www.forgottenweapons.com
Képek tulajdonosa/Rightful owner of the pictures: www.forgottenweapons.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

2024 Zrínyi napok beszámoló, Szigetvár

  Tavalyhoz hasonlóan idén is hivatalosak voltunk a Szigetváron megrendezett Zrínyi napokra. Ez az ország egyik olyan színvonalas eseménye, ...