2022. január 9., vasárnap

Baoshan-i csata

Baoshan városa egy kiemelt stratégiai fontosságú pozíció, amely gyakorlatilag egy átjárót képez Shanghai felé. Tőle délre a Wusong Erőd, Nyugatra a Lion Grove Erőd, északkeletre pedig a Yangtze folyó helyezkedik el. Baoshan a kiemelkedő földrajzi elhelyezkedése miatt egy fontos erőd szerepét töltötte be Shanghai ostromának korai szakaszában. Baoshanban ezidőtájt a lakosságot már evakuálták, és egy teljesen elszigetelt várossá vált.



Yao Ziqing, aki a Whampoa-i Katonai Akadémia 6. évfolyamának végzőse volt és Pigyuanban született, résztvett az Északi Expedícióban még diákként. Miután 1929-ben elvégezte az akadémiát, a hadseregben ezidőtájt csak formálisan szolgált, mellette egy tüzérségi osztagnál szerzett további fontos ismereteket. Amikor 1937 augusztus 13-án megkezdődött Shanghai ostroma, Yao immáron alezredesként vezetett a 98D hadosztály 292-es Zászlóalját a harcmezőre. A feladat a Wusongkou Erőd védelme volt, Baoshanban.


Yao Ziqing alezredes

"A fejünket betörhetik és a vérünk is folyhat, de Baoshan nem eshet el!"

Augusztus 31 estéjétől kezdve Szeptember 7-ig Yao Ziqing és 600 Bajtársa megkezdte nehéz és magányos harcát a sokszoros túlerőben és technikai fölényben lévő IJA csapatok ellen. Nem csak a gyalogsági fegyverekkel néztek szembe, de a védőknek nagy gondot okoztak a japán légierő pilótái és a biztos távolból támogatást biztosító japán flotta ágyúi is. A harc olyannyira vad volt, hogy még közelharcra is sor került a két hadsereg katonái közt. Az ellentámadás kínai részről Szeptember 2-án indult meg, majd egy egész napos harc után mindkét oldal igen komoly veszteségeket könyvelhetett el. Szeptember 4-én a japán haditengerészet ágyúi percenként 100 aknát lőttek ki a védők állásaira, ám az IJA gyalogság még emellett is csak lassan tudott előretörni. A 98D-s védők morálja még ekkor is olyan magas volt, hogy az ütközetben egy japán százados meghalt és egy másik megsebesült Yuepu falu mellett. Szeptember 5-én délben az IJA 11. Hadosztálya újra támadásba lendült. A város nagyrészét felgyújtották, a külvárosi védelmi pozíciókat pedig a földdel tették egyenlővé. Yao Ziqing telegramot küldött Xia Chuzhongnak (Shanghai ostromának egyik tábornoka, végigharcolta még a polgárháborút is, 1988-ban halt meg Taiwan szigetén): "A katonai eskünk és az ellenség együtt fog meghalni, ameddig lehet, kitartunk. Az egyedül maradt városnak már nincs több segítsége, az ellenség el fogja pusztítani. Azonnali felmentést kérek az ostromlott városba!". Délutánra a várost védő katonák fele már elesett vagy megsebesült, a 4 századparancsnokból 3 hősi halált halt és a 9 szakaszparancsnokból is 6-an életüket vesztették. 


Baoshan védői


Támadó japán katonák, amint Baoshan város falain másznak át

Habár Yao Ziqingnek volt lehetősége a visszavonulásra, az értékrendje és eltökéltsége folytán hajthatatlan volt, visszautasított mindennemű kapitulációt.

Szeptember 7-én kora reggel a japán hadsereg szulfurbombákat is bevetett, majd az erőd falán keletkezett lyukon át japán tankok özönlötték el az erődöt, nyomukban a gyalogsággal. Utcáról-utcára menő közelharcban a védők mind egy szálig elestek, utoljára Yao Ziqing a keleti kapunál, aki ekkor még csak 28 éves volt.

A csata történetéről amúgy egy kimondottan jó minőségű film is készült 2017-ben, amely a Defenders címet viseli, ezt az alábbi linken tudjátok megtekinteni:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

2024 Zrínyi napok beszámoló, Szigetvár

  Tavalyhoz hasonlóan idén is hivatalosak voltunk a Szigetváron megrendezett Zrínyi napokra. Ez az ország egyik olyan színvonalas eseménye, ...