2022. január 17., hétfő

Sichuan Type géppisztoly



Főként a polgárháborús érában gyártották, elég nehéz meghatározni, hogy az első darabok mikor is készülhettek. A legtöbb forrás ezt az 1930-40-es évek közé teszi, valószínűleg Chongqing-i műhelyekben gyártották. A géppisztolyt a hadurak testőrsége ugyanúgy használta, mint néhány kommunista milícia Shanxiban, majd további harcokat látott 1945-49 között. Azt illetően, hogy hány darab készült, nem állnak rendelkezésre adatok, de a fentmaradt példányok számát tekintve egy alacsony darabszám készülhetett csak el. A megmaradt példányok többek között a Pekingi Katonai Múzeumban, a Chengdu Múzeumban és a Kínai Nép Forradalmának Katonai Múzeumában (Military Museum of the Chinese People's Revolution) tekinthetőek meg.







A külcsínt figyelembe véve több más fegyver is innovatívan hathatott a tervezőkre. Nagyrészt az M1921-es Thompsonról mintázták, és habár a felhúzókar itt jobboldalt helyezkedik el, a keret és az elsütőmechanika hátrébb került, hogy helyet adjon a fa markolatnak az elsütőbillentyű és a tár között. A .45 ACP helyett 7,63x25mm-es töltényt tüzelt, ívtárból. A fegyver külsejére láthatólag inspirálóan hatott a ZH-29-es puska is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

2024 Zrínyi napok beszámoló, Szigetvár

  Tavalyhoz hasonlóan idén is hivatalosak voltunk a Szigetváron megrendezett Zrínyi napokra. Ez az ország egyik olyan színvonalas eseménye, ...