2022. június 6., hétfő

Northeast Anti-Japanese United Army

 


東北抗日聯軍 / 东北抗日联军 / 동북항일연군 동북항일련군
Aktív évek: 1936-1945
Ország: Kína-Mandzsukuó
Hovatartozás: CCP, Komintern
Típus: könnyűgyalogság, gerillahadviselés

A NAJUA (Northeast Anti-Japanese United Army) egy nagy gerillacsoport volt Mandzsúriában, amely nemsokkal Mandzsúria 1931-es japán megszállása után jött létre a CCP alá tartozó különböző helyi önkéntes alakulatokból. 1936 Februárjában a CCP, egyetértésben a Komintern által kijelölt feladatokkal, kiadta a a NAJUA alapító nyilatkozatát, ezzel pedig a szervezet hivatalosan is megalakult. Habár hivatalosan a Kínai Kommunista Párt (CCP) vezette, közvetlenül nem jelentettek a Yan'an-i központnak, köszönhetően a távolságnak és annak, hogy Yan'anban található kommunista vezetőség igencsak elszeparálta magát a külvilágtól. Az egyetlen kontaktjaik akikkel kapcsolatot teremthettek, a Kominternen belül voltak: Kang Sheng és Wang Ming.




Az egység zászlaja és karfelvarrója

A Szovjetúnió támogatta és képezte ki őket abban a reményben, hogy lekötik majd a japán erők egy részét. A RUHÁZATUK (ha valamelyikőtöknek adnánk ötletet ezzel a csoporttal hagyományőrzésre) a szovjet vörös hadsereg uniformisainak másolata volt. A csoport összetétele nem csak etnikailag volt vegyes, de különböző hátterű emberekből is állt: kommunisták, diákok, parasztok, banditák vagy éppen Zhang Xueliang hadúr korábbi seregének tagjai. Céljuk az volt, hogy a japánokat kiszorítsák Mandzsúriából, a banditáknak a helyismeretük révén pedig óriási szerepük volt a hegyekben folytatott gerilla hadviselésben.


NAJUA kiképzőtisztek

Fentebb már említettem, hogy a csoport etnikailag vegyes összetételű volt, és a szemfülesebbeknek a cikk elején feltűnhetett, hogy a csoport nevét a tradícionális illetve az egyszerűsített kínai mellett koreaiul is kiírtam. Nos, a csoportban jókora számban megtalálhatóak voltak koreaiak mind Mandzsúriából mind pedig a koreai félszigetről. 1918-tól kezdve a félszigeten gyakorlatilag nem volt szervezett ellenállás a japánok ellen, így elég sok koreai Mandzsúriát választotta otthonának a japánokkal szembeni ellenállás miatt. Ketten a híres "Eight Girls Jumping Into the River" csoportból kínai koreaiak voltak. Ez egy olyan gerillacsoport volt, amely kizárólag 13-23 év közötti lányokból állt, majd a túlerőben lévő japán erőkkel folytatott tűzharc után (akik azt hitték, hogy egy nagy létszámú ellenségbe ütköztek), hogy a fogságot és a kínzást elkerüljék, a folyóba vetették magukat. A háború befejezése után jónéhány itt szolgált koreai képezte részét később az Észak Koreát vezetők első generációjának. Többek között itt szolgált és tett szert hírnévre Kim Il-sung, An Gil, Kim Chaek, Choe Yong-gon és Kang Kon, akik más koreaiakhoz hasonlóan a NAJUA tisztjei voltak.






NAJUA gerillák és az egyik rejtekhelyük


A japán 6. Hadsereg Yichunban elfoglalt egy gerillák által
működtetett ruhagyárat


IJA tagok által tartott számomra ismeretlen zászló, hogy ez az övék,
vagy zsákmányolt, arról nem találtam infót.


IJA által zsákmányolt NAJUA zászló a ruhagyár elfoglalásánál

A csoport megközelítőleg 10.000 főt számlált, aktivitásukkal olyannyira alápakoltak a japánoknak, hogy az IJA tisztek és vezetők többsége szerint is komoly veszélyt jelentettek a hadműveleteikre. Az IJA a mandzsukuói bábhadsereggel közösen elkezdte megtisztítani a területeit a NAJUA-tól a 30-as évek közepén. Ahogy a japánok támadásai erősödtek, a NAJUA veszteségei elkezdtek ijesztő méreteket ölteni, ugyanis a legtöbb katonájuk vagy meghalt, vagy hadifogolyként végezte (a japán katonai titkosszolgálat pedig viszonylag sikerrel állította át a saját oldalára a NAJUA foglyokat, akik általában kiadták az ex-bajtársaikat).

A CCP parancsára a NAJUA megmaradt egységei a Szovjetúnió területére vonultak vissza, ahol beolvasztották őket a Vörös Hadseregbe (88. nemzetközi brigád), de az alakulatot megtartották. A Mandzsúriában maradtak egységeiket a japánok az utolsó emberig felmorzsolták. A Szovjetúnióba menekült NAJUA tagok a háború végéig ottmaradtak, majd japán kapitulációja után a ki-ki hazatért a saját hazájába, hogy ott folytassa forradalmi tevékenységét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

2024 Zrínyi napok beszámoló, Szigetvár

  Tavalyhoz hasonlóan idén is hivatalosak voltunk a Szigetváron megrendezett Zrínyi napokra. Ez az ország egyik olyan színvonalas eseménye, ...