2022. június 7., kedd

Sebesülési lap/Wound Card

 



A sebesült katona egy ilyen kartonpapír alapú sebesülési kártyát kapott az orvostól, miután (jobbik esetben) a felcser odaért vele a tábori kórházba. Sajnos rendkívül kevés volt a felcser még a német kiképzésű alakulatoknál is, ha a katonáknál volt is géz, azzal sokszor a puskájukat tisztogatták (és olvastam olyat is, hogy ezen művelet után a sebüket is bekötözték a már olajos, mocskos ronggyal....). Peter Harmsen: Shanghai 1937 könyve ha jól emlékszem, írt egy elég magas számadatot arra vonatkozólag, nagyjából hányadrésze is halt meg a kínai katonáknak azért, mert egy elhanyagolható sérülése elfertőződött és nem látták el.

A kártyán az adatok a következőek voltak, balról jobbra: 
- Hadsereg, hadosztály, ezred, zászlóalj, század info
- Rendfokozat
- Név
- Sebesülés helye
- Sebesülés dátuma

ENG: The wounded soldier got this kind of card from the doctor, after the medic brought him back to the field hospital (in a lucky case). Unfortunately, the medics were rare even at the german trained divisions, and if the soldiers had gauze with them, they mostly cleaned their rifles with it (I read a remembrance where they wrapped their wound with this oiled, dirty gauze.....).
If my memory is correct, the book of Peter Harmsen, Shanghai 1937 wrote a high percentage about how many of the Chinese soldiers died because a marginal wound got infected and they didn't got any treatment.

The data on the Wound Card was the following, from right to left:
- Army, division, regiment, battalion, company info.
- Rank
- Name
- Wounded place
- Wounded date

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

2024 Zrínyi napok beszámoló, Szigetvár

  Tavalyhoz hasonlóan idén is hivatalosak voltunk a Szigetváron megrendezett Zrínyi napokra. Ez az ország egyik olyan színvonalas eseménye, ...