2022. április 29., péntek

Toborzó a hazai 18GA frakcióba

 





Továbbra is keresünk új, elhivatott tagokat nem csak a nacionalista NRA-s, de mostantól a kommunista 18GA hagyományőrző frakcióba is! Ha Magyarországon élsz, jól kommunikálsz magyarul esetleg angolul és szeretnél csatlakozni, írj nekünk egy üzenetet a blogon keresztül!

ENG: We are still searching new, enthusiast members not just for the nationalist NRA faction, but from now on, for the communist 18GA reenactor faction too! If you live in Hungary and speak Hungarian or English, and you would like to join, write us a message through the blog!

2022. április 26., kedd

Nyílt nap a zsámbéki rakétabázison!

 



Az első kis kiállításunk itt lesz látható, várunk mindenkit szeretettel!
Rendezvény infó: https://www.facebook.com/events/448936126894459/?ts=pss

ENG: Our first exhibition, we will welcome anyone, who is interested!
Exhibition info: https://www.facebook.com/events/448936126894459/?ts=pss

2022. április 24., vasárnap

Sd. Kfz. 221/222

 


Páncélozott egységek haladnak el a parancsnokuk, Lung Yun tábornok előtt 1944 októberében egy yunnan-i katonai parádén/ Armoured units are passing by their commander General Lung Yun on a military parade in Yunnan, 1944

A Kfz. 221-es és 222-es modelleket Németország 1936 és 1938 között szállította Kínának, 1938 után viszont a fennálló szövetségi rendszernek köszönhetően Kína már sajnos nem számíthatott újabb szállítmányokra Németországtól.

ENG: The Kfz. 221 and 222 type armoured cars were supplied to China from Germany between 1936 and 1938. After 1938, due to the newly established alliance system, China couldn't hope for more supplies from his former German ally.  

A Kfz. 221-es első variánsa alapból csak egy MG-13-as géppuskával rendelkezett, majd 1938-tól kezdve ezt egy MG-34-esre cserélték (a németeknél tuti, a kínaiaknál a mai napig nem találtam rá fényképes bizonyítékot, hogy birtokukban lett volna az MG34-es géppuskából. Az első pár darabot Kínában kizárólag PLA-s katonák kezében láttam, 1949-es fotókon, Shanghai "felszabadításakor".). Néhány 221-est felszereltek egy 20mm-es KWK 30-as vagy egy 2.8cm-es sPzB 41-es típusú anti-tank puskával (ezt immáron egy módosított löveg keretein belül).

ENG: The first variant of the Kfz. 221 was only had an MG-13 machinegun, after 1938 it was changed to the MG-34 (the germans surely, I didn't find any evidence from the Chinese theater that they had any MG-34's in their possesson. The first few photos I saw Chinese soldiers with MG-34's, are from the "liberation" of Shanghai by the PLA troops in 1949.)
A few of the 221's were equipped with a 20mm KWK 30 or a 2.8cm sPzB 41 type anti-tank rifle (placed in a modified turret).


Kínai katonák egy Kfz.221-esben egy anti-tank puskával és egy MG-13-as géppuskával
Chinese soldiers in a Kfz.221 with an anti-tank rifle and an MG-13 machinegun


A 88D hadosztály Kfz.222-es páncélautói, a kép készítésének
időpontja ismeretlen
The Kfz.222 armoured cars of the 88D division, date of the picture
is unknown

A Kfz. 222-es paramétereit tekintve megegyezett a 221-esével, viszont kapott egy 30-wattos FuG 10-es, közepes hatótávolságú rádióantennát. A későbbi verziókban ismét az antennán módosítottak, így azokban már egy 80 wattos FuG 12-es kapott helyet. A három főnyi kezelőszemélyzet egy sofőrből, egy parancsnokból és egy rádiósból állt. 

ENG: The attributes of the Kfz. 222 were the same as the 221, but it was equipped with a 30-wat FuG 10, medium range antenna. The later versions were only differs from this one in the antenna too, those models got an 80-wat FuG 12 type. The 3 personnel of the car consisted a driver, a commander and a radioman.

2022. április 20., szerda

Victor Yu, HongKong

 Egy új rovatot indítunk a blogon, amelyben a világ minden táján élő kínai hagyományőrzőket mutatjuk be nektek fotókkal. Victor barátunk az első, aki igencsak odatette a mércét ezekkel a fotókkal! 

ENG: A new topic starts today on the blog, which will show you other WW2 Chinese Reenactors with photos. Our friend, Victor is the first here, who really made an outstanding work with his impression!





























Az itt közzétett fotók nem képezik a mi jogtulajdonunkat! A képek kizárólagos birtokosa a képen lévő személy/személyek!

ENG: We do not own any of these photos. All credits and rights goes to their respective owners, the person or persons showed on the pictures!

2022. április 19., kedd

Egy új taggal többen/A new member joining us

 

Fogadjátok szeretettel "Shekulam" néven dolgozó barátunkat, aki a Kínai Köztársaságban él. Páran már lehet ismeritek őt Instagramról, mostantól viszont mint új szerkesztő, a kínai érát feldolgozó munkáit ide is feltölti majd nektek, ezzel is gazdagítva a blog tartalmát.

Ha van Instagramotok, kövessétek be, mert nem csak kínai tematikájú művei vannak!
https://www.instagram.com/shekulam7989/

ENG: I'm gladly introducing you our friend, "Shekulam", who lives in the Republic Of China. A few of you maybe already know him and his top-quality drawings from Instagram, but from now on, as an editor of our blog, he will also publish his drawings here, to make our blog more colorful and adding more quality content.

If you have Instagram, be sure to follow him, because he also drawing other eras outside the Chinese!
https://www.instagram.com/shekulam7989/

2022. április 18., hétfő

Changde Ostroma/Battle at Changde

Changde Ostroma (egyszerűsített Chinese: 常德会战; tradícionális kínai: 常德會戰; pinyin: Chángdé Huìzhàn) egy nagy volumenű város ostrom  volt a Második Kínai-Japán háborúban, 1943 november 2-a és december 20-a között. 1943 november 2-án az IJA lerohanta és megszállta a védtelenül hagyott várost, amit a november 18-án megérkező 9000 NRA-s katona (a 74. Haderegbe tartozó 57. Hadosztály, Yu Chengwan vezetésével. A 74. hadseregbe tartozott az 51., 57. és 58. Hadosztály) sikeresen visszafoglalt a japánoktól.


Kínai géppuskások Changde ostrománál

EGY KIS KITEKINTÉS:

A 74. Hadseregről érdemes tudni, hogy a kínai haderő elitjébe tartozott, és az Iron Army/Tiger Ben jelzőkkel emlegették. Rengeteg csatában vettek részt, kimondottan durva veszteségeket tudhattak magukénak, de nem adták olcsón a bőrüket, mert amit a japánok tőlük kaptak, azt bizony nem rakták zsebre. A Shanggao-i ütközetnél a 74. Hadsereg visszafoglalta Guanqiao-t és kiiktatta Iwataka Dandártábornokat, a japán 34. hadosztály parancsnokát. Az 57-esek a Changde ostromában tanúsított rendkívüli helytállásukért megkapták a Repülő (talán szélben szálló lenne a megfelelő fordítás, de jobb nem jutott eszembe) Tigris Zászlót (Flying Tiger Banner).


Az 57. Hadosztály felvarró replikája

Ez a kitüntetés a Kék Ég és Fehér Nap medálokhoz hasonlóan azoknak járt, akik a harctéren kitűnő teljesítményt értek el, viszont míg az említett medált egyénileg lehetett kiérdemelni, a Repülő Tigris Zászlaja csoportkitüntetés volt!





Kék Ég és Fehér Nap medál

Changde ostroma ennyivel nem ért véget, az IJA ellentámadást hajtott végre, viszont az 57-esek kőkemény ellenállást tanúsítottak december 3-ig, amikor is a maradék 100 életben maradt, de javarészt sebesült kínai katona visszavonult, majd a felmentőcsapatokhoz csatlakozva December 9-én véglegesen visszafoglalták Changde városát. December 11-én a kínai oldalra érkezett friss haderő gőzerővel támadta majd el is vágta a városba vezető japán utánpótlási útvonalakat, házról-házra menő közelharc bontakozott ki, minden egyes kis utcáért és házért folyt a küzdelem. Mindkét oldalra érkezett erősítés, így a harcok elhúzódtak December 13-ig, amikor is a japánok kifogytak a lőszerből és az élelemből, majd megkezdték a visszavonulást. Egy korábbi cikkben részletesebben már taglaltam, de a japánok Changde ostrománál igen nagy számban vetettek be vegyifegyvereket és mérgező vagy halálos harci gázokat is.







A város feletti teljes uralmat December 20-án könyvelhette el a kínai haderő. Rengeteg japán hadifoglyot ejtettek, de a zsákmányolt harceszközök száma sem volt éppen csekély (több ezer fegyver, lőszer, gránát, akna és hadifogoly....). Az 57-esek 8000 katonájából 7900 hősi halált halt, a velük szembenálló japán hadsereg 60000 főjéből 40000+ elesett és/vagy megsebesült.


Japán hadifoglyok Changde ostroma után


Zsákmányolt japán fegyverek

Akit esetleg érdekel, a csatát Death and Glory in Changde néven megfilmesítették, és egy egészen korrekt alkotást hoztak belőle össze. Sajnos nem full HD (akinek valami csoda folytán meglenne BluRay minőségben, dobjon a blog email címére egy üzenetet!), de itt tekinthetitek meg:




Az ütközet emlékműve Changde-ban

2022. április 10., vasárnap

Kétkezes Dadao kard/ Two handed military Dadao sword

 





Egy újabb terv készült el, amely tavaly decemberben fogant meg a fejemben. Az interneten keresgélve vagy nem találtam megfelelő és korhű replikát, vagy ez kiegészült azzal, hogy sz*rt árultak horror összegért. Némi kutakodás után egy hazai kovács mellett döntöttem, az árajánlata pedig bőven kedvező volt, a bolti ár fele, a kirakott referenciamunkái pedig önmagukért beszéltek, így megbíztam egy kínai Dadao kard készítésével. 

A végeredményt több, mint pazar lett, a korabeli fotók alapján elkészített (és méretben is egyező) kard simán veri az eddig látott replikákat, bőrdíszművesünk pedig ismételten kitett magáért, ugyanis elkészítette a Dadao eredeti tokjának kiváló minőségű másolatát.

Kovács: F.G. Ironworks (https://www.facebook.com/fgswords/)
Bőrtok: Mr.BaziJoe Leatherworks

ENG: A newer plan has been finished, which I was wondering about since last year's december. A few searching on the internet ended in the following result: the copies of this sword are literally s**t + all the sellers were asking a horror price for it. After checking a few Hungarian blacksmith, I've choosen one by his reference works, and his price offer was most than perfect, the half of the webshop prices.....

The outcome as you see, is damn perfect, it was made by archive photographs (and original size!) and rules all the replicas I've seen so far. Our leather craftman has been also made a fine work with making a copy of the original leather case of a Chinese WW2 Dadao sword.

Blacksmith: F.G. Ironworks (https://www.facebook.com/fgswords/)
Leather case: Mr.BaziJoe Leatherworks

Kémháború Taiwanon/Spy war on Taiwan

 

2022. április 7., csütörtök

Támadás ellenséges pozíció ellen/Attack against an enemy position






Kínai katonák tüzelőállásban, amint egy tőlük nem messze lévő japán
lőállást terveznek megtisztítani.
Chinese soldiers in firing position, not far from a Japanese emplacement, which
they want to get cleared.


Amíg a raj két tagja a már megtisztított japán állás felé fut, a rajparancsnok
és a csapat automata fegyverrel rendelkező gyalogosa fedezettüzet biztosít.
While 2 members of the squad start to run toward the cleared Japanese
emplacement, the squad commander and the member with automatic weapon
giving them covering fire.


Az állás elfoglalása sikeres, ám a rajparancsnok lövést kapott. A harctéri segítségnyújtás
a harci zóna kitolása után kezdődhet meg.
Conquering of the emplacement is successful, but the squad commander got shot.
Giving medical aid to the wounded can only start, after pushing out the killzone.

2024 Zrínyi napok beszámoló, Szigetvár

  Tavalyhoz hasonlóan idén is hivatalosak voltunk a Szigetváron megrendezett Zrínyi napokra. Ez az ország egyik olyan színvonalas eseménye, ...