2022. április 18., hétfő

Changde Ostroma/Battle at Changde

Changde Ostroma (egyszerűsített Chinese: 常德会战; tradícionális kínai: 常德會戰; pinyin: Chángdé Huìzhàn) egy nagy volumenű város ostrom  volt a Második Kínai-Japán háborúban, 1943 november 2-a és december 20-a között. 1943 november 2-án az IJA lerohanta és megszállta a védtelenül hagyott várost, amit a november 18-án megérkező 9000 NRA-s katona (a 74. Haderegbe tartozó 57. Hadosztály, Yu Chengwan vezetésével. A 74. hadseregbe tartozott az 51., 57. és 58. Hadosztály) sikeresen visszafoglalt a japánoktól.


Kínai géppuskások Changde ostrománál

EGY KIS KITEKINTÉS:

A 74. Hadseregről érdemes tudni, hogy a kínai haderő elitjébe tartozott, és az Iron Army/Tiger Ben jelzőkkel emlegették. Rengeteg csatában vettek részt, kimondottan durva veszteségeket tudhattak magukénak, de nem adták olcsón a bőrüket, mert amit a japánok tőlük kaptak, azt bizony nem rakták zsebre. A Shanggao-i ütközetnél a 74. Hadsereg visszafoglalta Guanqiao-t és kiiktatta Iwataka Dandártábornokat, a japán 34. hadosztály parancsnokát. Az 57-esek a Changde ostromában tanúsított rendkívüli helytállásukért megkapták a Repülő (talán szélben szálló lenne a megfelelő fordítás, de jobb nem jutott eszembe) Tigris Zászlót (Flying Tiger Banner).


Az 57. Hadosztály felvarró replikája

Ez a kitüntetés a Kék Ég és Fehér Nap medálokhoz hasonlóan azoknak járt, akik a harctéren kitűnő teljesítményt értek el, viszont míg az említett medált egyénileg lehetett kiérdemelni, a Repülő Tigris Zászlaja csoportkitüntetés volt!





Kék Ég és Fehér Nap medál

Changde ostroma ennyivel nem ért véget, az IJA ellentámadást hajtott végre, viszont az 57-esek kőkemény ellenállást tanúsítottak december 3-ig, amikor is a maradék 100 életben maradt, de javarészt sebesült kínai katona visszavonult, majd a felmentőcsapatokhoz csatlakozva December 9-én véglegesen visszafoglalták Changde városát. December 11-én a kínai oldalra érkezett friss haderő gőzerővel támadta majd el is vágta a városba vezető japán utánpótlási útvonalakat, házról-házra menő közelharc bontakozott ki, minden egyes kis utcáért és házért folyt a küzdelem. Mindkét oldalra érkezett erősítés, így a harcok elhúzódtak December 13-ig, amikor is a japánok kifogytak a lőszerből és az élelemből, majd megkezdték a visszavonulást. Egy korábbi cikkben részletesebben már taglaltam, de a japánok Changde ostrománál igen nagy számban vetettek be vegyifegyvereket és mérgező vagy halálos harci gázokat is.







A város feletti teljes uralmat December 20-án könyvelhette el a kínai haderő. Rengeteg japán hadifoglyot ejtettek, de a zsákmányolt harceszközök száma sem volt éppen csekély (több ezer fegyver, lőszer, gránát, akna és hadifogoly....). Az 57-esek 8000 katonájából 7900 hősi halált halt, a velük szembenálló japán hadsereg 60000 főjéből 40000+ elesett és/vagy megsebesült.


Japán hadifoglyok Changde ostroma után


Zsákmányolt japán fegyverek

Akit esetleg érdekel, a csatát Death and Glory in Changde néven megfilmesítették, és egy egészen korrekt alkotást hoztak belőle össze. Sajnos nem full HD (akinek valami csoda folytán meglenne BluRay minőségben, dobjon a blog email címére egy üzenetet!), de itt tekinthetitek meg:




Az ütközet emlékműve Changde-ban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

2024 Zrínyi napok beszámoló, Szigetvár

  Tavalyhoz hasonlóan idén is hivatalosak voltunk a Szigetváron megrendezett Zrínyi napokra. Ez az ország egyik olyan színvonalas eseménye, ...