2022. január 30., vasárnap

Kínai gyalogság alakzatai

 



Kalifornia-i 88D-s barátaink oldaláról (https://www.facebook.com/88D.CA/) van az alábbi fotó, egy kis érdekességként azoknak az olvasóinknak, akiket érdekel, hogyan nézett ki egy szakasz illetve egy raj felállása az NRA keretein belül.

2022. január 21., péntek

Bőr töltényöv puskalőszerhez

Az alábbi képeken egy viszonylag ritkán látható, de annál impozánsabb kinézetű bőr töltényövet láthattok puskalőszerhez. Zsebenként 2x5db-os kiszerelés fért el a 7.92x57mm-es Mauser lőszerekből. Bőrdíszművesünk ismételten kitett magáért!

Ha valakit érdekel a dolog, és szeretne magának egyet, írjon nekünk egy üzenetet a ghostdivision74h@gmail.com címre!

On the pictures below, you can see a rare, but awesome looking leather ammo belt for rifle ammunition. One pouch can hold 2x5 stripper clips from the 7.92x57mm Mauser ammo. Our friend at his private leatherwork business made a remarkable equipment again!

If you are interested in this ammo belt, write us a message to ghostdivision74h@gmail.com!








18RA (kommunista) katonák a fenti töltényövvel, azonban mint oly sok
más felszerelést, nem csak ők használtak, hanem a nacionalista csapatok is!

2022. január 17., hétfő

Sichuan Type géppisztoly



Főként a polgárháborús érában gyártották, elég nehéz meghatározni, hogy az első darabok mikor is készülhettek. A legtöbb forrás ezt az 1930-40-es évek közé teszi, valószínűleg Chongqing-i műhelyekben gyártották. A géppisztolyt a hadurak testőrsége ugyanúgy használta, mint néhány kommunista milícia Shanxiban, majd további harcokat látott 1945-49 között. Azt illetően, hogy hány darab készült, nem állnak rendelkezésre adatok, de a fentmaradt példányok számát tekintve egy alacsony darabszám készülhetett csak el. A megmaradt példányok többek között a Pekingi Katonai Múzeumban, a Chengdu Múzeumban és a Kínai Nép Forradalmának Katonai Múzeumában (Military Museum of the Chinese People's Revolution) tekinthetőek meg.







A külcsínt figyelembe véve több más fegyver is innovatívan hathatott a tervezőkre. Nagyrészt az M1921-es Thompsonról mintázták, és habár a felhúzókar itt jobboldalt helyezkedik el, a keret és az elsütőmechanika hátrébb került, hogy helyet adjon a fa markolatnak az elsütőbillentyű és a tár között. A .45 ACP helyett 7,63x25mm-es töltényt tüzelt, ívtárból. A fegyver külsejére láthatólag inspirálóan hatott a ZH-29-es puska is. 

2022. január 9., vasárnap

Baoshan-i csata

Baoshan városa egy kiemelt stratégiai fontosságú pozíció, amely gyakorlatilag egy átjárót képez Shanghai felé. Tőle délre a Wusong Erőd, Nyugatra a Lion Grove Erőd, északkeletre pedig a Yangtze folyó helyezkedik el. Baoshan a kiemelkedő földrajzi elhelyezkedése miatt egy fontos erőd szerepét töltötte be Shanghai ostromának korai szakaszában. Baoshanban ezidőtájt a lakosságot már evakuálták, és egy teljesen elszigetelt várossá vált.



Yao Ziqing, aki a Whampoa-i Katonai Akadémia 6. évfolyamának végzőse volt és Pigyuanban született, résztvett az Északi Expedícióban még diákként. Miután 1929-ben elvégezte az akadémiát, a hadseregben ezidőtájt csak formálisan szolgált, mellette egy tüzérségi osztagnál szerzett további fontos ismereteket. Amikor 1937 augusztus 13-án megkezdődött Shanghai ostroma, Yao immáron alezredesként vezetett a 98D hadosztály 292-es Zászlóalját a harcmezőre. A feladat a Wusongkou Erőd védelme volt, Baoshanban.


Yao Ziqing alezredes

"A fejünket betörhetik és a vérünk is folyhat, de Baoshan nem eshet el!"

Augusztus 31 estéjétől kezdve Szeptember 7-ig Yao Ziqing és 600 Bajtársa megkezdte nehéz és magányos harcát a sokszoros túlerőben és technikai fölényben lévő IJA csapatok ellen. Nem csak a gyalogsági fegyverekkel néztek szembe, de a védőknek nagy gondot okoztak a japán légierő pilótái és a biztos távolból támogatást biztosító japán flotta ágyúi is. A harc olyannyira vad volt, hogy még közelharcra is sor került a két hadsereg katonái közt. Az ellentámadás kínai részről Szeptember 2-án indult meg, majd egy egész napos harc után mindkét oldal igen komoly veszteségeket könyvelhetett el. Szeptember 4-én a japán haditengerészet ágyúi percenként 100 aknát lőttek ki a védők állásaira, ám az IJA gyalogság még emellett is csak lassan tudott előretörni. A 98D-s védők morálja még ekkor is olyan magas volt, hogy az ütközetben egy japán százados meghalt és egy másik megsebesült Yuepu falu mellett. Szeptember 5-én délben az IJA 11. Hadosztálya újra támadásba lendült. A város nagyrészét felgyújtották, a külvárosi védelmi pozíciókat pedig a földdel tették egyenlővé. Yao Ziqing telegramot küldött Xia Chuzhongnak (Shanghai ostromának egyik tábornoka, végigharcolta még a polgárháborút is, 1988-ban halt meg Taiwan szigetén): "A katonai eskünk és az ellenség együtt fog meghalni, ameddig lehet, kitartunk. Az egyedül maradt városnak már nincs több segítsége, az ellenség el fogja pusztítani. Azonnali felmentést kérek az ostromlott városba!". Délutánra a várost védő katonák fele már elesett vagy megsebesült, a 4 századparancsnokból 3 hősi halált halt és a 9 szakaszparancsnokból is 6-an életüket vesztették. 


Baoshan védői


Támadó japán katonák, amint Baoshan város falain másznak át

Habár Yao Ziqingnek volt lehetősége a visszavonulásra, az értékrendje és eltökéltsége folytán hajthatatlan volt, visszautasított mindennemű kapitulációt.

Szeptember 7-én kora reggel a japán hadsereg szulfurbombákat is bevetett, majd az erőd falán keletkezett lyukon át japán tankok özönlötték el az erődöt, nyomukban a gyalogsággal. Utcáról-utcára menő közelharcban a védők mind egy szálig elestek, utoljára Yao Ziqing a keleti kapunál, aki ekkor még csak 28 éves volt.

A csata történetéről amúgy egy kimondottan jó minőségű film is készült 2017-ben, amely a Defenders címet viseli, ezt az alábbi linken tudjátok megtekinteni:




2022. január 7., péntek

Mauser C96 töltőléc, 8 darabos

 Egy korábbi posztban már bemutattam a Mauser C96-oshoz való alap 10db-os töltőléceket, most azonban végre befutottak a 8db-os verziók. Biztosan megkérdezitek magatoktól, hogy ugyanmá' mi értelme van egy nyolc darabos töltőlécnek, mikor a C96-os/M712-es 10-es, 20-as vagy 30-as tárral létezett, azonban az alábbi képen láthattok egy kínai kópiát, amely valóban csak 8 lőszert tudott befogadni. A kép baloldalán egy "első generációs" M712 kópia, nem kivehető tárral.

A few posts back, I showed you the freshly arrived 10pcs stripper clips for the Mauser C96, now the 8pcs types has finally arrived. You surely ask yourselves what the heck is the 8pcs stripper clips for, because the C96's and M712's were used by 10-20 or 30 capacity mags, but on the picture below, you can see a Chinese 8 shot capacity C96! On the right of the picture, there is a "first generation" M712 copy with undetachable magazine. 




Bal szélen a 30-as tárral rendelkező C96-os/
30pcs mag C96 on the left


A 8-as töltőlécek, amelyek immáron kis csoportunk gyűjteményét képezik
The 8 shot stripper clips which are now belongs to our group's collection

2022. január 4., kedd

M1917 Enfield

 



A leggyakoribb puska volt, ami a Kölcsönbérleti szerződés keretein belül Kínába került. 5db 7.62x63mm-es 30-06 típusú lőszert volt képes befogadni, és a fő szolgálati puskája volt a Kínai Expedíciós Haderőnek Indiában. Kiadós mennyiség állt belőle rendelkezésre, pontos volt és rendkívül megbízhatónak bizonyult a harcokban. Mire az Amerikai Egyesült Államok belépett a 2. Világháborúba, a Kínai Hadszíntéren már kritikus szintekre lépett a fegyverhiány, szinte minden kategóriából.


Kínai katonák gyakorlatoznak M1917-es puskával, amerikai oktatók
felügyelete mellett. Képforrás: NARA (National Archives)

A kínai haderő eziránti igényeinek kielégítésére az Amerikai Hadianyagellátó Szolgálat több ezer M1917-es puskát bocsájtott a szövetségese rendelkezésére. Ezek javarésze az X-Force katonáihoz került (Az NRA Expedíciós Hadereje, amely egészen pontosan az Új 30., az Új 22., Új 38., valamint a 14. és az 50. Hadosztályokból állt, összesen 75.000 főnyi létszámmal), akiket amerikai tanácsadók képeztek ki 1942 elejétől fogva. Az M1917-est már az amerikaiak is túl hosszúnak és nehéznek ítélték, így a sokkal kisebb termetű kínai katonáknál ez a probléma csak mégjobban előjött. Ezt ellensúlyozandó, a fegyver hosszából rövidítettek 5 inchet (ez 12,7cm) és visszavágták a tust is. Ezeket az átalakításokat az Isaphore Arsenalnál végezték Indiában, amely elég közel volt az X Force kiképzési területeihez (Bruce Canfield: U.S Small Arms of World War 2).


A 30. Hadosztály katonája egy M1917-essel, Burma
Képforrás: NARA (National Archives)

Az M1917-es puska kivette a részét a kínai polgárháborúból is (1945-1949) és a kínai nacionalistákhoz került darabokból (alap verziósból és módosítottból egyaránt) az amerikai katonák később Koreában és Vietnámban is szereztek jópárat.

2024 Zrínyi napok beszámoló, Szigetvár

  Tavalyhoz hasonlóan idén is hivatalosak voltunk a Szigetváron megrendezett Zrínyi napokra. Ez az ország egyik olyan színvonalas eseménye, ...