2021. október 10., vasárnap

A Wuchang-i felkelés

 A Wuchang-i felkelés egy fegyveres lázadás volt az addig 268 éve uralkodó Qing dinasztia ellen (Wuchang ma Wuhan város egyik kerülete) 1911 október 10-én. Ezzel az eseménnyel kezdődött el a Xinhai Forradalom ami sikerrel döntötte meg Kína utolsó birodalmi uralkodóházát, ezt követően pedig megalakult a Kínai Köztársaság (innentől: ROC - Republic of China, a szerk.). Maga a felkelés amúgy egy elégedetlenségi mozgalomból nőtte ki magát, amely azért tört ki, mert a Qing dinasztia államosítani szerette volna a vasúthálózatot, majd 100%-ban kiadni azt külföldi bankok kezébe...

Október 10-én a Wuchangban állomásozó New Army katonák (pontosabb nevén a Newly Created Army vagy másik nevén Beiyang Army, amely 1895 decemberében alakult, az első Kínai-Japán háborúban elszenvedett kínai vereség után. Gyakorlatilag egy milícia volt, nyugati kiképzéssel és felszereléssel, a 36 hadosztályban 12.500 katona szolgált, összesen 450.000) megtámadták a helyi alkirály, Ruicheng rezidenciáját, aki viharos gyorsasággal kereket oldott, így a forradalmi erők az egész város felett megszerezték az irányítást. A Wuhan-i körzetben amúgy két forradalmi csoport működött, a Literary Society(文學社) és a Progressive Association(共進會), akik szorosan együttműködtek egymással.

A Wuchang-i felkelés zászlaja


Október 11-én a lázadók megalakították a Hubei katonai kormányt és felvonták 18 csillagos hadseregzászlót, majd másnap tovább nyomultak a tartomány többi része felé, elfoglalva Hankou-t és Hanyangot is. Válaszul a felkelésre, a Qing kormány azonnali beavatkozást kért a Beiyang Armytól, akik Wuchang felé nyomulva sikeresen visszafoglalták Hankou-t (november 1.) és Hanyangot (november 27.). A támadás ezzel meg is állt, és Yuan Shikai (a BA parancsnoka) titokban tárgyalásokat kezdeményezett a lázadókkal.


A Hubei katonai kormány 1911-ben


A Wuchang-i Felkelés Múzauma, napjainkban

A felkelés a forradalom vezetőit meglepetésként érte: Huang Xing és Song Jiaoren már nem tudott időben Wuchangba érni, Sun Yat-sen pedig éppen az Egyesült Államokban tárgyalt támogatásért a forradalmi törekvések számára, mire az bekövetkezik. Habár Sun Yat-sen megkapta Huang Xing telegramját, nem tudta dekódolni azt, és a felkelés tényéről csak a másnap reggeli újságokból értesült. Az eredményes felkelés következtében a forradalmi erők telegramokat küldtek más provinciákba, hogy kövessék a példájukat, így 1911 decemberének végére 18 tartomány tudott sikerrel kiszakadni a Qing kormány hatásköréből Kína déli és középső részein.


A Beiyang Army, útban Hankou felé

Sun Yat-sen még ebben a hónpban visszatért  Kínába, hogy résztvegyen az első elnöki választásokon, ahol meg is választották. 1912 január 1-jén a leszakadt tartományok vezetői résztvettek egy találkozón, amin kijelentik a Kínai Köztársaság megalapítását. Az új köztársaság ezután tárgyalásokat kezdeményezett Yuan Shikai-al, hogy gyakoroljon nyomást a Qing kormányra a lemondást illetően, majd 1912 február 12-én Dowager Longyu császárnő bejelentette Qing trónról való lemondását, ezzel pontot téve a Qing dinasztia uralmának végére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

2024 Zrínyi napok beszámoló, Szigetvár

  Tavalyhoz hasonlóan idén is hivatalosak voltunk a Szigetváron megrendezett Zrínyi napokra. Ez az ország egyik olyan színvonalas eseménye, ...