2021. július 11., vasárnap

Mukden Type 2

RITKA FEGYVEREK SOROZAT

A kínai hadszíntéren elég sok érdekes kinézetű és ritka fegyver bukkant fel, némi kutatómunka után pár ritkaságot be is tudok itt mutatni nektek.

A Mukden Type 2-es géppisztolynak nincs tényleges megnevezése, "Chinese 11.43mm Submachinegun" néven futott, és a Mukden Arsenal gyártotta.

Fordított tervezésű másolata volt a japán Nambu Type 2 géppisztolynak, amit a kínai katonák elenyésző számban ugyan, de zsákmányoltak a japán katonáktól a II. Világháború alatt. A gyártás 1946-ban kezdődött és a fennmaradt információk alapján alig párszáz darabot sikerült legyártani, mielőtt a kommunisták elfoglalták Mukdent 1948-ban (mai neve Senjang és Liaoning kínai tartomány központja, az orosz-japán háborúban is egy nagy ütközet helyszíne volt /mukdeni csata - 奉天会戦/, a mindkét oldalon elszenvedett súlyos veszteségek ellenére viszont japán került ki győztesen a konfliktusból).

A megmaradt példányokat a PLA (People Liberation Army vagyis Kínai Népi Felszabadító Hadsereg, a továbbiakban csak PLA néven fogok rá hivatkozni!) lefoglalta, majd a koreai háború ideje alatt újra bevetésre bocsájtotta őket, így a NATO és az USA haderejéhez is került pár zsákmányolt darab, tanulmányozásra. 

Napjainkban már csak nagyon kevés Mukden Type 2-es létezik, és ezek kizárólag múzeumokban láthatóak. 

A Mukden Type 2 egy szánhátrasiklásos, csukott zárból tüzelő géppisztoly volt, ami működését tekintve (még a helyretoló rúgó is ugyanúgy a cső köré volt tekerve, ahelyett, hogy a zár mögött kapott volna helyet) megegyezett a Nambu géppisztollyal. Az egyetlen lényeges különbség a két fegyver között az volt, hogy míg a Mukden Type 2-es .45 ACP lőszert tüzelt, addig az eredeti japán Nambu modell a már jóval kevésbé erős 8x22-es Nambu lőszerrel üzemelt. A fegyveren nem volt lehetőség egyes lövésre váltani, kizárólag sorozatlövésre volt alkalmas. 500 lövés per perces tűzgyorsaságot tudhatott magáénak. 

A géppisztoly amúgy elég sok szerkezeti hasonlóságot mutat a Thompsonnal, beleértve a felhúzókar elhelyezkedését és kinézetét, valamint a 4 bevágással rendelkező csőszájféket, továbbá azt a tényt is, hogy 20-as és 30-as Thompson tárakkal üzemelt. A gyártási színvonala kritikán aluli volt. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

2024 Zrínyi napok beszámoló, Szigetvár

  Tavalyhoz hasonlóan idén is hivatalosak voltunk a Szigetváron megrendezett Zrínyi napokra. Ez az ország egyik olyan színvonalas eseménye, ...