2021. január 10., vasárnap

Mauser C96

 


A legnépszerűbb pisztolynak számított a kínai alakulatok között, akik a "zsebágyú" becenevet aggatták rá. 10 vagy 20db, 7.63x25mm-es pisztolylőszert tudott befogadni. Hosszú történelmet tudhat magáénak, ugyanis 1912-től alapfegyverzete volt nem csak a nacionalista erőknek, de átlagos banditáknak és a helyi haduraknak is.

Az eredeti német modell mellett, a spanyol Astra 900 másolat is népszerű volt a japánok ellen harcoló alakulatoknál. Később Kína már helyben gyártotta a "zsebágyút", a Hanyang Lőszer és Fegyvergyár egy az egyben másolta az eredeti kialakítást. Külön "extraként" a Yen Hsi-shan hadúr uralta Shanxi provincia előállt a saját .45 ACP lőszert tüzelő modelljével, ami a 11.43x23mm-es pisztolylőszert tüzelve igencsak szép tűzerőt mondhatott a magáénak. Ez a típus a Shanxi Type 17 nevet kapta.

Kiemelkedően megbízhatónak bizonyult, de azért akadt a Mauser C96-nak egy nagy hátránya, ez pedig az óriási visszarúgás volt, amit elég nehezen lehetett uralni. A II. Világháborús kínai alakulatok meglehetősen szűkében voltak a fegyvereknek, így nem válogathattak, viszont hamar megtalálták a módját, hogyan tüzelhessenek vele stabilabban.

A fegyver használója ilyenkor mindkét kezével a markolatot fogta, és a pisztolyt oldalirányban 60 fokkal megdöntötte, hogy kevésbé legyen érezhető a visszarúgás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

2024 Zrínyi napok beszámoló, Szigetvár

  Tavalyhoz hasonlóan idén is hivatalosak voltunk a Szigetváron megrendezett Zrínyi napokra. Ez az ország egyik olyan színvonalas eseménye, ...