2024. szeptember 4., szerda

Keller Mirella: Teáznak még a kínaiak?

 


A rendezvényt nem mi szervezzük, ám mivel érdekes témákat boncolgat és kultúrálisan Kínához kapcsolódik, ezért itt a helye a blogon, gyertek el Ti is, ha van hozzá kedvetek!

A rohamosan átalakuló, modern Kína egyik megmaradt hagyományos értékének bemutatása, vagyis a teakultúra a mai Kínában. A teafogyasztás közel 2000 éves hagyománya a kínai kultúra egyik védjegye, amely a IX. század óta a kínai gazdasági élet és a mindennapok meghatározó szereplője. Idővel művészetté vált, a kolostori élet része, az elit fényűzése lett, vagy éppen az elcsendesülés egyik módszerévé vált. Azonban a napjainkban fénysebességgel fejlődő és modernizálódó Kína rohanó mindennapjaiba belefér-e még a teakultúra, s ha igen, milyen formában? Az előadás során röviden bemutatásra kerül a pekingi teapiacok világa, a templomokban napjainkban is zajló teázás, a Chengdu városára jellemző társasági események és a kínai teaszertartás, vagyis olyan kivételesnek számító példák, amikor a teakultúra életben tudott maradni a hatalmas, nyüzsgő kínai városokban. Az előadás tulajdonképpen egy életkép napjaink Kínájáról, a teázási szokásokra fókuszálva.

Előadó: Keller Mirella, abszolvált PhD hallgató
Tanszék: ELTE, Kínai Tanszék, Sinológia PhD program
Keller Mirella a Fo Guang Egyetem Buddhista tanulmányok szakán szerzett MA diplomát 2018-ban, majd 2019-ben csatlakozott az ELTE Nyelvtudományi Doktori Iskola Sinológia Oktatási Programjához. A 2023-24-es tanévet a Pekingi Egyetemen töltötte. Kutatási területe a kínai buddhizmus, különösen a Chan iskola története, meditációs hagyománya és irodalma.

Jöjjön el, és merüljön el a kínai teakultúra világában az ELTE Konfuciusz Intézettel a Kutatók Éjszakáján!

A belépés díjtalan, és nem regisztrációhoz kötött!

Az esemény linkje: https://www.facebook.com/events/s/teaznak-meg-kinaban-kutatok-ej/546372394407751/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

2024 Zrínyi napok beszámoló, Szigetvár

  Tavalyhoz hasonlóan idén is hivatalosak voltunk a Szigetváron megrendezett Zrínyi napokra. Ez az ország egyik olyan színvonalas eseménye, ...