2024. április 9., kedd

Az osani csata (오산 전투)

 


        Az osani csatáról már érintőlegesen volt szó korábban, és habár az amerikaiaknak teljes vereség volt, a kitűzött célt elérték: hosszú órákra sikerült visszavetni az észak-koreai csapatok előrenyomulását. 1950. július 5-én az amerikai különítmény egy tüzérségi üteggel megtámogatva Osanig jutott (ez Szöultól délre található), és oldalbiztosítási feladatokat voltak hivatottak ellátni, hogy késleltessék az egyre inkább előretörő NKPA csapatokat valamint ezzel időt biztosítsanak a délebbre levő amerikai csapatoknak egy erős védelmi vonal kiépítésében. A Smith különítmény (Task Force Smith) egyáltalán nem rendelkezett semmilyen tankelhárító fegyverrel, csak az elégtelen 60 miliméteres páncélököllel és néhány 57mm-es antitank puskával voltak ellátva. Eltekintve néhány 105 miliméteres Howitzer ütegtől amelyekhez volt HEAT (High Explosive Anti Tank azaz nagyobb robbanúerejú páncélelhárító töltet) rakéta, az amerikai csapatok nem rendelkeztek olyan eszközökkel, amivel effektíven védekezhettek volna a Szovjetúnióban gyártott minőségi T34/85-ös fémmonstrumok ellen.



        Az NKPA-s tankokból álló hadoszlop az első adandó alkalommal szinte azonnal átgázolt a Smith különítmény egységein, és folytatták az útjukat dél felé. Ezután az amerikaiak tüzet nyitott a tankok után haladó mintegy 5000 fős észak koreai gyalogságra, de az északiak sikerrel támadták oldalba az amerikai csapatokat, ezáltal túlterhelve őket olyannyira, hogy visszavonulásnál kénytelenek voltak rendezetlenül elhagyni a pozícióikat. A Smith különítmény nagyjából 3 óráig tudta tartani a saját vonalait, de ekkorra már vészesen kimerülőben voltak a lőszerkészletek és egyre jobban akadozott az egységek közti kommunikáció is. Voltak egységek amelyek egyáltalán nem, vagy csak nagyon későn kapták meg a visszavonulási parancsot, így a felszereléseket, de ami még fájóbb, sajnos a sebesültjeiket is kénytelenek voltak hátrahagyni, akikre így biztos halál várt. A kínai PVA-sokkal ellentétben, akik sokszor vagy elengedték az amerikai foglyokat, (vagy ha el is fogták őket, normális bánásmódban részesítették őket) a észak-koreaiak nem bántak épp kesztyűs kézzel az amerikaiakkal, az esetek jórészében a végeredmény kivégzés volt. Sok elfogott amerikainak még így is sikerült az északi fogságból megszöknie.


Kilőtt észak-koreai tankok


Egy, az északiak által kivégzett amerikai hadifogoly

        3 hónappal később, 1950. szeptember 19-én Osan ismét egy újabb ütközet színtere volt, ahol az amerikai Nyolcadik Hadsereg parancsnoksága alatt álló, délről előrenyomuló amerikai és ENSZ-erők találkoztak az északról előrenyomuló X Hadtest erőivel, nem sokkal azután, hogy az észak-koreaiakat meglepték az incsoni partraszállással. Mivel mindkét haderő teljes gőzzel az észak-koreaiakat visszaszorító offenzívában vett részt, ez rövid úton az észak-koreai hadsereg teljes vereségét eredményezte a déli részeken.

2024. április 1., hétfő

A második világháború eseményei kínai szemszögből/ WW2 from Chinese perspective

 



Egy rendkívül színvonalas projektet ajánlanék a figyelmetekbe, a The Armchair Historian kiváló minőségben rajzolt történelmi témákat jelenít meg. Böngésszétek a honlapjukat, és a Youtube csatornájukat, biztos vagyok benne, hogy sok érdekességet fogtok találni!

https://armchairhistory.tv/

2024 Zrínyi napok beszámoló, Szigetvár

  Tavalyhoz hasonlóan idén is hivatalosak voltunk a Szigetváron megrendezett Zrínyi napokra. Ez az ország egyik olyan színvonalas eseménye, ...