2022. május 31., kedd

North China Type 30





Amikor Kína megszállása 1937-ben egyre erősödött, a japán birodalom igénye megnőtt az olyan hozzájuk hű kínai katonák iránt, akikre elsősorban a városok védelménél számítottak. Nagyjából 500 és 900 ezer ilyen kínai katonáról beszélünk, akik vegyesen voltak elosztva különböző milíciákba vagy éppen a reguláris haderőbe. A felfegyverzésük okozott némi fejtörést, mivel a Type 38-as és később a Type 99-es puskák kizárólag az IJA kötelékein belül kerültek kiosztásra. A problémára jónéhány megoldás született, többek közt egy Tientsinben megépített kínai fegyverüzem.

Az NCT30-as puskából igen kevés darabról tudunk manapság, de ezekből a számokból következtethetünk nagyjából mennyi is készülhetett annakidején, nagyjából 40.000 darabról beszélünk. 5 különböző gyár gyártotta őket (egyedül a Tientsin nevét ismerjük, a maradék négy sajnos ismeretlen), a sorozatszámaik 0 (ez volt a Tientsiné)-1-2-3-4-5-el kezdődnek, mindegyik gyárnál 100.000 darabos limittel. Ha a kezdőszámot figyelmen kívül hagyjuk, a legnagyobb ismert gyártási szám az egyik blokkon belül 16.503db. Ez a puska például csak a 3399. a 300.000-es blokkon belül.



A North China Type 30-as puskák közepes minőséget képviseltek, de csak a háborús éra előtti időszakon belül. Egy, a japán Type 30-ashoz hasonló felhajtható irányzékkal rendelkezett, akárcsak a fém tustalppal. A birodalmi krizantén helyett ezeken a puskákon egy 5 szirmú cseresznyevirág található.





1944-ben igyekeztek többé-kevésbé lecserélni a 6.5mm-es North China Type 19-esekkel (az NCT30-as 8mm-es kaliberrel rendelkezett). Manapság mind a két puska kimondottan ritkának számít!

Forrás/Source: www.forgottenweapons.com
Képek tulajdonosa/Rightful owner of the pictures: www.forgottenweapons.com

2022. május 28., szombat

SACO (Sino-American Cooperative Organization/中美特種技術合作所)

A SACO azaz a Sino-American Special Technical Cooperative Organization vagy másnéven a Sino-American Cooperative Organization egy, a SACO szerződés által létrehozott szervezet volt Amerika és Kína között 1942-től. Célja a japánok elleni közös információgyűjtés volt, szorosan együttműködve az amerikai OSS-el (Office of Strategic Services), amely Amerika elsőszámú hírszerző ügynöksége volt, gyakorlatilag a CIA elődje.



A szervezet első és egyben az utolsó műveleti vezetője az a Dai Li(戴笠) hadnagy volt, aki Chiang Kai-shek titkosrendőrségének, a Nyomozó és Statisztikai hivatalnak élén állt (国民政府军事委员会调查统计局, egyszerűbb nevén csak Juntong/軍統/ ). Vad antikommunista volt, személyét misztériumok övezték. Nem csak a Jutong, de az LPA (Loayal Patriotic Army) is az ő irányítása alá tartozott, amely egy nagy létszámmal működő milícia volt a japánok által megszállt területeken. A SACO igazgatója amerikai részről Milton Edward Miles hadnagy volt.


Dai Li hadnagy
(1897. március 28. - 1946. március 17.)


Milton Edward Miles hadnagy
(1900. április 6. - 1961. március 25.)

Az amerikai haditengerészet 3 fő pontban határozta meg a Kínában való működését:
1. Figyelemmel kell kísérni az éghajlatot
2. Újoncokat toborozni parti megfigyelésre, akik figyelemmel követhetik a ki és bemenő japán hajóforgalmat
3. Előkészíteni Kína amerikai megszállását, kiindulópontot adva egy későbbi, Japán elleni támadássorozatnak

Természetesen az IJA és a kínai kommunista erők folyamatosan megpróbálták eltenni láb alól Dai Li-t és Miles hadnagyot, de mindkét frakciónak igen komoly fejfájást okoztak az általuk kiképzett és vezetett alakulatokkal. Claire Chennault tábornokkal együtt ők vezették Tojo és Mao Tse-tung halállistáját. Hong Kong és Rangoon fáira tucatjával voltak feltűzve a fejükre tűzött 1 millió dolláros vérdíjat hirdető cetlik, de jutott belőlük Saigon (Vietnám), Burma és Shanghai utcáira, valamint megtalálhatóak voltak Mandzsúriától Malayáig is. Sokszor speciálisan képzett ügynököket állítottak rá, hogy vadásszák le őket. A Dai elleni merényletek száma ismeretlen, Milest ötször próbálták megölni. Embereivel az ellenségtől körülzárva érte őt a hír 5 nap késéssel, hogy a háború végetért. 1961 márciusában halt meg, és teljes katonai pompával temették el az Arlington-i Nemzeti Temetőben.
Az alábbi kép Miles könyvéből ( A Different Kind of War: The Little-known Story of the Combined Guerrilla Forces Created in China by the U.S. Navy and the Chinese During World War II) való és kiválóan szemlélteti mekkora kiterjedéssel bírt a SACO:


1943 áprilisában a SACO (későbbi nevén NGC azaz Naval Group China/"Rice Paddy Navy") elkezdte felállítani a kiképzőtáborait, ahol megkezdték a kínai gerillák kiképzését kézifegyverekre, szabotázsra, robbanóanyagokra, közelharci technikákra, rádiókezelésre valamint légijárművek felismerésére és magaslégkörtani alapismeretekre egy 8-12 hetes kiképzés keretein belül. Habár rendszeresen előfordult, hogy az újoncok egészségi állapota nem felelt meg az előírt követelményeknek, az amerikai instruktorokat meglepte az az elkötelezettség és hajlandóság a tanulásra, amit ezek a katonák tanúsítottak (csakúgy mint Burmában, ahol átlag 3 hét alatt az átlag kínai katona már megtanult egy Sherman tankot vagy egy tüzérségi üteget hathatósan kezelni, szintén lenyűgözve az ottani amerikai kiképzőket). Ezekből a kiképzőtáborokból összesen 18db létezett szétszórva Kínában, Burmában, Indokínában és India egyes részein. Több, mint 70 meteorológiai állomást is felállítottak, ami hasznos információkkal szolgált.








Amerikai tengerészgyalogosok az OSS-el Hengyang mellett, 1945 telén









Kiképzés, eligazítás majd indulás a megtervezett rajtaütéshez





Zsákmányolt fegyverzet szemléje


SACO rádiós személyzet


A nők is aktívan kivették a részüket a feladatokból,
sokszor biciklis futárként

Körülbelül 2500 tengerész és tengerészgyalogos szegődött a kínai gerillacsapatok mellé a japán vonalak mögött végrehajtott küldetéseken. A SACO/NGC által támogatott és kiképzett csapatok több mint 200 hidat, 84 vonatot és 141 hajót/vízijárművet semmisítettek meg, valamint megöltek több mint 71000 japán katonai személyzetet, ebből legalább 30000 fő a kínai gerillák számlájára írható. Ez az arány páratlan volt, és minden más amerikaiak által támogatott másik nemzetiségű szövetséges csapat statisztikáját felülmúlta. Ezen kívül 1942 és 45 között a SACO operátorai 76 lelőtt gép pilótáját mentették meg. Csodával határos módon, a 2964 főnyi aktív SACO személyzetből az egész háború ideje alatt csupán 5 fő veszítette életét.

A hivatalos SACO szervezetet 1946-ban feloszlatták a háború befejezése után, habár jónéhányuk folytatta a tevékenységét a polgárháborús időszak alatt is a kommunisták ellen. A vörösök hatalomátvétele után a szervezetet elég sokáig azonosították a forradalom elleni imperialista külföldi (amerikai) agresszióval, ebben az álláspontban csak nemrégiben állt be változás, amikor is a jelenlegi kínai kormány állást foglalt "a történelem igazi arcának bemutatása mellett".

RENDFOKOZATI JELZÉSEK:

"What the hell?" árbócszalag: még 1934-ben Miles hadnagy tervezte meg, a 2. Világháború alatt a SACO nem hivatalos jelzése lett.






Felvarrók


2022. május 21., szombat

M1 karabély



Az M1-es karabély szintúgy a Kínai Expedíciós Haderő egyik fő fegyverzetét képezte Indiában. Kis súlya és kompakt mérete miatt tökéletesen megfelelt a szintén kis termetű kínai katonák számára, a 15-ös tárkapacitás (7,62x33mm) pedig ideálissá tette a dzsungelekben való használatát. 

ENG: The M1 Carbine was also a main weapon of the Chinese Expeditionary Force in India. Due to it's lightweight, compact size and 15 ammo capacity (7,62x33mm) magazine it was perfect for the also small Chinese soldiers to use it in the battles that taken place in jungle areas.

2022. május 19., csütörtök

Bőrápolás/Leathercare

 



Habár a kínai alakulatok nem vagy csak nagyon ritkán voltak birtokában bőrből készült felszerelésnek, ha neked van otthon belőle, fontos, hogy a megfelelő ápolást kapja 
A baloldalon található Sno-Seal tökéletes lesz a bakancsod ápolására, amely egy lépésben fényesít és impregnál.
A jobboldalon az általunk preferált Fouganza® bőrápoló zsírt láthatjátok, amely méhviaszt is tartalmaz. Beszerezhető a Decathlonból, a tártáskák bekenésére használjuk.

ENG: Altough Chinese soldiers didn't or rarely had leather equipment, if you own some, it's important to give them a proper care.
On the left, the Sno-Seal® is perfect for your boots for a one step polish&waterproofing.
On the right, there is a a good quality Fouganza® graise with beewax from Decathlon, we use it for caring our magazine pouches.

2022. május 17., kedd

Emlékpóló/ Memorial T-shirt

 






A sihangi raktárat védő katonák emlékére készült póló egyéni kérésre kapható. Ha érdekel, írj egy üzenetet!

ENG: The memorial T-shirt for the defenders of Sihang Warehouse can be ordered. If you are interested, write us a PM! We can ship worldwide!

2022. május 16., hétfő

Nyílt nap a zsámbéki rakétabázison

Pazar kis egynapos rendezvény volt, sok látogatóval és érdeklődővel. Köszönjük a segítséget a szervezőknek, a sok kérdést, az elismeréseket, ilyenkor érezzük azt, hogy megtérül a belefektetett pénz és energia abba, amit csinálunk!

ENG: It was a great one day event with a lot of visitors. We would like to thanks for the help for the organizers, the lot of questions, the praises: we totally felt, that our work worth the money, time and energy what we put into this reenactor group!



















2022. május 12., csütörtök

Peter Harmsen: Nanjing 1937 / Peter M. Tanner: Battle for Manchuria and the Fate of China

 





A most szombati zsámbéki kiállításra való készülődésen kívül akadt egy kis plusz pénzem, így berendeltem a fenti könyveket (jelenleg még a Frank Dikötter trilógia harmadik kötetét gyűröm, eztán vetem bele magamat Peter Harmsen második könyvébe). 

Itt tudjátok megrendelni őket: 
https://www.libristo.hu/hu/konyv/nanjing-1937-battle-for-a-doomed-city_33243126
https://www.libristo.hu/hu/konyv/battle-for-manchuria-and-the-fate-of-china_04869875

ENG: Beside the hard works of the exhibition we will held on this Saturday, I had some spare money, so I've ordered these excellent books above (now I'm in the beginning of the 3rd book of the Frank Dikötter trilogy, after this, I will continue with Peter Harmsen's second book)

Here are the links where you can order them: 
https://www.libristo.hu/hu/konyv/nanjing-1937-battle-for-a-doomed-city_33243126
https://www.libristo.hu/hu/konyv/battle-for-manchuria-and-the-fate-of-china_04869875

2022. május 2., hétfő

House of the United Front

 Régóta terveztük az alábbi kis szösszenet megvalósítását, tegnap végre megvalósítani is sikerült (apróbb módosításokat még fogunk rajta végezni!). A House of the United Front a két hazai kínai hagyományőrző frakció bunkere (illetve amikor nem vagyunk ott, akkor másoké) a zsámbéki rakétabázis területén, amely a látogatók számára természetesen belülről is megcsodálható. Várunk mindenkit szerettel a május 14-i nyílt napra!

ENG: We were planning to do this stuff for a while, but finally, yesterday we completed it (however we will do some minor modifications on it). The house of the United Front is the bunker of the two Chinese Reenactment faction in Hungary (when we are not present on a festival, it will be used by other reenactors) in the territory of the former rocket and radar base in Zsámbék city. The bunker can be visited of course by anyone, we hope, you'll come to see us on the 14th of May, where the first opening day of the base will be occur!
















2024 Zrínyi napok beszámoló, Szigetvár

  Tavalyhoz hasonlóan idén is hivatalosak voltunk a Szigetváron megrendezett Zrínyi napokra. Ez az ország egyik olyan színvonalas eseménye, ...