2021. október 29., péntek

ZH-29

 







A cseh gyártmányú ZH-29 a világ első félautomata puskája volt, amit a kínai hadszíntéren először az Észak-Keleti Hadsereg majd az NRA elit egységei használtak, beleértve a németek által kiképzett hadosztályokat is. Amiért nem került túl nagy számban a kínai hadszíntérre (és amiért világszerte sem terjedt el igazán), az a fegyver komplexitásából adódó nehéz gyártás és az ebből következő igen borsos ár. A fegyvernek sajnos volt még egy igen nagy hátránya: érzékeny volt mindenféle szennyeződésre, így ilyen körülmények között használva sajnos megbízhatatlanná vált. A lőszerutánpótlásával legalább nem volt probléma, a 7.92x57mm-es Mauser lőszert tüzelte és 5-ös, 10-es vagy 20-as tárakkal is lehetett használni. A hatásos lőtávja kb 350 méter volt.

Ahogy a kínai elithadosztályok egyre jobban felmorzsolódtak a japánok elleni küzdelmekben, sajnos ezek a puskák is szép lassan eltűntek a kínai hadszíntérről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

2024 Zrínyi napok beszámoló, Szigetvár

  Tavalyhoz hasonlóan idén is hivatalosak voltunk a Szigetváron megrendezett Zrínyi napokra. Ez az ország egyik olyan színvonalas eseménye, ...