2021. május 9., vasárnap

MP18/28

 A kínai erők által használt és elsőként tömeggyártott fő géppisztolytípus, amely hosszú múltra tekint vissza, egészen a Hadurak Korától kezdve(1916-1928.-ig tartó periódusa Kína történelmének, ami alatt az ország szétesett egy sor, majdnemhogy független, hadurak által vezetett területcsoportra). A könnyű gyártási metódusnak köszönhetően megszületett egy belföldi verzió, amely az országon belüli standard 7.63x25mm-es pisztolylőszert tüzelte, így jelentősen könnyebb volt a lőszerutánpótlást biztosítani. Az eredeti verziót, amely a 9x19-es Parabellum lőszer tüzelte, az NRA németek által kiképzett elit-egységei kapták, ahogyan az MP28-ast is. 

Kissé idejétmúlt volt ugyan, de a "kézi géppuska" 450-550 lövés per perces tűzgyorsaságot mondhatott magáénak, és a 32 lőszeres tárkapacitás (létezett 20-as és 50-es tár is!) megtette a hatását mind támadásnál, mind a védekezésnél. 


Mivel több különböző másolata is létezett, az MP18 előfordult nem-oldaltáras
verzióban is. A képen a katonák hátán az 50 lőszeres tár befogadására alkalmas
tártáska látható. 


Zhang Zuolin (Mandzsúria hadura) katonái MP18-as géppisztolyokkal


Kínai NRA katona, hátán MP28-as géppisztollyal


Kínai kommunista egység katonája MP18-as géppisztollyal


NRA (Nemzeti Forradalmi Hadsereg/KMT) katona
MP18-as géppisztollyal

Az MP18 és az MP28 lényegében totálisan ugyanaz, az egyetlen különbség, hogy a 18-as verzió csak automata üzemmódban működik, míg a 28-assal már lehetőség volt egyes lövések leadására is, az elsütőbillentyű feletti tűzváltókar használatával.


MP18


MP28

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

2024 Zrínyi napok beszámoló, Szigetvár

  Tavalyhoz hasonlóan idén is hivatalosak voltunk a Szigetváron megrendezett Zrínyi napokra. Ez az ország egyik olyan színvonalas eseménye, ...