2021. március 31., szerda

M1911A1

 Megbízható, könnyen kezelhető és kimondottan erős oldalfegyvernek számított, amit az Egyesült Államok szállított Kína részére. 7db .45 ACP lőszer befogadására volt képes, a Kínai Expedíciós Hadsereg tagjai viselték Burmában és Indiában, valamint az ejtőernyősök és az elit kommandós alakulatok. Annyira minőségi fegyvernek számított, hogy csak a legjobban kiképzett csapatok kaphattak belőle. 


2021. március 15., hétfő

National Revolutionary Army rendfokozatjelzők

A felhasznált cikk szerzője: Tian Liren (a Chinese Social Science Research Council tagja)
Rajzok: Ni Hua Sheng
Felhasznált részletek az alábbi cikkből: http://www.chinesefirearms.com/110108/articles/uniform1.htm

Elég hosszú utánajárás előzte meg az alábbi cikket, külön köszönet érte taiwani barátomnak @roc_reenactor-nak, aki létfontosságú információkkal (képekkel és fordításokkal) szolgált az alábbi cikkhez, nélküle ennyi mindent nem találtam volna meg. Ez a kis ismertető egy aranybánya lesz azoknak, akik egy saját NRA-s egyenruhát szeretnének maguknak összerakni, de azoknak is, akik csak simán érdeklődnek a téma után, és a tudástárukat szeretnék bővíteni. 

A Kínai Köztársaság végén (1928), az északi expedíció befejeztével a kínai kormány Pekingből Nankingba költözött, ami végső soron egyesítette az északi és déli erőket, és hozzájárult az egyenruhák egységessé tételéhez is. Az eredeti 5 ágú csillag ami eredetileg a pekingi kormány 5 színű nemzeti zászlóját reprezentálta a katonai állomány sapkáján, szintén megváltozott, helyére pedig egy kék (utalás az égre) alapú kerek embléma került, közepén egy fehér, japán Yen csillaggal.
A Nacionalista Kormánynak, a japán ellen vívott háború előtti különböző időszakokban alkalmazott általános szolgálati szabályainak megfelelő jogalapot kellett biztosítani. Az első ismert szabályozás a "Hadsereg és Légierő Tisztjeinek és Katonáinak rendfokozati listája", amit a Nacionalista Kormány 1931 április 13.-án. 1934. július 24.-én majd 1935. január 10.-én a Nacionalista Kormány sikerrel korszerűsítette a tisztviselői és a katonai rendfokozati listát mind a három fegyvernem (gyalogság, haditengerészet és légierő) számára. A tiszti rendfokozatok továbbra is általánosan és képzések útján voltak elérhetőek. A hadnagyi rendfokozatokat 3 osztályba sorolták be: Felső, Középső és Alsó osztályba.

1935. március 24.-től  a Nacionalista Kormány a tábornokokat is három osztályba sorolta be: Első és Másod, valamint a Speciális osztályba. Január 20.-án és 25.-én a kormány hivatalosan is kihirdette a hadsereg új szolgálati szabályzatát. A ruházat és a katonai rangjelzése immáron a nemzeti törvényeknek megfelelően egységesek lettek. Ettől kezdve a rendfokozatok és a katonák fegyvernemi besorolása simán azonosítható volt már a nyakparoli alapján is. 


Főparancsnok/Vezérezredes/Ezredes


Altábornagy/Dandártábornok/Ezredes


Alezredes/Őrnagy/ ? /Százados


Hadnagy/Alhadnagy/Tiszthelyettes


Főtőrzsőrmester/Őrmester/Tizedes


Kiváló Közlegény, Elsőosztályű Közlegény/Másodosztályú Közlegény/Kadét

Gallér/Rendfokozatjelzők

A nyakparolik hosszúkás, téglalap alakú lemezek, amik a gallér mindkét oldalán megtalálhatók. A Kínai Köztársaság végével (1930) a jelvényt egy 4.76x2.22 cm-es nyakparolivá alakították át. A téglalap alakú tábla a rendfokozatokat tartalmazza, mindezt sávokra és háromszögekre/csillagokra bontva. A csillagok ettől az időszaktól kezdve egy háromdimenziós háromszög alakú csillagként jelennek meg a nyakparolikon (az ezen korszakot megelőző, Qing dinasztia uralkodásának idején hatszögletű, a Peking-i kormány hadseregének pedig ötszögletű volt).


A vezértisztek (General Officers: Főparancsnok, Vezérezredes/Ezredes, Altábornagy és a Dandártábornok) nyakparolijai teljesen arany színűek, 3-2 és 1 háromszöggel. A Főparancsnok nyakparolija szintén 3 csillaggal rendelkezik, viszont ennek van egy körvonala, ami a többi vezértisztén NINCS. A főtisztek (Senior Commissioned Officers: Ezredes, Alezredes, Őrnagy) és a rangidős tisztek (Junior Commissioned Officers: Százados, Hadnagy, Alhadnagy) két külön kategóriát képeznek. A főtisztek nyakparolijainak alapszíne sárga, majd erre jön rá 3 piros csík, és a szokásos 3-2 vagy 1 háromszög. Az altisztek nyakparolijainak alapszíne szintén sárga, erre jön rá a 2 piros csík, valamint a szokásos 3-2 vagy 1 háromszög.
A tiszthelyettes (Warrant Officer) szintén külön kategóriát képezett az NRA rendfokozati listájában, az ő nyakparolijuk ugyanaz, mint az altiszteké, azzal a különbséggel, hogy az övékében nincs háromszög.

Az altisztek (Non-Commissioned Officers: Főtőrzsőrmester, Őrmester, Tizedes) és a közkatonák (Soldiers: Másod és Elsőosztályú /az NRA-nál meglepő módon ez volt a sorrend!/ valamint Kiváló Közlegény) nyakparolijai mind piros alapúak voltak, annyi különbséggel, hogy a tiszthelyettesekén vízszintesen egy lilás-kékes csík helyezkedett el, ami átmegy a háromszögek mögött. A háromszögek száma itt is a fentebb leírtak szerint változhatott.

Sok helyen sajnos nem írják és hosszas keresés után sem található meg az az információ, hogy a kadétok is viseltek megkülönböztető jelzéseket. A mellkasfelvarrójuk vastagabb körvonallal rendelkezett mint a közkatonáké, és a nyakparolijuk egy kerek, fémből készült kitűző volt. 




A nyakparolik alapszíne fegyvernemenként változó volt, ezek pedig az alábbiak szerint néztek ki:
Fekete - Ellátmány/Hadtáp
Piros - Gyalogság
Zöld - Felcser/egészségügyi személyzet
Kék - Légvédelem
Fehér - Műszakiak
Sötét sárga - Lovasság
Sötét barna - Körletvezető
Világos barna - Utászok
Szürke - Páncélos egységek
Rózsaszín - Csendőrség


Mellkasfelvarrók

Az NRA katonák számára egy négyzet alapú, vászonra nyomtatott felvarró volt rendszeresítve, 9cm hosszú és 7cm magas, egy 0.5cm vastag határvonallal. A bal oldalon található zseb fölé varrták fel a katonák, a rajta található adatokat pedig a saját kezükkel írták fel rá (kitöltési útmutató alább). Középre az adott egység hivatalos pecsétje került. 
A felvarrót határoló körvonal színei az alábbiak szerint néztek ki:

Tábornok - Piros
Főtisztek - Sárga
Altisztek - Kék
Fekete (vékony) - Közkatonák
Fekete (vastag) - Kadétok





A mellkasfelvarró az alábbi 5 kitöltendő részre volt felosztva: 
1. Név, felülről lefelé írva
2. Hadsereg majd a Divízió
3. Dandár/Ezred/Ezredparancsnok
4. Fegyvernem (pl. gyalogság) majd a rendfokozat
5. Adott év, kínai naptár szerint








A baloldali oszlopban a rendfokozatjelző szerinti háromszög-szám szerepelt, függőlegesen jelölve, a háromszögek fekete kitöltéssel voltak jelölve. A tiszthelyetteseknél a háromszög(ek) mögött egy függőleges, fekete csík volt, a tiszthelyetteseknél pedig kitöltetlen maradt, mivel az ő rendfokozatjelzőjükön egyáltalán nem volt háromszög.
Ugyan nem volt gyakori, de az általános karfelvarró mellett (ami az egységet jelölte arab számozással) előfordult a karszallagos állományjelzők felbukkanása (az egységjelölés egyezik a sima karfelvarrókkal), ennek kezdete ismeretlen.

Pár korabeli mellkasfelvarró:











2021. március 14., vasárnap

FN Browning Hi-Power

 13 db 9x19mm-es töltényt tudott befogadni a szekrénytára. A nacionalisták kiváltképp értékelték a két háború közti időszakban, így rendeltek is belőle Belgiumból szépszámmal. Mivel a KMT szeretett volna többet magáénak tudni ebből a rendkívül megbízható és erőteljes fegyverből, a KMT a kanadai John Inglis céget kérte fel, hogy a Hi-Power pisztolyt egy nagy fa tussal gyártsa a KMT-s tisztek számára háborús időszakban, csakúgy, mint az X és Y-Force hadosztályok számára a Burma-i Hadműveletek során. 


2024 Zrínyi napok beszámoló, Szigetvár

  Tavalyhoz hasonlóan idén is hivatalosak voltunk a Szigetváron megrendezett Zrínyi napokra. Ez az ország egyik olyan színvonalas eseménye, ...