2021. február 9., kedd

Német Nemzeti Szocialista szervezetek Kínában

 


A háborúk közti években Kína és azon belül is Shanghai, jókora létszámú külföldi németnek adott otthont. Mendemondák szólnak arról, hogy jónéhányan még Adolf Hitlerrel szemben is szkeptikusak voltak, de végül az ő 1933-as hatalomra kerülésével nem tudták vagy nem akarták kivonni magukat a mozgalomban való részvétel alól.

A Shanghai-i HitlerJugend például 1934-ben alakult meg, sok más nemzetiszocialista szervezettel együtt, mint például a Német Lányok Ligája (Bund Deutscher Mädel/League of German Girls).
A Shanghai-i HitlerJugend a kezdetektől fogva ugyanazt a feladatot látta el, mint a németországbeli szervezet: felkészíteni a német fiatalokat a Birodalom katonai szolgálatára. Az 1934-es év húsvéti szünetének beköszöntével, a HitlerJugend egy 7 napos tábort tartott Moganshanban,egy olyan üdülőben, ami Shanghaitól 200 kilóméterre terült el, és a város gazdag rétegeinek támogatását élvezte. A 7 napos tábor fénypontja egy hadijáték volt, ahol Vörös és Kék színekkel megkülönböztetett csapatok mérhették össze erejüket és tehetségüket. 


Bund Deutscher Mädel/Leauge of German Girls zászlója

Az olvasó talán úgy gondolhatja, hogy ez holmi vidám játék lehetett némi kempingezéssel, nos, ez koránt sem volt így. A Shanghai-i HitlerJugend hírhedt volt a tagjaitól elvárt fegyelemről, ami még a németországi csoportoknál is szigorúbb viselkedési és fegyelmi normatívákat követelt meg. A táborokban a legkisebb fegyelmi vétségek is óriási, kollektív büntetéseket vontak maguk után. Az egyik volt résztvevő visszaemlékezései szerint, ha valaki csak tíz másodpercet is késett a reggeli gyülekezőről, mindenkinek vissza kellett futnia a sátrához, és sima nadrágról meg ingről teljes menetfelszerelésbe kellett átöltöznie 3 azaz három (!!!) perc alatt, mindezt folyamatosan megismételve, amíg a parancsnok jónak nem látta. "Nagyon sokunk elájult vagy rosszul volt a melegtől és a reggeli párás levegőtől" - emlékezett vissza. 


A HJ Kínában, 1935


Ahogyan a Német Birodalomban, úgy Shanghaiban is a HitlerJugend valamint más egyéb NS szervezetek a politikai/ideológiai továbbképzést nagyban elősegítették, habár úgy festett, sok fiatal tag egyáltalán nem érdeklődött a szervezetek által közvetített ideológiai doktrínák iránt. Nekik javarészt a táborozás élménye, a csapatszellem és az egyéb közös elfoglaltságok számítottak. Lényegében véve csak egy újabb Cserkész-szövetségként tekintettek rá, egy olyan mozgalomra, ami Shanghaiban tekintélyes mennyiségű német fiatalt vonzott be a szervezetbe 1933 óta. A Német Lányok Ligája egy korábbi tagja felidézte, hogyan győzte meg az amúgy totálisan anti-náci édesapját arról, hogy engedélyezze a csatlakozását: "A tény az volt, hogy mindenki ide tartozott, és teljesen ártalmatlan szervezet volt, de ezt később már ő is belátta."



HJ tábor Wuxi (Vuhszi)-ban, 1935

Annak ellenére, hogy sok egykori tag szerint a politika csak mellékes szerepet kapott, még máig nem teljesen tisztázott, hogy végső soron hányan váltak közülük ideológiailag elkötelezetté, ami a tanterv tekintélyes részét tette ki. Példának okáért a korszakból megmaradt fotók a helyi kínai és más ázsiai népcsoportokkal elég korlátozott kapcsolatteremtést mutatnak, ami inkább egyfajta merev ragaszkodásra enged következtetni azokhoz az ideákhoz, amelyek az északi faj felsőbrendűségét hirdették a csoport tagjai számára. Ennek ellenére írott források egészen másfajta történetekről számolnak be.


A HJ tagjai Shanghaiban, valamikor az 1930-as évek folyamán

1935-ben a Shanghai-i HitlerJugend Qingdao (Csingtao) városa mellett tartott tábort. Maga az északkeleti város amúgy egy német kolónia középpontjaként funkcionált, egészen 1914-ig. A város német konzulja, Enno Bracklo szívesen vezette körbe a táborban a helyi kínai kormányzót, Shen Honglie-t. "A Kormányzó úr többször is hízelgő megjegyzéseket tett nekem a táborral kapcsolatban" - írta Bracklo a Német Külügyminisztériumnak írt levelében. "Személyes meggyőződésből, őszintén érdeklődik az ifjúsági mozgalom iránt, és élt a lehetőséggel is, hogy megmutathatta és demonstrálhatta más helyi, kínai ifjúsági mozgalmaknak a HitlerJugendnél alkalmazott oktatási módszereinket."
A fenti esethez hasonlóan a Shanghai-i HitlerJugend bizonyíthatóan teljesített látogatást japán tiszteknél is. Végső soron, habár a Kínában tevékenykedő Nemzeti Szocialista szervezetek fotóin ritkán jelennek meg ázsiaiak, a fiatal németek életére nagyobb hatást gyakorolhattak, mint azt alapvetően gondolnánk.

Forrás: Peter Harmsen cikke és Astrid Freyeisen: Shanghai und die Politik des Dritten Reiches, Wuerzburg: Koenighausen und Neumann, 2000 alapján.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

2024 Zrínyi napok beszámoló, Szigetvár

  Tavalyhoz hasonlóan idén is hivatalosak voltunk a Szigetváron megrendezett Zrínyi napokra. Ez az ország egyik olyan színvonalas eseménye, ...