2021. február 17., szerda

KMT Torniszter

 Kíváncsi voltam a KMT által használt hátizsákra is, és mivel pont volt egy kis extra keretem, így berendeltem, pláne, hogy 45 ezerről 37-re le is volt akciózva. Maga a minősége teljesen rendben van (rendes bőr alkotóelemeket találsz rajta/benne, nem gagyit), a hátizsák amúgy fakeretes. A belevaló tartalmakról sajnos semmilyen infót nem sikerült találnom, és a témát szintén kutató cimborámnak sem volt semmilye ötlete erre vonatkozólag. 
A cucc gondos odafigyeléssel becsomagolva érkezett, az összerakása viszont egy minimális kreativitást igényelni fog (mint egy jó Legozás!), de ha nem boldogulsz, nézd meg itt a képeket, esetleg az Alis oldalra kirakottakat, azok alapján egyértelmű lesz, hogy mit és hova kell dugnod/átfűznöd!
Az árán kívül egyetlen egy hátránya van: ezt bizony nem a közép-európai gyúrós/küzdősportos emberekre tervezték. így a magam 87-90 kilójával és vállszélességével épphogy tudtam engedni annyit a szíjakon, hogy fel tudjam venni, egyetlen egy lazítási fokozat maradt még :D 

Aki szeretné megvenni a tornisztert, az az alábbi két linkről tudja megtenni, én az elsőről (tomwangstore) rendeltem, itt olcsóbb, mint a ZWJPW-s linken:

https://www.aliexpress.com/item/4000775588497.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.279a2e0eXWlcnk

https://www.aliexpress.com/item/32885625512.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.279a2e0eXWlcnk

A torniszter amúgy így nézett ki pokróccal és egy csajkával felszerelve (értesüléseim szerint főként a németek által kiképzett divízióknál volt ez a fokú felszereltség. A kép érdekessége, hogy a hátizsákra erősítve nem német, de még csak nem is szovjet, hanem egy JAPÁN csajkát láthattok (ennek a kialakítása alkalmas volt rizsfőzésre is!), ami a zsákmányolt felszereléseknek köszönhetően nem volt elképzelhetetlen. Ettől függetlenül a kínai hadvezetés nem szerette a japán cuccokat a kínai katonákon..... Ha autentikus csajkát szeretnétek, a német WW2-es verziót (Kochgeschirr) is simán megvehetitek hozzá, elég sok helyen kapható a repro változat.



Következzék pár fotó a saját torniszteremről:
















2021. február 15., hétfő

Mauser C96/M712 bőr töltényöv

 A múlthéten végre befutott a várva várt bőr töltényöv. Kiváló minőség, viszont felhívnám a figyelmeteket arra, hogy a Mauser M712 TÁRJAI NEM FÉRNEK BELE! (Még mielőtt valamelyikőtök nagyon belelkesül, és bevásárol 12db CO2-es tárat hozzá :D ). A KMT katonák töltőlécbe csúsztatott lőszerpakkot raktak bele, hovatovább, nem mindegyiküknek volt a sorozatlövő M712-esből.....

Egy 3D nyomtatós cimbivel épp megbeszélés alatt van egy beleillő műanyag 23 BB-s gyorstöltő tervezése, amint lesz fejlemény, ezt is meg fogom mutatni nektek. Az airsoft Mauser M712-höz való CO2 patronból egy zsebbe 1db belefér, de ne tuszkoljátok mélyre, mert kínszenvedés lesz kibányászni.

A szíjakat X alakban csatoljátok össze, mindkettőt az ellentétes oldallal, ezután tudjátok a töltényövet stabilan hordani!

Alább linkeltem nektek a ZWJPW Aliexpresses oldaláról megrendelhető töltényövet, hozzám is innen érkezett!

https://www.aliexpress.com/item/32873387043.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.684e2b7637RnC1&algo_pvid=ceef1f5f-654a-4eca-97cf-288856b5abbe&algo_expid=ceef1f5f-654a-4eca-97cf-288856b5abbe-0&btsid=0bb0623316133763799427817e0d13&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_




2021. február 9., kedd

Német Nemzeti Szocialista szervezetek Kínában

 


A háborúk közti években Kína és azon belül is Shanghai, jókora létszámú külföldi németnek adott otthont. Mendemondák szólnak arról, hogy jónéhányan még Adolf Hitlerrel szemben is szkeptikusak voltak, de végül az ő 1933-as hatalomra kerülésével nem tudták vagy nem akarták kivonni magukat a mozgalomban való részvétel alól.

A Shanghai-i HitlerJugend például 1934-ben alakult meg, sok más nemzetiszocialista szervezettel együtt, mint például a Német Lányok Ligája (Bund Deutscher Mädel/League of German Girls).
A Shanghai-i HitlerJugend a kezdetektől fogva ugyanazt a feladatot látta el, mint a németországbeli szervezet: felkészíteni a német fiatalokat a Birodalom katonai szolgálatára. Az 1934-es év húsvéti szünetének beköszöntével, a HitlerJugend egy 7 napos tábort tartott Moganshanban,egy olyan üdülőben, ami Shanghaitól 200 kilóméterre terült el, és a város gazdag rétegeinek támogatását élvezte. A 7 napos tábor fénypontja egy hadijáték volt, ahol Vörös és Kék színekkel megkülönböztetett csapatok mérhették össze erejüket és tehetségüket. 


Bund Deutscher Mädel/Leauge of German Girls zászlója

Az olvasó talán úgy gondolhatja, hogy ez holmi vidám játék lehetett némi kempingezéssel, nos, ez koránt sem volt így. A Shanghai-i HitlerJugend hírhedt volt a tagjaitól elvárt fegyelemről, ami még a németországi csoportoknál is szigorúbb viselkedési és fegyelmi normatívákat követelt meg. A táborokban a legkisebb fegyelmi vétségek is óriási, kollektív büntetéseket vontak maguk után. Az egyik volt résztvevő visszaemlékezései szerint, ha valaki csak tíz másodpercet is késett a reggeli gyülekezőről, mindenkinek vissza kellett futnia a sátrához, és sima nadrágról meg ingről teljes menetfelszerelésbe kellett átöltöznie 3 azaz három (!!!) perc alatt, mindezt folyamatosan megismételve, amíg a parancsnok jónak nem látta. "Nagyon sokunk elájult vagy rosszul volt a melegtől és a reggeli párás levegőtől" - emlékezett vissza. 


A HJ Kínában, 1935


Ahogyan a Német Birodalomban, úgy Shanghaiban is a HitlerJugend valamint más egyéb NS szervezetek a politikai/ideológiai továbbképzést nagyban elősegítették, habár úgy festett, sok fiatal tag egyáltalán nem érdeklődött a szervezetek által közvetített ideológiai doktrínák iránt. Nekik javarészt a táborozás élménye, a csapatszellem és az egyéb közös elfoglaltságok számítottak. Lényegében véve csak egy újabb Cserkész-szövetségként tekintettek rá, egy olyan mozgalomra, ami Shanghaiban tekintélyes mennyiségű német fiatalt vonzott be a szervezetbe 1933 óta. A Német Lányok Ligája egy korábbi tagja felidézte, hogyan győzte meg az amúgy totálisan anti-náci édesapját arról, hogy engedélyezze a csatlakozását: "A tény az volt, hogy mindenki ide tartozott, és teljesen ártalmatlan szervezet volt, de ezt később már ő is belátta."



HJ tábor Wuxi (Vuhszi)-ban, 1935

Annak ellenére, hogy sok egykori tag szerint a politika csak mellékes szerepet kapott, még máig nem teljesen tisztázott, hogy végső soron hányan váltak közülük ideológiailag elkötelezetté, ami a tanterv tekintélyes részét tette ki. Példának okáért a korszakból megmaradt fotók a helyi kínai és más ázsiai népcsoportokkal elég korlátozott kapcsolatteremtést mutatnak, ami inkább egyfajta merev ragaszkodásra enged következtetni azokhoz az ideákhoz, amelyek az északi faj felsőbrendűségét hirdették a csoport tagjai számára. Ennek ellenére írott források egészen másfajta történetekről számolnak be.


A HJ tagjai Shanghaiban, valamikor az 1930-as évek folyamán

1935-ben a Shanghai-i HitlerJugend Qingdao (Csingtao) városa mellett tartott tábort. Maga az északkeleti város amúgy egy német kolónia középpontjaként funkcionált, egészen 1914-ig. A város német konzulja, Enno Bracklo szívesen vezette körbe a táborban a helyi kínai kormányzót, Shen Honglie-t. "A Kormányzó úr többször is hízelgő megjegyzéseket tett nekem a táborral kapcsolatban" - írta Bracklo a Német Külügyminisztériumnak írt levelében. "Személyes meggyőződésből, őszintén érdeklődik az ifjúsági mozgalom iránt, és élt a lehetőséggel is, hogy megmutathatta és demonstrálhatta más helyi, kínai ifjúsági mozgalmaknak a HitlerJugendnél alkalmazott oktatási módszereinket."
A fenti esethez hasonlóan a Shanghai-i HitlerJugend bizonyíthatóan teljesített látogatást japán tiszteknél is. Végső soron, habár a Kínában tevékenykedő Nemzeti Szocialista szervezetek fotóin ritkán jelennek meg ázsiaiak, a fiatal németek életére nagyobb hatást gyakorolhattak, mint azt alapvetően gondolnánk.

Forrás: Peter Harmsen cikke és Astrid Freyeisen: Shanghai und die Politik des Dritten Reiches, Wuerzburg: Koenighausen und Neumann, 2000 alapján.

2021. február 8., hétfő

Életkép

Kínai katona egy katonai uniformist viselő kisfiúval Shanghaiban,még a japán invázió előtt.
1937. július-augusztus


Kínai katona teljes felszereléssel, 1942-ben



FN 1910/1922 pisztoly

 A rövidebb 1910-es 7db .32 ACP lőszer, a hosszabb 1922-es pedig 8db, 9x17mm-es .32 ACP lőszer befogadására volt alkalmas. Úgyszintén a helyi hadurak oldalfegyvere volt, később aztán a KMT-s tisztek is előszeretettel hordták. 


NRA szőrmesapka

 Ritka példány, sok keresgélés után végre leltem egy eredeti KMT szőrmesapkát. Megvenni ugyan nem fogom, de itt van pár kép nektek bemutatóba:





2021. február 1., hétfő

Airsoft vagy hatástalanított eredeti?

Az NRA egyenruhaszett legnyakatekertebb manővere bizony a megfelelő fegyverzet kiválasztása lesz....attól függően ugyanis, hogy melyik időszakot szeretnétek megjeleníteni, változnak a használt fegyverek és felszerelések. Példának okáért a 88D-s egyenruhához nem fogsz tudni Kar98-at választani, mert ennek a divíziónak a java része Shanghai ostromának végére megsemmisült, a Kar98 puskák első szállítmányát pedig Kína csak hónapokkal később kapta meg. 

Lássuk, mit érdemes választani, ha a 88D-s egyenruhaszett összerakásán fáradozol:

1. Marad többek között a Chiang Kai-Shek puska, amiből 120.000-200.000 forint között találhatsz szép hatástalanítottat, illetve az airsoft verzió, amiből létezik springes és gázos, de egyikhez sem létezik póttár avagy pótalkatrész..... Az ára ezeknek is 120-200 ezer forint között mozog, plusz a vám amit majd ráterhelnek és a postaköltség, szerintem abszolút nem éri meg. 

Itt egy pár ötlet, ha valamelyikőtöknek volna mégis kedve és sok félretett pénze: 


https://airsoft.tiger111hk.com/p32903/PPS-Real-Wood-Type-Zhongzheng-GBB-Bolt-Action-Rifle-w/-Marking/product_info.html

https://www.anareus.cz/gb/gas-long-primary-weapons/8198-pps-98k-chiang-kai-shek-gas-rifle-PPS010.html

https://www.octagonairsoft.com/product-page/pps-chiang-kai-shek-type-24-gas-bolt-action-rifle-real-wood-version

2. Szintén választható még a Snow Wolf által gyártott MP18, ehhez ha máshonnan nem is, de az amerikai www.evike.com oldalról rendelhetsz póttárakat (nem értem, hogy a lengyel Gunfire oldalon ha már kapható ez a replika, póttárakat miért nem árulnak hozzá....). Nagyon szép kivitelezésű a fa test, és ha a ritkaságát nézzük, nem is annyira drága buli. Hátránya, hogy az NRA egyenruhához való bőr (vagy egyáltalán bármilyen) tártartót egyáltalán nem találtam hozzá.

https://gunfire.com/en/products/mp18-submachine-gun-replica-real-wood-1152224413.html

3. A géppuskák kedvelőinek itt a jó öreg ZB 26-os (ezt még Waffen SS alakulatok is használták a megbízhatósága, pontossága, és jó tűzereje miatt) airsoft verziója. Az ára nem mondom, hogy olcsó, bár más airsoft géppuskákhoz mérten nem vészes. 
Póttárakat itt is csak elvétve találhatsz hozzá, csapj le rájuk azonnal! (Külföldi fórumokon láttam olyan írásokat, hogy kis átalakítás után az M14-es tárakat simán fogadja és jól is adagol!) Az NRA egyenruhaszetthez tartozó ZB26 vászon tártartóját is simán meg tudod szerezni, alább rakok egy linket ehhez is. 

https://gunfire.com/en/products/zb26-machinegun-replica-1152201772.html

https://www.aliexpress.com/item/32877435685.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.4aa92e0eI91jRx

4. A legtriviálisabb és anyagilag is a legjobb megoldásként a KWC által gyártott Mauser M712 replikát választottam. Nagyjából 40-50 ezer forintos GBB airsoft replika, a tárak 8-12 ezer forint per darabba kóstálnak hozzá. Sikerült leakciózva szert tennem rá a Gunfire oldalán még decemberben, így postával együtt 2 póttárral együtt került 51 ezer forintomba a produkció. Rendeltem egy hozzá való tust is Aliexpressről, elvileg 1-2 héten belül azért ennek is ide kell már érnie, utána lesz erről is egy kis bemutató. A tusból sajnos pont azt az igen szép verziót nem tudom nektek linkelni amit rendeltem (kifogyott), de rakok be linket másik fajtáról. Ha a teljes kínálatra vagytok kíváncsiak, Alin csak írjátok be a keresőbe: "C96 Holster"
A Gunfire oldalán perpillanat a replika nem kapható, viszont a Taiwangun (krakkói airsoft bolt) oldalán igen!





https://www.taiwangun.com/pistol-co2/m712-co2-kwc?from=listing&campaign-id=14&q=m712

https://www.aliexpress.com/item/32983424063.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.699c1489PCaAOL&algo_pvid=44216f92-699e-45d3-86d3-6e0f5d0da226&algo_expid=44216f92-699e-45d3-86d3-6e0f5d0da226-34&btsid=0bb0623d16121754967036856e49fe&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_


Remélem, a mai kis összeállítással tudtam segíteni valamit Nektek, és picivel egyszerűbb dolgotok lesz az egyenruhához tartozó fegyverreplika kiválasztásánál, mint nekem. Ha van kérdésetek, nyugodtan írjatok a jobb oldalon található "Kapcsolat" fülecskénél, vagy írjatok a cikk alá kommentben!

2024 Zrínyi napok beszámoló, Szigetvár

  Tavalyhoz hasonlóan idén is hivatalosak voltunk a Szigetváron megrendezett Zrínyi napokra. Ez az ország egyik olyan színvonalas eseménye, ...