2024. szeptember 12., csütörtök

Az onjongi csata/ Battle of Onjong (온정리전투 /溫井里战鬪)

 

A Onjongi-csata a kínaiak számára egy fontos ütközetnek számít a Koreai háborúban, amelyben a Kínai Népi Önkéntes Hadsereg 40. Hadserege győzedelmeskedett az ellene felvonultatott dél-koreai alakulatok ellen, és sikerrel foglalta el Onjongot. 1950. október 19-én az Egyesült Államok által vezetett „Egyesült Nemzetek Hadserege” (beleértve a parancsnoksága alá tartozó dél-koreai hadsereget is) elfoglalta Phenjant, majd több útvonalra felosztva csapatait a kínai-észak-koreai határ felé tört előre. A Kínai Népi Önkéntes Hadsereg első harcoló alakulatai eközben bevonultak Észak-Koreába. A dél-koreai hadsereg 6. hadosztályának főereje Onjong, Huimudong és Chushan felé nyomult előre. Október 24-én a Kínai Népi Önkéntes Hadsereg 40. Hadserege 118. hadosztályának főereje Fengxiadong, Liangshuidong és Fuxingdong területeken, a Wenjing-Beizhen autópályától északra csapdát állított fel, és heves támadást indított a dél-koreai 6. hadosztály 2. ezrede ellen, amely október 25-én belépett a csapdakörbe. A kínaiak támadása teljesen megsemmisítette a dél-koreai 6. hadosztály 2. ezredének 3 zászlóalját és egy tüzérszázadát, ezzel megszerezve az önkéntes hadsereg első megsemmisítő csatagyőzelmét a tengerentúli hadműveletek során.



Október 25-én 15:00 órakor a Kínai Népi Önkéntes Hadsereg 40. Hadserege megkapta a hadiparancsot, hogy semmisítse neg az ellenséget Onjongban. A 118. hadosztály Onjongtól északnyugatra indította meg a támadást, a 120. hadosztály Onjongtól délre, a 119. hadosztály pedig a Zhurenshangdongtól keletre lévő területen őrködött, hogy megakadályozza a délre menekülő és északra támogatásért érkező ellenséges csapatokat. Ugyanezen a napon 24:00 órakor az Önkéntes Hadsereg 118. és 120. hadosztályának két ezrede heves támadást indított Onjong ellen, elvágva a dél-koreai hadsereg 6. hadosztálya 7. ezredének visszavonulását, amely északról hatolt be Chushanba, és legyőzte a dél-koreai hadsereg 6. hadosztálya 2. ezredének fő erejét. A 118. hadosztály 352. ezredének 3. zászlóalja elfoglalta Onjong délnyugati hegyét, a 353. ezred 2. zászlóalja pedig elfoglalta a Onjong északnyugati hegyét, megsemmisítve az ellenség egy részét. Október 26-án kora reggel Onjong a kínai 40. Hadereg kezére került.

Videó (kínai nyelven): https://v.qq.com/x/cover/mzc00200gp0lj74/u3303j9b9mf.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

2024 Zrínyi napok beszámoló, Szigetvár

  Tavalyhoz hasonlóan idén is hivatalosak voltunk a Szigetváron megrendezett Zrínyi napokra. Ez az ország egyik olyan színvonalas eseménye, ...