2021. november 9., kedd

Csata Pingxingguannál

 A Pingxingguan-i csata gyakorlatilag az első olyan komolyabb ütközet volt, amelyben a kínaiak győzedelmeskedtek a japán erők felett. Hetekkel az ütközet előtt, az IJA csapatok gyorsan nyomultak előre Észak-Kínában, miközben a kínai csapatok rendre megalázó vereségeket voltak kénytelenek elszenvedni tőlük. A legtöbb japán katona immáron simán úgy gondolta, hogy Kína nem több egy összehajtható papírtigrisnél, és rövid idő alatt elfoglalhatják az országot. Ez azonban nem így alakult, ugyanis Pingxingguannál a kínai kommunista erők (kisegítve némi légitámogatással a nacionalisták részéről) megmutatták, hogy ez bizony nem lesz olyan egyszerű, és a kínaiak az utolsó emberig ellenállást tanúsítanak majd a japán csapatokkal szemben.


Eight Route Army katonák amint belépnek Pingxingguanba

A terv az volt, hogy a japánok a lehető leggyorsabban kiszorítsák a kínai erőket Pingxingguanból, ám a helyi terepviszonyok abszolút nem nekik kedveztek, ugyanis az egyetlen föld út Shanxi tartomány meredek hegyei közt vezetett. Ennek köszönhetően a japán teherautó konvoj nagyjából 7km per órás sebességgel tudott csak haladni. A japán konvoj előörse egy megerősített kínai védelmi állásba futott bele egy közeli faluban 1937 szeptember 22-én, még vagy egy mérfölddel a Pingxing hágó előtt. A 73. kínai gyalogoshadosztály ellentámadásba ment át, de hamarosan vissza kellett vonulniuk, ezután nemsokkal pedig a japánok indítottak egy éjszakai támadást két gyalogos századdal, megtámogatva nehézgéppuskákkal és tüzérséggel. Ezeknek az egységeknek sikerült megszereznie egy fontos magaslatot amely a Pingxingguan hágóra nyújtott kiváló rálátást nyugatról, mondani sem kell, a magaslatot tartó IJA erők sikerrel verték vissza az újabb és újabb kínai támadásokat. 


Eight Route Army géppuskaállás

Amíg a japán erőket lekötötte a magaslat védelme, valamint a Pingxingguan hágó nyugati részeiért vívott csetepaték, addig a kínaiaknak sikerült szép lassan a hátukba kerülni és komoly veszélye állt fent annak, hogy az IJA erők kommunikációs vonalait teljesen elvágják. A Lin Bao parancsnoksága alatt álló Eight Route Army (a kínai kommunista erők) a maga 6000 fős létszámával kiválóan manőverezett dél felé, és sikerült teljesen ellenőrzése alá vonnia azt az utat, amely a Pingxingguan hágó keleti bejáratán ment tovább. Ez a manőver az IJA erők utánpótlását nyugat felé teljesen elvágta, így a konvoj egy része azt a feladatot kapta, hogy lássa el utánpótlással a nyugati részeken harcoló japán erőket. Ennek a konvojnak (amely 70, lovak által vontatott szekérből és 80 teherautóból állt) a személyzete gyakorlatilag semmiféle harci kiképzést nem kapott (nagyjából 176 fő), így a velük haladó harcoló egységek létszáma mindössze 30 főnyi gyalogost jelentett. 


Eight Route Army katona, amint épp egy Type 24-es nehézgéppuskát kezel

Az ellátmányt szállító konvojnak egy igencsak szűk részen kellett áthaladnia, ezt kihasználva a mindkét magaslati pozíciót elfoglaló kínai 115. Hadosztály hatékonyan tudott rajtuk ütni: a szó legszószorosabb értelmében gránátesőt és automata fegyverek tüzét zúdították a japánokra, akiket a kiképzés hiánya valamint a meglepetés előnye miatt teljesen lemészároltak. Csak 5 teherautó tudott elmenekülni a mészárszékről, a többi megsemmisült nagyjából 200 japán katonával együtt.



A konvoj elleni rajtaütéssel egyidőben a 71. és a 84. Hadosztály is hevesen támadta a japánok állásait a hágó nyugati részén, de mind a két oldal súlyos veszteségeket könyvelhetett el. Az IJA erők képesek voltak továbbra is megtartani a pozíciójukat (habár a kínaiak létszámban sokszorosan felülmúlták őket), de a magaslatot tartó japán katonák lőszere egyre kétségbeejtőbben fogyatkozott. A japán erők felmentésére küldött 3. zászlóaljat a kínai erők visszaverték, 100 fős veszteséget okozva, Lin Bao csapatai azonban visszavonultak, így a 41. Ezred katonái végül elérték szorongatott helyzetben lévő japán bajtársaikat Szeptember 28-án.


A Kínai Vörös Hadsereg katonái egy géppuskaállásban


A japánok veszteségei 400-500 fő közé tehetőek, míg a kínaiaké nagyjából 400 főre. A kínai erők megsemmisítettek 70 teherautót, ugyanennyi ló által vontatott szekeret, valamint zsákmányoltak 100 puskát, 10 könnyűgéppuskát, 1 aknavetőt 2000 töltettel valamint ruházatot és élelmet.




A csata emlékmúzeuma

A csata sikeréhez szintén hozzájárult az is, hogy a japán tisztek már jóelőre győzelmi mámorban úsztak, és a szokásos arroganciájuknak köszönhetően itt is alábecsülték az ellenük harcoló kínaiakat, mellőzve mindenféle elővigyázatosságot, amelyet azért józanabb látásmóddal rendelkező vezetők sosem restek szem előtt tartani. 
A pingxingguani csata a kommunista erők egyetlen hadosztályi szinten kivívott győzelme volt, óriási löketet adva a kínai katonák harci moráljának és persze nem utolsó sorban a propagandának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

2024 Zrínyi napok beszámoló, Szigetvár

  Tavalyhoz hasonlóan idén is hivatalosak voltunk a Szigetváron megrendezett Zrínyi napokra. Ez az ország egyik olyan színvonalas eseménye, ...