2021. január 17., vasárnap

KMT-s és egyéb egyenruhák

Vegyük is elő azt a témát, ami nekem is irdatlan sok fejtörést okozott, és a neten tavaly 3 hét alatt sem sikerült annyi infót összegyűjtenem mint amennyit egy nap alatt Ocsenás Miki barátom elmondott egy délután alatt. További hetek kitartó keresgélése és olvasmányai után azért nagyjából összeállt egy kép a sokféle egyenruha és felszerelés kapcsán.

Szóval az a fránya egyenruha. A Kuomintang (KMT) Nemzeti Forradalmi Hadseregének (NRA) egyenruhája a whampoai katonai akadémia kadétjaitól eredeztethető még 1924-ből. Az alapötletet Dr. Sun Yat Sen öltözete adta, aki a Zongshan egyenruha egy újragondolt és egyben divatos formáját viselte. Ennek alapszíne kékes-szürke volt és egy ellenzős sapkával viselték a katonák háborúk közti időszakokban.


A wampoai katonai akadémia emblémája



Dr. Sun Yat Sen a Zhongsan uniformisban

Mielőtt Kínát a KMT zászlaja alatt egyesítették volna 1929-ben, a nem KMT-s hadseregek különböző egyenruhákat viseltek.
Például a szegényebb Szecsuán-i hadsereg sárga Khaki egyenruhát viselt bermuda nadrággal, vászon kamáslival és szalmából készült szandállal.


Szalma szandál


Yunnan tartománybeli katonák a fentebb említett bermuda nadrágban.

The Army from Yunnan Province (滇軍)


Szecsuáni Mártírok emlékműve Chengdu-ban. Korabeli képet katonával sajnos nem találtam, amin a szandál is látható.

Az Északi Hadsereg Zhang Xueliang tábornok vezetése alatt egy hasonló kékes-szürke egyenruhát hordott, szibériai szőrmesapkával. Az északkeleti hadseregek Feng Yuxiang és Yan Xishan tábornok vezetése alatt szintén egy szürkés kék egyenruhát hordtak, ellenzős sapkával amin lehajtható fülvédő is volt.



Ritkának tűnhet, de elég sok kínai katona hordta a brit Brodie MK2 sisakot is. Jelentős hátránya az M35-össel szemben, hogy oldalról és tarkó részen szinte semmilyen védelmet nem nyújtott.
Az alsó képen az "északkeleti" ( The “Northwest army” (西北軍)) hadsereg katonái láthatóak, Brodie sisakban.











A Yunnan-i hadsereg katonái Long Yu tábornok vezetése alatt egy sötétkék uniformist hordtak (kimondottan hasonlót a franciák első világháborús azúr kékjéhez) és a szintén francia Adrian sisakot, ami vélhetőleg a francia fennhatóság alatt álló IndoKína közelségének tudható be.









Kínai katonák Mauser M712-essel, Brodie MK2 sisakban.

A kommunistákkal való szakítás után a KMT kormány elkergette a szovjet katonai tanácsadókat és német segítséget kért, hogy hadseregét a kor elvárásainak megfelelően fejleszthesse. Németország volt akkoriban az egyetlen, aki Kínának segíteni akart, talán abból a megfontolásból is, hogy az első világháborút vesztesként befejező Németország nem bővíthette ki saját hadseregét az igazságtalan békefeltételeknek köszönhetően. Sok hozzáértő tábornok akik elvesztették a megélhetésüket, örömmel szolgáltak katonai tanácsadóként Kínában. 

1935-re a KMT kormány hivatalosan is kiadta a katonai egyenruhák szabványosítására vonatkozó tervezetet, hogy a katonák által Kína szerte hordott különféle "Zhongshan uniformist" annak egy továbbfejlesztett, egységes változatához igazítsa. Egy új típusú és könnyen gyártható tábori sapka váltotta le az addig hordott csúcsos sapkákat. Ez egy kerek, lapos tetejű tábori sapka, ami elöl egy két helyen összegombolható meghosszabbítást kapott, ezeket lehajtva hidegebb időben a katona fülének és tarkójának némi védelmet nyújtott a hideg ellen. Ez a tábori sapka végül annyira népszerű lett, hogy nagyon hamar a kínai katonák jellegzetes szimbólumává vált.



1935 és 1938 között 2.5 millió német M35-ös sisak került Kínába, azon belül is a Whampoa-i frakcióhoz. A háború előrehaladtával, ahogyan 1942-től az amerikai ellátmányok is elárasztották Kínát (M1 sisak), a régi német M35-ös sisakok a helyi hadseregekhez kerültek, akik a néhai hadurak parancsnoksága alatt álltak. A német M35-ös sisakok azonban nem tűntek el teljesen, szép számmal előfordultak a Kínai Polgárháborúban is (1946-49).





A főtiszteknek kiosztottak egy sötét olajzöldes/barnás egyenruha szettet is, hivatalos alkalmakra. 


1938-ban a német katonai tanácsadókat ugye japán nyomásra visszahívják, de addig is, 8 teljes divízió kapott teljes egészében vagy részben német kiképzést, és mind a 8-at sikerült teljesen felszerelni német katonai felszereléssel. A legnevezetesebb volt a 88-as és a 89-es divízió. 
Az NRA elitosztagaiként kaptak külön nyári, őszi és téli felszerelést is. 
A nyári HALVÁNY ALMAZÖLD, az őszi KHAKI(világosbarna), a téli pedig egyfajta KÉKES-SZÜRKÉS egyenruha volt. 1938-ban, Shanghai ostroma után a nyári és az őszi egyenruhaszettet hamar felváltotta MUSTÁR-KHAKI színű öltözet. 
A legtöbb Központi KMT kormány alá tartozó hadseregcsoport úgyszintén megkapta a nyári (mustár-khaki) és a téli (kékes-szürkés) egyenruha szetteket, de a kevésbé jól felszerelt tartományi/helyi hadseregcsoportoknak maradt az addigi kékes-szürkés egyenruha szett. 




Hasonlóképpen a kommunista erők(4th army & 8th route army), akik elfogadták a megszállók elleni közös harcot az NRA zászlaja alatt, úgyszintén a fentebb említett kékes-szürkés téli egyenruhaszettet viselték! Érdemes megjegyezni, hogy a kékes-szürkés vászon hajlamos volt a kékes színét elveszíteni néhány mosás után, maga után hagyva egy fakószürke egyenruhát. Köszönhetően a sok különböző helyről beszerzett alapanyagnak és a gyártási folyamatoknak, különböző árnyalatú kék vagy szürke színek kerültek bele az egyenruhákba. 
Ennél fogva a történészek körében mindig is óriási volt a zűrzavar és a találgatás a kínai katonák által viselt egyenruhák színeit illetően.



Szintén érdekes fejezet a témához kapcsolódóan a Kínai Expedíciós Hadsereg, ami Burmában került bevetésre 1942-ben. Shanghai ostroma után a németek által kiképzett divíziók megmaradt tagjaiból verbuválták. Alapvetően német felszereléssel rendelkeztek, mindezt egy MUSTÁR-KHAKI egyenruha szettben. Lényegében ők lettek a keménymagja a Force X (India) és a Force Y (Kína) csoportoknak, amik újra Burma területére hatoltak be 1944-ben. A Force X csapatot 1944-től angol és amerikai ellátmánnyal, míg a Force Y tagjait részben amerikai ellátmánnyal szerelték fel. 


KMT Expedíciós Hadsereg egyenruhája

Általánosságban véve a kínai haderő korabeli egyenruháit a színeket illetően NINCS EGYSÉGESÍTETT VERZIÓ! Mind a KMT, mind pedig a kommunista haderők ezeket az uniformisokat használták 1937 és 1949 között.
A legtöbb TV sorozat és mozifilm sajnos rendszert csinál abból, hogy a kommunistákat állandó jelleggel a kékes szürke, míg a KMT katonáit a mustár-khaki uniformisban mutatja be, holott ez nem teljesen fedi a valóságot. A KMT katonái például a Tai'er zhuang-i csatában mindkét uniformist (khaki és a kékes-szürke) viselték, ahogyan például a híres 200-as divízió a Kunlun hágói csatában a kékes-szürke téli egyenruhát viselte, míg mikor behatoltak Burma területére, már a nyári khaki színű uniformist. A KMT 21. hadosztálya, akik 1945-ben elfoglalták Taiwant a japánok megadásakor, kékes-szürke egyenruhát viseltek. A KMT haderő azon maradványai, akik Li Mi tábornok vezetése alatt Burmába szöktek 1950-ben, szintúgy a kékes-szürke uniformist viselték.
- A 29. hadsereg (A Marco Polo hídi incidens résztvevői, róluk hamarosan olvashattok majd a blogon!) tagjai kékes-szürke egyenruhát hordtak
- A 88. és 89. hadosztály (Shanghai ostroma, Si Hang raktári ütközet) halvány almazöld egyenruhát viseltek


- A kommunista 8th Route Army tagjai (8. Út Hadserege) kékes-szürke egyenruhát hordtak, ami többségében mindig elszíneződött, elrongyolódott és szétszakadt a háború végére
- A New 1st Army (Force X) teljesen amerikai felszereléssel rendelkezett, mint például az M43-as zubbony és M1-es sisak, az eredeti kínai kamáslival
- A New 6th Army teljesen angol felszereléssel rendelkezett, beleértve a Brodie sisakot, a kínai kamásli pedig itt is megmaradt. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

2024 Zrínyi napok beszámoló, Szigetvár

  Tavalyhoz hasonlóan idén is hivatalosak voltunk a Szigetváron megrendezett Zrínyi napokra. Ez az ország egyik olyan színvonalas eseménye, ...